Oprema, ki olajša bivanje: Kako do čiste in brezhibno urejene kopalnice z manj truda

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
19.07.2022 02:00

Ob načrtovanju kopalnice je potreben temeljit razmislek o željah in potrebah stanovalcev. Hkrati pa moramo že vnaprej poskrbeti za to, da bomo novo kopalnico čim lažje čistili in vzdrževali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hansgrohe

Na dolgi rok sta za uporabnike kopalnice pomembnejša od začetnega navdihujočega videza njena uporabnost in to, kako enostavno v njej ohranjamo čistočo. Kopalnici ne pravimo zaman prostor za higieno. Vsaka gospodinja dobro ve, da je za čistočo kopalnice potrebnega obilo časa in truda, veliko več dela pa imamo pogosto zaradi nefunkcionalne opremljenosti prostora in zastarele sanitarne opreme. Tako je danes na voljo kar nekaj kopalniške opreme, pa tudi keramika, ki nam bo v pomoč, da bomo v kopalnici zagotovili red in čistočo z veliko manj dela in truda.

Stran z odvečno opremo!

Vse se začne že pri ustreznem načrtovanju prostora, kar velja zlasti pri gradnji hiše, so prepričani v podjetju Geberit. Tamkajšnji strokovnjaki so prepričani, da bo vzdrževanje reda in čistoče v kopalnici enostavnejše, če bo ta načrtovana tako, da bo v njej čim manj kotov in težko dostopnih mest. In kar velja tudi ob sanaciji obstoječe kopalnice - poskrbite, da kopalnica diha, da v njej ne bo preveč nepotrebne opreme, na kateri se po navadi nabirata umazanija in prah. V podjetju Romet iz Selnice ob Dravi predlagajo, da v prostor, ki je dolg in ozek, vse elemente postavite na eno stran, če pa ima prostor obliko kvadrata, opremo razvrstite enakovredno na obe strani, medtem ko naj bo sredina prazna. Hkrati straniščni splakovalnik vode in cevi pospravite v steno in kopalnica bo ne samo videti večja, temveč boste v njej imeli manj dela.

Za čim manj drsenja poskrbimo z mat keramiko in kakšno nedrsečo preprogo.
Romet

Večje kot so ploščice, lažje jih je čistiti

Pravilna izbira keramike tudi optično poveča prostor, zatrdijo v podjetju Romet. Za manjše kopalnice odsvetujejo izbiro temnejše keramike manjših formatov. Menijo namreč, da bodo večje ploščice svetlejših odtenkov poskrbele, da bo kopalnica videti večja, pa še enostavnejša bo za čiščenje. Hkrati poudarijo, da je bolj kot to, katera keramika bo ostala dalj časa čista, pomembna njena varnost. Zavedati se je treba, da se v kopalnici pogosto zadržuje vlaga, tla pa so po prhanju mokra in tako spolzka. V Rometu odsvetujejo izbiro polirane talne keramike, na kateri ob stiku z vodo drsi. Priporočajo keramiko s čim nežnejšo strukturo in drsim faktorjem R10 A+B.

Breznivojska prha je varna rešitev, saj nima robov, prijazna je tako za prhanje kot za čiščenje.
Romet

Smiselna rešitev: temnejša fugirna masa

Ker so fuge med ploščicami magnet za razno umazanijo in bakterije, v podjetju Geberit smiselno rešitev vidijo v manj fugiranja. Če pa so fuge nujno potrebne, v podjetju Romet svetujejo, da naj bodo čim ožje. Prav tako na tleh priporočajo za odtenek ali dva temnejšo fugirno maso od barve keramike, ki pa se mora barvno še vedno ujemati s ploščicami. Hkrati sogovorniki pojasnijo, da so materiali, iz katerih so danes izdelane fugirne mase, veliko kakovostnejši, kot so bili nekoč, posledično fuge čez določen čas ne potemnijo več.

Brez ovir z breznivojsko prho

V raziskavi, ki so jo naredili v Nemčiji, je več kot 50 odstotkov gospodinj za najbolj nadležno delo v kopalnici izbralo čiščenje kadi, predvsem kabine za prhanje. Manj dela boste imeli zagotovo z vzdrževanjem breznivojske prhe, ki je po besedah sogovornikov iz podjetja Romet tudi varna rešitev, saj nima robov in je tako prijazna tudi za starejše uporabnike. Pršna kad, ki je danes ob adaptacijah kopalnic še vedno najbolj pogosta izbira, predvsem, kot pravijo v Rometu, zaradi enostavnejše menjave, zahteva že več čiščenja, saj se ob robovih sčasoma začne nabirati trdovratna umazanija. Čez čas je v pršni kabini treba zamenjati silikon, ki preprečuje, da bi voda odtekala iz kabine. V podjetju Romet opozarjajo, da je silikon treba menjati vsaki dve leti, prav tako priporočajo, da je sama kabina premazana z zaščito proti prijemanju vodnega kamna, ki je tam največja nadloga.

Če bodo na steni, bodo tla lažje dosegljiva

Vodni kamen je nadloga tudi v WC-školjkah. Keramika na školjki postane sčasoma groba in posledično se jo težje očisti. Sloji oblog vodnega kamna so videti nehigienično, so magnet za umazanijo in lahko postanejo gojišče za bakterije. Čiščenje je mnogo lažje, če izberete sodobne WC-školjke, ki so oblikovane brez roba, saj je v njih manj mest, kjer bi se bakterije lahko zadrževale, zatrjujejo v podjetju Geberit. Prav tako k enostavnejšemu čiščenju školjke pripomorejo sodobne straniščne deske, ki jih je mogoče hitro odstraniti in tako temeljito očistiti vso nečistočo iz školjke, pravijo v podjetju Romet. Čiščenje tal bo lažje, če bo WC-školjka nameščena na steno in dvignjena od tal, opozorijo v Geberitu. Enako velja za pohištvo. V podjetju pojasnijo, da je idealna razdalja med tlemi in spodnjim robom WC-školjke ali pohištva približno 15 centimetrov. Ta zadošča za enostaven dostop s krpo in drugimi čistilnimi pripomočki.

Sodobne straniščne deske je mogoče hitro odstraniti in temeljito očistiti vso nečistočo.
Geberit
Umivalniki so lahko iz različnih materialov, a keramični še vedno veljajo za najbolj enostavne za vzdrževanje.
Geberit

Še vedno v prednosti keramični umivalniki

Je danes tudi umivalnike lažje čistiti? V podjetju Romet so prepričani, da so keramični umivalniki še vedno najbolj enostavni za vzdrževanje, prav tako priporočajo umivalnike, izdelane iz tehničnih kamnov, za katere je, kot razložijo, značilna predvsem večja odpornost proti mehanskim poškodbam in kemikalijam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta