Kopalnica naj bo okolju prijazna, varna in preprosta za čiščenje

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
17.12.2021 02:00

Kopalnica je eden tistih prostorov v hiši ali stanovanju, ki jih največ uporabljamo, a zaradi razmeroma visokih stroškov najredkeje prenavljamo. Zato moramo že pri prvem urejanju ali prenovi, ko se končno odločimo zanjo, zadevo opraviti tako, da bo brez velikih pomanjkljivosti vzdržala do naslednje obnove.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Geberit

Trenutno pri urejanju kopalnic opažamo tri prevladujoče trende, imenovane zelena kopalnica, pametna kopalnica in kopalnica za življenje, razlaga Jens J. Wischmann, direktor Združenja nemške sanitarne industrije. "Ti pojmi opisujejo prihodnji razvoj v oblikovanju in opremljanju kopalnic. Zelena kopalnica pomeni, da želijo uporabniki investirati v tehnologijo, ki bo okolju prijazna in bo dolgo ohranjala vrednost. V pametni kopalnici tako imenovana pametna tehnologija postavlja nova merila za higieno, udobje in uporabnost kopalnice. Kopalnica za življenje pa pomeni, da imajo ljudje večja pričakovanja, kaj naj jim kopalnica omogoča, zlasti z vidika sproščanja in skrbi za zdravje. Ta pričakovanja so se povečala zlasti v času epidemije, po eni strani zato, ker se več časa zadržujemo doma in smo bolj pozorni na svoje bivališče, po drugi strani pa več skrbi posvečamo higieni," pojasnjuje Wischmann.

Hansgrohe

Kaj torej izbrati, ko se odločate za prenovo kopalnice? Vselej izberite kakovostne materiale, strokovno delo in brezčasen dizajn. Tako vam bo kopalnica dolgo všeč, v njej se boste dobro počutili, pa še vzdrževanje bo lažje.

Skrito pod površino

Kadar govorimo o vzdrževanju kopalnice, ne mislimo zgolj na vidne dele kopalniške opreme, temveč je vključeno tudi tisto, kar je skrito pod površino. Voda in vodna para namreč prodirata tudi skozi najmanjše pore in luknjice. Zato sta bistvena pravilen izbor fugirne mase in impregnacija, ki je odvisna od končne obloge. "Stranke se zadnje čase v kopalnicah največkrat odločijo za epoksidno fugirno maso, predvsem v kabini za prhanje. Ta je namreč veliko bolj odporna proti agresivnim čistilom, ki jih gospodinje rade uporabljajo pri čiščenju, in tako skozi čas ostaja nespremenjena," pojasnjuje Primož Gider iz podjetja Murexin. Kadar pa stranke za kopalnico izberejo bolj vpojno končno oblogo, na primer naravni kamen, marmor, klinker, je po mnenju sogovornika priporočljivo končno oblogo impregnirati z vodoodbojno impregnacijo, prepustno za paro. "Taka impregnacija bo preprečila vodi in vlagi vdor v cementne izdelke pod končno oblogo – omet, lepilo, hidroizolacijo – in s tem podaljšala življenjsko dobo kopalnice," dodaja Gider.

Duka

Pomembna sta videz in funkcionalnost

Tudi pri materialih stenskih oblog in sanitarne opreme je dobro izbrati take, s katerimi bomo imeli čim manj dela. "Priporočljivo je, da pri izbiri keramike ne gledamo samo na videz, temveč v prvi vrsti na funkcionalnost," svetuje Danijel Fartek iz salona kopalnic MCK. "Načeloma je bolj hrapave ploščice težje čistiti, sijajne ploščice se v primerjavi z njimi lažje brišejo, hitreje imamo občutek, da so čiste, vendar se vodni kamen na njih običajno prej opazi." Po besedah sogovornika so na tržišču na voljo premazi za pršne kabine, tudi za ploščice, ki na površini naredijo plast, podobno vosku na avtomobilih. Po takih površinah vodne kapljice hitreje spolzijo, zato ima vodni kamen manj možnosti, da se oprime površin. Toda dejstvo je, da brez rednega čiščenja ne gre. Fartek svetuje uporabo čistil na naravnih osnovah, brez kislin, ki lahko poškodujejo občutljive dele, kot so krom na pipah, okovju kabin in podobnih. "Še vedno velja, da so domača čistila, kakršni sta na primer kis in soda bikarbona, zelo učinkovita. So pa danes na tržišču (sicer dražja rešitev) naprave za mehčanje vode," še dodaja sogovornik.

Villeroy & Boch


Keramične ploščice lahko tudi pomembno sooblikujejo naše dojemanje prostora. "Stene obložite s takimi ploščicami, da boste dodatno izpostavili vtis, ki ga želite doseči. Če želite, da so najbolj opazni kopalniški elementi, ki so zanimivih oblik in barv, naj bodo stenske ploščice čim bolj nevtralne in preproste. Sicer pa se poigrajte z barvami ploščic, saj boste tako pozornost prenesli na stene," svetujejo v podjetju MCK. Kopalnico lahko na primer optično povečamo z velikim ogledalom, nameščenim na steno. Da okvir ogledala ne bo zavzemal prostora, lahko okoli ogledala položimo borduro iz keramike. Zanimiva za manjše prostore ostaja tudi mozaična keramika, ki je zelo prilagodljiva in jo lahko položimo denimo na zaobljene stene, zato ne bo šla tako hitro iz mode.

Senzorske luči, ki se vklopijo ob vstopu v kopalnico, so zgolj ena od številnih dobrih rešitev.
Foto: Geberit

Oprema z mislijo na prihodnost

Za udobje in prijetno počutje v kopalnici poskrbimo tudi z obliko kopalniške opreme. Pri tem je vedno treba misliti na prihodnost, opozarjajo v podjetju Geberit. To uporabniku omogoči, da svojo kopalnico z malo truda kadar koli prilagodi spreminjajočim se potrebam. Tako daljnoviden pristop monterju prinese ne le zadovoljne stranke, temveč tudi večkratno nadaljnje naročilo, še dodajajo v Geberitu. V kopalnici za prihodnost denimo ne sme manjkati elektrika v območju školjke. Zakaj? Razlog je preprost in vsem dobro poznan, pojasnijo Geberitovi strokovnjaki: "Že nekaj let se elektronske naprave tudi v kopalnici vedno pogosteje uporabljajo. Kljub temu se ravno v območju WC-školjke vtičnica zaman išče, kar velja tudi za novogradnje. Monterji, ki lahko svojim strankam svetujejo pri načrtovanju ali prenovi zgradbe, ravnajo tako v svojem interesu kot v interesu kupca, kadar s posebnim poudarkom priporočajo namestitev napajalnega priključka v območje straniščne školjke."

K sodobnemu dizajnu pa denimo sodijo še tla brez ovir s pršnim prostorom v nivoju, stenska WC-školjka, stenska umivalniška armatura in dovolj prostora za nešteto pripomočkov v omaricah. "Pomembno je tudi dobro prezračevanje, da se v prostoru vlaga ne zadržuje predolgo," svetujejo v Geberitu. "Zelo uporabna je denimo talna pršna plošča iz kakovostne mineralne mase, katere površina je svilnato nežna in topla ter se preprosto čisti. Na območju odtoka ni nobenih robov, na katerih bi se lahko nalagala umazanija. Prav posebej pa čiščenje olajša lovilec las, ki ga je mogoče enostavno odstraniti in očistiti," pojasnjujejo v Geberitu.

Vzdrževanje kopalnice si olajšamo z izbiro opreme, ki je že zasnovana tako, da omogoča čim lažje čiščenje.
Geberit

Čim več zaprtih omaric

Ne glede na to, ali prvič urejamo kopalnico ali prenavljamo staro, je pomembna tudi izbira kopalniškega pohištva. Moderni so denimo široki umivalniki, tudi do 200 centimetrov, pod katerimi so dodatne omarice, ki pa so pravzaprav klopi, razlagajo v podjetju Topdom. "Za čiščenje so bolj praktični viseči elementi, bolj dostopni in pregledni so predali namesto omaric. Priporočljivo je montirati čim več zaprtih omaric, ne poličk. Razmislite tudi o ročajih: mat so bolj preprosti za čiščenje, na ličnicah z ročaji se tudi pozna manj prstnih odtisov, kot če izberemo predale z utori. Ti sicer dajo pohištvu bolj minimalističen videz, vendar jih je težje očistiti. Za manj dotikov priporočamo mehanizem mehkega zapiranja," še svetujejo v Topdomu.

Lesnina
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta