(FOTO) Spogledljiva keramika novega tisočletja. A kako izbrati pravo za vaš dom?

Jasna Marin Jasna Marin
23.03.2021 04:00
Oblike, dimenzije, barve in vzorci ploščic so prebili vse omejitve in se stapljajo z vsemi možnimi željami in sanjami.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Abk

Keramika je nadvse trpežen in hvaležen material, ki se skorajda ne obrabi in se zlahka vzdržuje, vendar je treba dobro premisliti, preden ploščice kupite in vam jih mojster položi, da boste vrsto let zadovoljni s tem, kar ste izbrali.

Preden se odločite, katero keramiko boste kupili, je treba upoštevati, da so ploščice v velikem, prostornem in svetlem salonu videti drugače, kot bodo videti, ko jih bo keramičar prilepil na tla in stene v stanovanju. Hitro se lahko zgodi, da je v salonu čudovita keramika pretemna ali preživahna za domačo kopalnico, hodnik ali drugi prostor, kjer je morda naravne svetlobe precej manj. V salonu zato prosite za nekaj vzorcev in jih poskusno postavite v domač ambient. Investicija v keramiko namreč ni poceni, poleg tega boste bivali z njo vsaj kakšno desetletje, v kopalnici pa jo boste najbrž imeli še dlje. Zato si vzemite čas, preden jo izberete.

Ste za kombinacijo parketa in kamna? No, ta dva materiala boste na tleh težko uskladili, zato si raje omislite ploščice, ki ju imitirajo do potankosti.
Wow Design

Kraljujejo velike dimenzije

V letih, ko je bilo talno ogrevanje prej izjema kot pravilo, so bile ploščice namenjene zgolj za kopalnico in steno kuhinje, včasih tudi vhodno vežo, stopanje po njih z bosimi nogami pa je marsikoga bolj kot k občudovanju priganjalo k hitremu iskanju debelih nogavic in copat. Danes je vse drugače. Keramika vstopa v prav vse prostore doma: hodnik, jedilnico in dnevno sobo, opazili jo boste celo na tleh v spalnici. V prostorih s talnim ogrevalnim sistemom namreč zagotavlja izvrsten izkoristek toplote. Zato se za keramiko odloča veliko graditeljev nizkoenergijskih stavb.

Velike kvadratne ploščice, obdane z obrobo v imitaciji lesenih desk.
Marazzi

S tem, ko je postala privlačna za bivalne prostore, je postala silno raznolika, nekakšna spogledljivka, ki koketira z različnimi dekorji in materiali. Zrasel je tudi njen razpon. Zadnja leta so popularne ploščice večjih dimenzij, od 60 x 120, 75 x 150, 120 x 280 do 150 x 300 centimetrov. Večje ploščice pomenijo manj fug in s tem manjšo porabo fugirne mase ter navsezadnje lažje čiščenje. Toda polaganje velikih keramičnih ploskev ni mačji kašelj, saj so že majhna odstopanja in napake takoj opazni. Pri keramiki velikih dimenzij je debelina ploščic zgolj tri, pet ali šest milimetrov, njihova prožnost je podobna kot pri steklu, zato mojstri pri rezanju uporabljajo steklarsko orodje. Velikanske ploskve so elegantne, a zahtevajo pri polaganju izjemno natančnost, saj se plošča, ko jo polagalec pritisne ob podlago, nemudoma prime z lepilom premazane podlage in jo je skoraj nemogoče premakniti ali odstraniti. Zato za veličastno keramiko izberite tudi keramičarja, ki je vešč svojega dela.

Treverkmood je gres v imitaciji lesa, ki se poda v prostor z vintage pohištvom.
Marazzi


Majhna kopalnica

Če imate majhno kopalnico, jo lahko, podobno kot veliko, obložite z moderno keramiko velikih dimenzij. Bolj kot velikost ploščic so v majhnih prostorih odločilne ustrezne barve in pravilna uporaba vzorcev. Svetlejši odtenki na videz povečajo majhen prostor. Tudi nežni, nevpadljivi vzorci so primerni zanj. Če želite optično povečati kopalnico, lahko uporabite veliko ogledalo, po možnosti takšno, ki ga vgradite na steno. Tako vam okvir ogledala ne bo zavzemal prostora. Okrog robov ogledala lahko položite borduro iz keramike.

Sijajne ploščice v mozaični izvedbi, ki nežno zasijejo, ko jih poboža svetloba. Te ploščice izdelujejo iz topljenega recikliranega stekla, ki ga vlijejo v kalupe.
Original Style

Zanimiva za manjše prostore ostaja tudi mozaična keramika, ki je zelo prilagodljiva in jo lahko polagate denimo na zaobljenih stenah, zato ne bo šla tako hitro iz mode.

Mozaično keramiko z nežnim sijajem lahko uporabite kot plemenit okras stene za umivalnikom in na izpostavljenem delu regala.
Jasba

Klasika ali vznemirljiva drugačnost

Kdor ni preveč nagnjen k eksperimentiranju, bo najbolj vesel, če bodo keramične obloge na videz preproste, nevpadljive. Vendar to ne pomeni, da mora biti klasika dolgočasna. Kadar izbirate barve, so peščena, siva, antracitna in barva zemlje najbolj brezčasne. Pa tudi ploščice, ki imitirajo les. Ste pravkar pomislili, da hočete nekaj več? No, potem najbrž niste klasik, temveč si morda želite nekaj več glamurja, zato vam priporočamo kombinacijo šesterokotnih ploščic z dekoracijo, ki spominja na tekstil.

Vam je všeč pozlata? Potem si omislite ploščice, ki bodo popestrile steno z najbolj plemenitim sijajem.
WOW Design

Vam je všeč kanček pozlate? Privoščite si ga. Je tudi to premalo za vašo pustolovsko dušo? Potem skočite iz cone udobja in steno za kaminom ali v jedilnici okrasite z impresivno keramično tapeto. Ta bo vnesla v prostor barvitost in priložnost za slikovito pripoved, vsakič ko vas kdo vpraša, kaj imate na steni.

Precej obrtniške spretnosti je potrebne za polaganje ploščic v obliki paralelogramov.
Wow Design
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta