Pametne ogrevalne naprave v pametni hiši: Kakšno je ogrevanje prihodnosti?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
03.11.2019 01:36

Kako in s čim se bomo v hladnejših mesecih greli v bližnji prihodnosti? Eni v ospredje postavljajo ogrevanje z IR-paneli, drugi toplotne črpalke, vsem pa so skupne pametne ogrevalne naprave v pametni hiši.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPR/Schworerhaus

Za energetskega svetovalca Bojana Žnidaršiča ni dvoma: bolj kot sistem ogrevanja in energent je za ogrevanje prihodnosti pomemben močan ovoj stavbe, torej debela toplotna izolacija brez toplotnih mostov in s kakovostnimi okni oziroma stavbnim pohištvom. Pri tem ima v mislih standard pasivne hiše. "To je prvi pogoj za ogrevanje prihodnosti," pravi energetski svetovalec. In nadaljuje: "Če je ta izpolnjen, niti ni pomembno, kateri energent izberemo. Najsi je še tako drag, končni znesek zanj je še vedno izjemno nizek."

Sonce, regulacija, IR-paneli

Bojan Žnidaršič v ospredje postavi pasivno sončno ogrevanje, ki je, kot pravi, absolutno ogrevanje prihodnosti, in notranje vire, torej ogrevanje s kuhanjem, razsvetljavo, bivajočimi ljudmi in podobno. Opozori na regulacijo oziroma razvod toplote za ogrevanje: "Natančnejša ko je regulacija, lažje pripravimo energijo, ki jo potrebujemo za ogrevanje prostorov, sanitarne vode ali obojega. Pri sanitarni vodi bi dal prednost sistemu ogrevanja, ki ti pripravi toliko tople vode, kolikor je v tistem trenutku potrebuješ. Zalog tople vode ni, vendar je voda vedno dostopna, čeprav je res, da včasih tega ni mogoče doseči."
Žnidaršič prihodnost vidi v sistemih, ki imajo nično akumulacijo in takoj odzivno regulacijo. Takšno je recimo infrardeče (IR) ogrevanje s paneli, temu pa je blizu tudi toplozračno ogrevanje v kombinaciji s prezračevanjem z rekuperacijo, ki dogreva tisto, kar izgubimo. Ogrevanje z IR-paneli je po mnenju Bojana Žnidaršiča primerno tudi za stanovanja v blokih, ker stanovalcem omogoča individual­no izbiro.

Nekateri prihodnost vidijo v ogrevalnih sistemih, ki imajo nično akumulacijo in takoj odzivno regulacijo. Takšno je recimo infrardeče ogrevanje s paneli.
EPR/Vitramo

Ne le modni trend, ampak pametna naložba

Kaj pa trenutno najbolj priljubljeni ogrevalni sistem - toplotne črpalke? Toplotna črpalka ni le modni trend, ampak pametna naložba za prihodnost, pravijo energetski svetovalci. Razvoj toplotnih črpalk je hiter. "Učinkovito, varčno, okolju prijazno, uporabno so elementi, ki spremljajo razvoj toplotnih črpalk," pove Bogdan Kronovšek, direktor podjetja Kronoterm. "Lahko rečemo, da smo izredno inovativni pri razvoju, kar potrjuje tudi nova generacija toplotnih črpalk, ki smo jo trgu predstavili lani septembra. Zaradi novega hladiva, ki smo ga uporabili prvi v Evropi, imamo za 78 odstotkov nižji potencial globalnega segrevanja. Posebnost je tudi oblikovna zasnova zunanje enote toplotne črpalke, ki je približana arhitekturi objekta. Zagotovili smo visoko funkcionalnost črpalke in zaščito pred vremenskimi vplivi," našteva Kronovšek. Nova generacija toplotnih črpalk je tako po sogovornikovih besedah okolju še bolj prijazna. "Uporabili smo materiale, ki so lažje razgradljivi, okolju bolj prijazni in se jih da reciklirati." Ker je razvoj hiter in so spremembe nujne, imajo v podjetju Kronoterm lasten razvojni laboratorij. "Pri razvoju upoštevamo okoljske parametre. Določene okoljske parametre nam predpisujeta slovenska in evropska zakonodaja, kot so označevanje o učinkovitosti, hrupu ... K vse bolj učinkovitim in zelenim napravam nas vodi tudi konkurenčnost na trgu, ne nazadnje pa nas v to usmerja tudi naša lastna želja po razvoju, po vedno boljših, bolj učinkovitih, pametnih, uporabnih napravah." Izzivov je po besedah Bogdana Kronovška ogromno, idej prav tako: "Gre predvsem za povezovanje toplotnih črpalk v večje sisteme in njihovo upravljanje. Razvoj gre v smer, da so naprave čim bolj enostavne za vgradnjo, servisirane po sistemu 'plug and play', da so čim bolj univerzalne ne glede na ogrevalne sisteme in da ustrezajo potrebam. Izzivi so tudi pri pametnejšem upravljanju celotnega sistema." Sogovornik meni, da je pametna črpalka prihodnost: "Omrežena s centralnim sistemom ogrevanja, tako da uporabnik samo nastavi želeno temperaturo prostora in to je vse."

Uravnavanje ogrevanja iz domačega kavča ali pa iz oddaljenega mesta je vsekakor eden od dejavnikov ogrevanja prihodnosti.
EPR/Viessmann

Prihodnost so pametne hiše

Tudi energetski svetovalec Bojan Žnidaršič pravi, da naj bi prihodnost ogrevanja krojile pametne ogrevalne naprave in pametne hiše, kjer je, kot pravi, že zdaj veliko pameti. "Poglejmo na primer termostat. Postavljen je v hiši, tipalo je nameščeno zunaj, kotel je v kurilnici, vse troje pa je medsebojno povezano. Tako vi določite, katero temperaturo želite, kotel pa vpraša tipalo, koliko je zunanja temperatura, in vse izračuna sam."
Pri pametni hiši se mu zdi zelo pomembno zlasti to, da lahko spremljamo statistiko vsega, kar se dogaja v njej in z njo. To so lahko le podatki o temperaturi in vlagi, lahko so primerjave podatkov z istim obdobjem pred leti, lahko so natančne analize.
Bojan Žnidaršič ugotavlja, da so se v zadnjih desetih ali petnajstih letih pri gradnji stavb, ne le individualnih, ampak tudi poslovnih in drugih, zgodile izjemne spremembe. V prihodnosti pa nas zaradi močnih domačih podjetij čakajo še nove, čeprav nekoliko drugačne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta