S čim se ogrevati v prehodnem obdobju?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
23.10.2019 01:04

V teh dneh, ko so noči že precej hladne, prav tako jutra in večeri, čez dan pa se ogreje tudi do 20 stopinj Celzija, se pojavi dilema, kako, kdaj in s čim se ogrevati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPR/Beton

Načinov za to, da nas tudi v tem času doma ne bi zeblo, je več kot dovolj. Eden od učinkovitih virov ogrevanja, ki ga je mogoče uporabiti kadarkoli, ne glede na to, kateri letni čas je, je kamin. Jože Hertiš iz podjetja Seltron pojasni, da kamin ali kaminsko peč vgrajujemo v osrednji prostor, običajno dnevno sobo. Vloga kamina je mnogostranska. Je element oblikovanja prostora in dopolnilen toplotni vir. S kaminom lahko tudi privarčujemo pri ogrevanju s klasičnimi fosilnimi gorivi in ustvarimo dodatno toplino bivalnih prostorov. Tako ogrevanje je lahko tudi neke vrste rezerva in pomoč pri ogrevanju s toplotno črpalko, ki morda v najhujšem mrazu več ne zadošča za udobno ogrevanje doma. "So pa pri takem ogrevanju tudi pasti in potencialni neugodni vzporedni učinki," opozarja Hertiš in dodaja: "Običajno imamo v dnevnem prostoru nameščeno tudi sobno enoto ali sobno tipalo centralne regulacije. V takem primeru se zaradi preseganja sobne temperature v osrednjem prostoru zmanjša ali povsem izklopi ogrevanje v preostalih prostorih hiše, česar pa seveda ne želimo."

Uravnavanje temperature pri IR-panelih je zelo enostavno, saj na regulatorju nastavimo želeno temperaturo in čas.
Ekosen

Alternativa tudi klimatska naprava

Za dogrevanje imamo na voljo med drugim električno talno ogrevanje, klime, električne radiatorje ali nizkotemperaturna sevala oziroma IR-panele. "Najcenejši sistem je zagotovo ogrevanje s klimatsko napravo," meni Miha Glavič iz E2E. Ker so, kot nadaljuje, toplotne izgube v prehodnem času majhne, je ogrevanje s klimatsko napravo sorazmerno komfortno. "Klimatska naprava dela z minimalnimi pretoki zraka in je torej občutek pihanja zraka minimalen. Hkrati je treba poudariti, da so izkoristki klimatske naprave tako visoki, da se z boljšimi napravami grejemo tudi več kot sedemkrat ceneje kot z električno pečjo." Glavič pravi, da je najbolj komfortno ogrevanje preko talnega ogrevanja, saj v kopalnici nimamo mrzlih tal. "Če talno ogrevanje kombiniramo s toplotno črpalko, imamo zagotovo najbolj komfortno ogrevanje ob nizki ceni, ker je ogrevanje približno petkrat cenejše od električne peči," dodaja sogovornik, hkrati pa opozori, da so zneski za ogrevanje v prehodnem obdobju glede na celoletni strošek ogrevanja sorazmerno majhni in po navadi ne dosežejo več kot 20 % celoletnega stroška ogrevanja. "Posebna nastavitev klimatske naprave ali toplotne črpalke ni potrebna. Pri klimatski napravi nastavimo želeno temperaturo v sobi, medtem ko se pri toplotni črpalki po navadi poslužujemo vremensko vodeni regulaciji, ki predstavlja najbolj komforten način ogrevanja," še pojasni Glavič.

IR-paneli kot nadomestni ali glavni vir

"Čeprav so IR-grelni paneli primerni predvsem za glavno ogrevanje, saj so takrat najbolj učinkovita in cenovno ugodna rešitev, pa z njimi rešujemo tudi tako imenovano dodatno ogrevanje," pravi Andrej Okreša iz podjetja Ekosen. In dodaja, da stranke velikokrat zanima dodatno ogrevanje v prehodnem obdobju, torej takrat, ko glavnega ogrevanja ne vklopijo, v prostorih pa je že mrzlo. Strokovnjaki za IR-ogrevanje v vsakem primeru pridejo na ogled k stranki. Prostor si pogledajo, izmerijo in napravijo izračun, koliko moči je potrebno za ogrevanje. Nato sledi ponudba. Izračun je potreben, opozori Okreša, saj se IR-paneli tudi v prehodnem obdobju uporabljajo kot glavno ogrevanje, dokler ne prične delovati glavni vir ogrevanja. "V vsakem primeru je nujno, da imamo v prostoru dovolj moči za ogrevanje oziroma dogrevanje, saj stranke velikokrat uporabijo IR-grelne panele kot glavno ogrevanje ali kot dogrevanje," opozori Okreša. Po njegovih besedah je uravnavanje temperature pri IR-panelih zelo enostavno, saj na regulatorju nastavimo želeno temperaturo in čas. In to je to. Vse drugo grelni sistem opravi sam.

V kaminski peči si lahko zakurimo kadarkoli - še najbolj prija toplota v dneh, ko so noči hladnejše, dnevi pa še vedno prijetno topli.
Ludlow Stoves Ltd
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta