Pernati sostanovalci: Živahni svet v kletki in ob njej

Sanja Verovnik
28.12.2020 03:00
Imeti okrasno ptico za sostanovalca, še zlasti, če je to papiga, ki zna govoriti, ali kanarček, ki zna čudovito prepevati, pomeni, da vam ne bo nikoli dolgčas.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Okrasne ptice so ne samo radovedni in čebljavi sostanovalci, s svojim pisanim perjem so lahko prijetna poživitev vsakega stanovanja. Svoje doda še domovanje vašega ljubljenca, ki v današnjih časih ni več navadna kovinska kletka, dolgočasnega izgleda. Ptice lahko bivajo v pravih palačah, ki že zaradi svoje oblike predstavljajo za oko privlačen dekorativni element v bivalnem okolju.

Vsaka papiga ima svoj značaj

A gremo lepo po vrsti. Pred nakupom ptice se moramo najprej vprašati, katero vrsto želimo imeti in kakšen prostor ji bomo namenili v stanovanju. Zavedati se je treba, da se pernate živali, še zlasti papige, zelo navežejo na okolje, kjer bivajo, in na ljudi, ki jih obkrožajo, zato selitve ne prenašajo najbolje, ob morebitnih zamenjavi lastnika, ki skrbi zanje, pa utegnejo celo poginiti. In še nekaj: ptice bodo naš življenjski sopotnik kar nekaj let. Tudi najmanjše papige živijo več kot desetletje, da o srednjih ali celo velikih papigah sploh ne govorimo. Ob pravilni prehrani in negi nekatere vrste preživijo človeka.
{api_embed_photo}608950{/api_embed_photo}

Vsaka papiga ima svoj značaj, ki ga do konca izoblikuje, ko spolno dozori, opozarjajo gojitelji ptic. Nekatere vrste so zelo mirne in tihe, druge glasno prepevajo, spet tretje vreščijo, četrte so igrive, pete so prave klepetulje, ki se naučijo tudi človeških besed, zvonjenja telefona, brnenja budilke ... Nekatere ptice, ki jih prinesemo domov, so prave uničevalke, z ostrim kljunom se spravijo nad les, obgrizejo vse, kar jim pride pod kljun. Glede na to, da so večje papige zelo glasne, je vsekakor potrebno pomisliti tudi na naše sosede, še zlasti, če živite v stanovanjskem bloku, kjer so stene tanjše in bi jih zaradi tega vreščeči vzkliki ptiča lahko motili.
{api_embed_photo}609934{/api_embed_photo}

Kletka ali stojalo

Ptici, ne glede ne to, ali je skobčevka, nimfa ali kakadu, moramo zagotoviti ustrezen prostor v stanovanju. Večina okrasnih ptic ima za svoj dom kletko, večje papige, ki jim prirežejo perutnice, da ne morejo leteti, pa se zadovoljijo tudi z ličnim stojalom, na katerem sedijo.

IVH

Velikost kletke, ki je po svoji obliki lahko tudi prijeten okras stanovanja, je odvisna od velikosti živali. V premajhnih kletkah se papige počutijo nervozne, gibalni prostor je majhen in temu primerno prisilimo papigo k nenehnemu čepenju v kletki brez možnosti aktivnosti, ko smo z doma. Za manjše ptice - kanarčke in skobčevke - je priporočljivo izbrati srednje velike kletke, za velike ptice pa velike in prostorne kletke. Kletke so različnih oblik in barv, prav zaradi tega so lahko čudovit dekorativni element v stanovanju.
{api_embed_photo}609944{/api_embed_photo}
{api_embed_photo}609028{/api_embed_photo}

Ne marajo hrupa, prija jim svetloba

Tako kot človek tudi papiga potrebuje svoj prostor. In kolikor večji je, toliko boljše je. Manjše kletke lahko namestimo na komode ali mizice, večje kletke pa je priporočljivo imeti na stojalih. Kletka naj stoji v bližini lončnic, vendar naj bodo le-le dovolj odmaknjene, da jih papige, vsaj na začetku, dokler se ne socializirajo, ne poškodujejo, ali celo uničijo. Prav tako v bližini kletke, še zlasti, če imamo veliko papigo z ostrim kljunom, ne imejmo dragega pohištva, dekorativnih predmetov, usnjene sedežne garniture, igrač, oblačil ... Papige ne marajo hrupa, zato ni priporočljivo postaviti kletko v neposredno bližino televizorja ali radia. Prav tako jim ne ugaja vročina grelnih teles. Rade pa gledajo skozi okno, opazujejo, se razkazujejo. Prostor naj bo tudi svetel, saj premalo svetlobe pri okrasnih pticah povzroča potrtost. V toplih mesecih je priporočljivo ptico v kletki odnesti na vrt, balkon, teraso, a je ne pustite same, saj je to lahko prevelika skušnjava za sosedovo mačko.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta