Podoba doma se začne pri vratih

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
14.09.2019 01:35

Odpremo in zapremo jih tudi po večdesetkrat na dan. Čeprav jih imamo za nekaj samoumevnega, so vrata veliko več kot samo stavbno pohištvo. Zagotavljajo nam varnost in so nepogrešljiv del vsakega doma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epr/prefa

Ker smo ljudje vizualna bitja ter nam zgolj kakovost in dosmrtna garancija nista vedno dovolj, je pomembno, da so vrata tudi privlačna za oko. Ponudba teh na tržišču je velika, tako da jih lahko vsak za svoj dom ali poslovni prostor izbere po svojem okusu. A čeprav je izbira ustreznih vrat na videz enostavna, je v resnici vse prej kot to. Ker nakup stavbnega pohištva ni investicija za nekaj let, pač pa dosmrtna ali vsaj za nekaj deset let, je treba za začetek preveriti, kakšna je ponudba, kateri materiali so najprimernejši ter katere so njihove prednosti in slabosti. Pred vsem tem pa je dobro vedeti, kakšna vrata pravzaprav potrebujete, kakšen način odpiranja bi vam najbolj ustrezal, katere barve bi se najbolje prilegale v določen prostor in kateri dizajn bi vašemu domu dodal tisti posebni pečat.

Notranja vrata: videz dopolnjujejo različni vstavki

Lani in letos smo lahko pri proizvajalcih in ponudnikih notranjih vrat opazili več novosti: vrata z različnimi vstavki in utori, drsna steklena krila z vidnim okovjem, krilo z aluminijastim podbojem, inovativne načine obdelave površine, skrita nasadila, podboje brez vidnih spojev in še bi lahko naštevali. Ponudba je zelo pestra in raznolika, cena pa je odvisna od kakovosti vgrajenih materialov.

Vhodna vrata so prva stvar, s katero se rokujete, ko stopite v hišo.
Pirnar

Prijetna za bivanje

Pri notranjih vratih je ključnega pomena, da izberemo vrata, ki bodo prijetna za bivanje, meni Maja Rakoš iz podjetja Matjaž/Hörmann. "Notranja lesena in zastekljena vrata morajo odlikovati odporne površine, še posebno če imate otroke in domače živali. Odporna naj bodo proti udarcem, saj dlje časa preprečujejo neželene poškodbe površine. Bistvena je tudi izbira polnila notranjih lesenih vrat. Najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo ponuja polnilo iz cevaste iverne plošče. Ne smemo pa pozabiti na to, da je pri izbiri notranjih vrat pomembno tudi, da izberemo takšna, ki bodo prijazna za oko," pravi sogovornica.

Notranjih vrat boste potrebovali več, zato mora biti izbor skrbno premišljen. Pri odločitvi upoštevajte kakovostno zapiranje in odpiranje, zvočno ali požarno izolacijo ter videz, ki vpliva na dojemanje prostora.
Matjaž/Hörmann

Vhodna vrata predstavljajo lastnika hiše

Kot pojasni Suzana Poohkay iz podjetja Pirnar, so novi trendi vhodnih vrat to sezono usmerjeni v tehnološke presežke, hkrati pa ohranjajo pridih zlate tradicije. "Gre za vrata osupljivih dimenzij, ki hiši dodajo pridih večne prefinjenosti in mogočnosti. Vrata, ki predstavljajo ponosnega lastnika hiše, tako kot tudi ljudi, ki v njej živijo." V koraku s trendom, ki narekuje tehnološke presežke, se pri Pirnarju ponašajo z večkrat nagrajenima inovacijama: vhodom, ki ima prvi na svetu samodejno uvlečno potezalo in pametno vhodno steno, ki se čarobno odklene in odpre samo lastniku. "Samodejno, brez dotika, samo s pogledom: rešitev za vse tiste, ki na področju doma niso pripravljeni sklepati kompromisov in želijo zgolj vrhunsko, popolno in čudovito udobje. Vsekakor pa gre za mešanico inteligentne tehnologije in všečnega dizajna," pravijo v podjetju. Na vprašanje, kako pomemben je dizajn in kdo narekuje smernice, v podjetju Pirnar razložijo, da se v unikatnih podrobnostih skrivajo neprimerljive prednosti. "Navidezno majhni mojstrski oblikovalski elementi, kot so osupljive reliefne površine, čarobna ambientalna osvetlitev vratnega krila ali osvetljeno vratno potezalo, dajejo prestižen vtis, ki mu ni para. Posebno osebno noto pričaramo s potezali, na katerih žari priimek ali poljuben napis po želji stranke. Stranke lahko izbirajo med različnimi oblikami svetlobnih gravur, poseben vtis na potezalu naredi žareči kristal. Za vse to sta zaslužna mednarodno nagrajena ekipa inovatorjev in talent rokodelske tradicije." Sogovornica poudari, da letošnji trendi na področju vhodnih vrat v ospredje postavljajo drznost, prefinjenost in unikatnost.

Trendi se pri opremljanju doma nagibajo k čistim linijam in oblikam, tudi pri notranjih vratih.
Shutterstock

Najpomembnejša toplotna izolacija

Maja Rakoš iz podjetja Matjaž/Hörmann poudari, da je poleg videza pri vhodnih vratih najpomembnejša dobra toplotna izolacija. V ospredje postavi novo generacijo vhodnih vrat z visoko stopnjo izolacije: z enkratnimi UD-vrednostmi do 0,47 W/(m²K). "Poleg dobre toplotne izolacije pa ne smemo pozabiti, da so vhodna vrata vizitka našega doma, zato je njihov videz odločilnega pomena. Vhodna vrata morajo odlikovati inovativni materiali, kot so tehnološko visoko razvit profil vratnega krila iz karbonskih steklenih vlaken, sklene Rakoševa."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta