Postavitev sončne elektrarne: septembra boste ujeli zadnji vlak

Tina Recek Tina Recek
16.09.2019 01:43

Če ste si zadali cilj, da do konca leta vašo streho krasi sončna elektrarna, boste septembra ujeli zadnji vlak. V tem primeru januarja lahko pričakujete položnico za elektriko z nižjim zneskom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Se sprašujete, ali je zdaj ugoden čas za postavitev dolgoročne naložbe, sončne elektrarne (SE) za samooskrbo, in ali so na voljo finančne spodbude? Na obe vprašanji Primož Tručl iz Združenja slovenske fotovoltaike odgovori pritrdilno. Po njegovih besedah so trenutno zelo primerne razmere za njeno postavitev, saj je od začetka letošnjega maja v veljavi spremenjena in dopolnjena uredba o samooskrbi z električno energijo, ki omogoča postavitev lastne SE širokemu krogu potencialnih investitorjev. Istočasno je dovolj sredstev na Eko skladu, kjer lahko investitorji prejmejo nepovratno finančno spodbudo. Njena višina znaša 180 evrov za kilovat inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo, in sicer za največ 80 odstotkov moči obstoječega odjemnega mesta oziroma 80 odstotkov moči vsote odjemnih mest ob skupnostni samooskrbi. Poleg tega je tudi primeren čas za podjetja, da se odločijo za postavitev večjih lastnih SE, posebno če porabijo večje količine električne energije za lastno rabo. Tručl v podkrepitev svojih besed še dodaja, naj vsi tisti, ki kot primarno energijo za ogrevanje in hlajenje domov uporabljajo elektriko - toplotne črpalke, klimatske naprave, električne peči -, razmislijo in si, da se izognejo hitro naraščajočim stroškom za elektriko, čim prej omislijo lastno sončno elektrarno.

Realizacija odvisna od hitrosti izdajanja soglasij

Ali so trenutno za investitorje v sončne elektrarne na voljo ugodnosti in lahko še do konca leta računajo na njeno postavitev, smo povprašali nekatere ponudnike. Iz podjetja Enerson uvodoma odgovarjajo s predstavitvijo slogana, pod katerim sedaj ponujajo elektrarne za samooskrbo potencialnim zasebnim investitorjem. Ta se glasi: "Najbolj zanesljivo delujoča sončna elektrarna v Sloveniji." Ob tem nadaljujejo, da bodo imeli vsi, ki se bodo odločili za naročilo elektrarne, po montaži in priklopu na distribucijsko omrežje konstantno možnost spremljanja njenega delovanja na svoji tablici, računalniku ali telefonu. Pri njih bodo naročila za postavitev elektrarne še v letošnjem letu sprejemali v septembru in se potrudili, da jih tudi realizirajo. Vendar poudarjajo, da je realizacija precej odvisna od hitrosti izdajanja soglasij za priključitev s strani podjetja SODO, sistemskega operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo, oziroma pristojnih elektrodistribucijskih podjetij, na katere je SODO prenesel to pristojnost.

Delež proizvedene električne energije iz sončnih elektrarn je v Sloveniji 1,7 odstotka.
Shutterstock

Za trideset let ali več

V Petrolu prav tako izpostavljajo, da je v proces izgradnje sončne elektrarne vključenih veliko internih in eksternih dejavnikov ter da je treba urediti tudi veliko dokumentacije. "Če govorimo samo o postavitvi sončne elektrarne (postavitev na strehi investitorja brez priključitve na omrežje), potem je mogoče izpeljati montažo do konca leta. Če govorimo o sončni elektrarni na ključ, torej priključeni na elektrodistribucijsko omrežje, pa je na to vprašanje, iz naslova vključenosti eksternih dejavnikov, nemogoče odgovoriti, saj se postopki v zadnjem času močno podaljšujejo." Vsem potencialnim investitorjem med drugim svetujejo, da pred argument cene postavijo kakovost in zaupanja vrednega partnerja pri izvedbi sončne elektrarne. Stranke se po njihovem mnenju morajo zavedati, da investirajo v naložbo, ki jih bo spremljala tudi trideset let in več. V omenjenem podjetju za nagrajevanje zvestobe svojih investitorjev ponujajo dodatne ugodnosti: od marketinških pristopov (ugodnosti, nagradne igre ...) do ugodnega Petrolovega financiranja do sedem let, brez pologa in obresti. Sončno elektrarno izvedejo na ključ in za investitorja uredijo vso potrebno dokumentacijo.

Brezplačno čiščenje

"S Sončnim plusom ste vedno v plusu," so prepričani v podjetju Energija Plus. Investitorjem, ki bodo do konca letošnjega leta z njimi podpisali pogodbo o izgradnji sončne elektrarne in prinesli kuponček, bodo podarili enkratno brezplačno čiščenje njihove elektrarne. Tako bodo s svojo elektrarno proizvedli največ energije in jo ohranjali v dobri kondiciji. "Produkt Sončni plus zajema izgradnjo optimalne, individualnim željam prilagojene visokokakovostne sončne elektrarne za samooskrbo na ključ po najugodnejših cenah," še pravijo v Energiji Plus. Med drugim še izpostavijo, da postavitev sončne elektrarne izvede profesionalna ekipa z vsemi potrebnimi znanji in certifikati. Kupec samo podpiše ustrezno dokumentacijo, v podjetju pa poskrbijo za celotno izvedbo vseh aktivnosti: brezplačno svetovanje, ureditev vse potrebne dokumentacije in soglasij, brezplačno pomoč pri ureditvi dokumentacije za pridobitev nepovratnih finančnih sredstev Eko sklada, izgradnjo elektrarne z enim najkakovostnejših solarnih modulov na trgu, strokovno montažo in zagon elektrarne. Montaža sončne elektrarne se izvede z minimalnimi posegi in običajno traja en dan ali dva.

Na velikost sončnih kolektorjev vpliva več dejavnikov, saj je treba upoštevati lego objekta, predvideno porabo tople vode oziroma njeno morebitno uporabo za ogrevanje stavbe.
Shutterstock

V roku meseca dni

Na vprašanje, ali lahko kupec pri njih računa, da bo imel še letos postavljeno sončno elektrarno, odvrnejo z besedama: "Načeloma da. Vendar je čas postavitve sončne elektrarne za samooskrbo v največji meri odvisen od pridobitve soglasja s strani pristojnega sistemskega operaterja. Takoj po ogledu objekta, kamor se bo namestila sončna elektrarna, vložimo pri pristojnem operaterju vlogo za soglasje. Ko je soglasje pridobljeno, sončno elektrarno v Energiji Plus postavimo v roku enega meseca." Vsem, za katere bodo s strani sistemskega operaterja dobili soglasje do konca meseca novembra, pa bodo ob primernih vremenskih pogojih lahko elektrarno postavili še v tem letu.

Januarja nižji znesek na položnici

Pri podjetju Sonce energija izpostavljajo, da imajo že več kot desetletne izkušnje na področju sončnih elektrarn. Uspešno so zaključili tako manjše samooskrbne elektrarne kot večje elektrarne na poslovnih in industrijskih objektih. Za stranke ponujajo postavitev sončne elektrarne na ključ. Za vse, ki se odločijo za nakup sončne elektrarne pri podjetju Sonce energija, partnerju SunContract tržnice, v času od njihove odločitve do končne postavitve sončne elektrarne ponujajo zelo ugodne cene odkupa električne energije. V okviru paketa Prehod na sonce so cene tudi do 40 odstotkov nižje od drugih na trgu.
V septembru, v času sejma MOS, ponujajo za nakup sončne elektrarne tudi sejemski popust, stranke tako ob naročilu prihranijo tudi do tisoč evrov. Sicer pa še razložijo, da povprečen čas za postavitev sončne elektrarne znaša dobra dva meseca, kar pomeni, da bi stranka, če bi se danes oglasila pri njih, do konca leta že imela postavljeno sončno elektrarno. To pomeni, da bi z januarjem že prejela položnico za elektriko z nižjim zneskom.

Običajno elektrarno namestimo na streho, lahko jo postavimo na posebno konstrukcijo, tudi na fasado, ob hiši ali na druge objekte.
Shutterstock

Večja moč elektrarne

"Našim strankam ne želimo prodati le sončne elektrarne, temveč pomagati sprejeti pravo odločitev in s tem poiskati idealno rešitev za njihovo težavo. Na podlagi tega splošnih akcij nimamo. Trenutno lahko za isto ceno nadgradimo 300Wp module s 310Wp moduli. Posledično stranka dobi večjo moč elektrarne," pojasnijo iz podjetja Moje elektrarne, Enertec. Po njihovih besedah je ravno septembra zadnji vlak, če stranka želi imeti elektrarno postavljeno v letošnjem letu. Trenutno je ozko grlo pri izdajanjih soglasij (odvisno od elektrodistribucije), zraven tega vpliva na čas izvedbe financiranja. Če gre za Eko kredit preko Eko sklada, se ta podaljša za kak mesec.

Pri namestitvi sistema je ključnega pomena, da kolektorje obrnemo proti jugu, saj bodo tako največ časa, v vseh letnih časih, najbolj izpostavljeni soncu.
Shutterstock

Nezanemarljivi vremenski pogoji

V podjetju GEN-I med drugim poudarjajo, da se zavedajo, da lahko za posameznika investicija v sončno elektrarno predstavlja večji finančni zalogaj. Zato poleg klasičnega gotovinskega nakupa ponujajo tudi različne sheme ugodnega financiranja. Ponujajo plačilo na obroke, in sicer fizičnim osebam s sedemletnim brezobrestnim odplačilom in do 15-letnim potrošniškim kreditiranjem, pri čemer je mesečni obrok približno enak mesečnemu računu za plačilo elektrike. S projektom na ključ stranki ponudijo dolgoročno sodelovanje. Omogočijo ji brezskrbno pot do sončne elektrarne in tudi po izgradnji, saj za vse poskrbijo: svetovanje, ogled objekta, oceno investicije, projektno dokumentacijo, montažo in vzdrževanje.
"Na hitrost izgradnje vpliva več dejavnikov: med drugim tudi pridobivanje potrebnih soglasij in urejanje dokumentacije pri pristojnem distributerju. Postopek od potrditve ponudbe do izgradnje se zaključi v roku treh mesecev, sama postavitev pa je izvedena v enem delovnem dnevu," še pravijo v omenjenem podjetju. Po njihovih besedah na izgradnjo vplivajo tudi vremenski pogoji, ki lahko preprečujejo posege na strehi objekta. Ob slabšem vremenu (sneg, dež, nizke temperature in podobno) se izgradnja žal ne more izvesti. Načrtujejo, da bodo postavitev vseh elektrarn, za katere so se stranke že odločile oziroma se bodo v kratkem, zaključili še v tem koledarskem letu. Vsekakor pa je priključitev na omrežje odvisna od distribucijskega operaterja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta