Varni tudi v zrelih letih: Opremljanje kopalnice z mislijo na jesen življenja

Tina Recek Tina Recek
10.03.2020 01:16

Večji prehod, breznivojski pršni prostor, prilagojena straniščna školjka in nastavljiv umivalnik, prodizdrsna keramika in še bi lahko naštevali. Vse to naj bi vsebovala kopalnica za starejše in gibalno ovirane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Villeroy & Boch

Slovenija sodi med države Evropske unije, v kateri se prebivalstvo najhitreje stara. Statistične napovedi pravijo, da naj bi leta 2060 bilo pri nas že več kot 30 odstotkov starejših od 65 let. Zato tudi ne preseneča, da ni malo tistih, ki so v srednjih letih in kupujejo ali prenavljajo stanovanje, saj že sedaj razmišljajo o primernem tlorisu za jesen življenja. Pri tem načrtovanju ima zagotovo posebno mesto kopalnica, ki zaradi higiene zahteva še posebne arhitekturne rešitve. Tako ne bo odveč, da si na začetku snovanja omislite vsaj prostorno kopalnico z dovolj velikim vhodom in brez robov, kasneje pa zgolj še po potrebi kaj dodate ali spremenite, ko se lotite prenove.

Preklopni stolček naj kraljuje v pršnem prostoru

V podjetju Topdom pravijo, da mora tlorisna površina zadoščati, da se lahko tudi oseba z invalidskim vozičkom nemoteno obrne v kopalnici. To pomeni vsaj šest kvadratnih metrov tlorisne površine oziroma raje osem kvadratnih metrov. Vrata naj se odpirajo navzven, prehod naj bo širok vsaj 95 centimetrov. 

Kopalnica brez ovir, z veliko prostora za nemoteno gibanje. Opremljena je s stensko straniščno školjko in preklopnim držalom.
Geberit prodaja

Stenska straniščna školjka

Kaj pa umivalniki in stranišča školjka? "Invalidom, ki uporabljajo voziček, je namenjena posebna WC-školjka podaljšane dimenzije, ki olajša presedanje. Zaradi lažjega vzdrževanja higiene naj bo školjka stenska in brez notranjega roba," svetuje Arnold Mažgon iz podjetja Geberit prodaja in še dodaja, da je smiselno poskrbeti tudi za lažje splakovanje WC-školjk. Za večje udobje naj se uporabijo preklopna držala z že vgrajenimi ustreznimi gumbi in tudi z nosilci toaletnega papirja. V toaletnih prostorih za gibalno omejene priporoča še namestitev posebnih umivalnikov s stenskimi sifoni, ki omogočajo, da se lažje z vozičkom pomaknejo pod umivalnik. Sogovornik svetuje tudi nagibna ogledala nad umivalniki, v Topdomu pa še priporočajo armature s podaljšanim ročajem za lažje odpiranje.

Držalo za večjo varnost

V kopalnici za starejše in invalide pridejo zelo prav varnostna držala, ki lahko preprečijo padce. Nameščena naj bodo predvsem ob straniščni školjki, poudarja Mažgon. Vsekakor naj bo na eni strani preklopno držalo, in če je školjka ob steni, naj bo na drugi nameščeno stensko držalo. Če pa je školjka v sredini prostora, je preklopna držala smiselno namestiti na obe strani.

Ročaj omogoča oprijem in tako zagotavlja večjo varnost v sanitarijah. Nanj je mogoče tudi nasloniti palico za pomoč pri gibanju.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta