Svežina in zdravje: Poskrbite za dodatno higieno v kopalnici

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
18.04.2020 02:21

V kopalnici je skrb za higieno na prvem mestu. Dejstvo pa je, da kombinacija vode in toplote hitro privede do prekomernega nabiranja vlage, ki vpliva na kakovost bivanja in splošno počutje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Geberit

V časih, ko sta osebna higiena in skrb za čistočo bivalnih in drugih površin še kako pomembna, je treba posebno pozornost nameniti kopalnici, kjer dejansko skrbimo za lastno higieno, hkrati pa je ta prostor bolj izpostavljen vlagi kot drugi prostori v stanovanju. Kjer je vlage preveč, se običajno kmalu pojavijo neprijetne vonjave, pohištvo se hitreje uniči, odpadati lahko začne omet. V podjetju Geberit poudarjajo, da lahko vsak posameznik z nekaj preprostimi koraki poskrbi, da bo domača kopalnica v odličnem stanju. V njej pa se boste tudi vi počutili mnogo bolje, saj bo prijetnejšega vonja, lepšega videza in brez škodljivih mikroorganizmov, ki bi vplivali na vaše počutje.

Prezračite po vsakem prhanju

Prvi korak je redno prezračevanje kopalnice. V Geberitu svetujejo, da vsak dan prezračite celo stanovanje tako, da na stežaj odprete okna za 15 minut. Kopalnico pa prezračite po vsakem prhanju, ko se v zraku nabere največ vlage. Če v kopalnici ni okna, jo prezračite s pomočjo ventilatorja. "Večina ljudi brisače po uporabi obesi nazaj na isto mesto v kopalnici. Mokre brisače še dodatno vlažijo prostor, saj ob sušenju vlaga uhaja v zrak. Zato jih je bolj priporočljivo sušiti na balkonu ali terasi, če imate to možnost," opozorijo v Geberitu. Dodajajo, da je bistveno, da so površine v kopalnici suhe, saj sicer voda izhlapeva in dodatno prispeva k vlažnosti zraka: "Pobrišite kapljice na umivalniku ali manjše lužice po tleh. Poskrbite tudi za ustrezno odvajanje vode iz pršnih prostorov, da se v njih ne nabirata voda in umazanija. Ne pozabite pobrisati tudi ogledal, kjer se vlaga nabere najprej. Rešitev za to so v kopalnici ogledala z ogrevano hrbtno stranjo, ki preprečuje rosenje."

Straniščna školjka brez roba poenostavi čiščenje, saj nima skritih in težko dostopnih mest, kjer bi se lahko nabirala umazanija ali nastajale neprijetne vonjave.
Geberit

Zrak naj bo vedno topel

Največ vlage se nabere takrat, ko se prhamo z vročo vodo, saj ta najhitreje izhlapeva, poudarijo v Geberitu. "Poskusite zmanjšati temperaturo vode, da bo ta prijetno mlačna, in skrajšajte čas tuširanja, da bodo vodni delci čim manj časa prehajali v zrak." Topel zrak lahko prenese več vlage, zato se ta ne nabira na pohištvu. Najbolj nevarna je namreč kombinacija vlažnega zraka s hladnimi površinami, saj takrat vlaga kondenzira ter uničuje stene in pohištvo. Zato naj bo zrak v kopalnici vedno topel, kar vam omogočajo tudi cevni sistem za ogrevanje z radiatorji ali talno ogrevanje, svetujejo v Geberitu. Opozorijo tudi na umazanijo in bakterije, ki se nabirajo pod robovi straniščne školjke. Ti zahtevajo redno in temeljito čiščenje, da bi gospodinjam olajšali delo, so strokovnjaki razvili rešitev - školjke brez roba, ki nimajo skritih in težko dostopnih mest, kjer bi se lahko nabirala umazanija ali nastajale neprijetne vonjave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta