Preprečimo nadležno brenčanje: Namesto kemije uporabimo prosojno mrežico na oknih in vratih

Ba. V.
15.07.2024 06:00

Žuželke nam bodo sledile, kamorkoli bomo šli, obstaja pa nekaj načinov, kako jim lahko ubežimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred mrčesom se najlaže ubranimo tako, da mu preprečimo vstop.
Velux

Se tudi vam zdi, da je komarjev in drugih nadležnih žuželk vsako leto več? Glede na to, da so komarji v osnovi tropske živali, ni nič čudnega, da se v večjem številu pojavljajo tudi v predelih Zemlje, kjer je vse topleje in bolj vlažno. Tako so se naselili tudi na območjih skoraj do arktičnega kroga. Seveda pa nas poleti ne motijo zgolj komarji, živce nam parajo tudi muhe, čebele, ose, da o obadih sploh ne govorimo. Poglavitni razlog, zakaj se jih ne moremo znebiti, je v tem, da nam namerno sledijo: bodisi jih privlači naša hrana bodisi človeški telesni vonj. Komarjeve samice namreč potrebujejo človeško kri med razvojem jajčec. 

Komarji so nadležni tudi zato, ker prenašajo bolezni. 
Profimedia

Toda čeprav nam z brenčanjem kratijo spanec in nam na koži povzročajo boleče in srbeče ugrize, so komarji in drugi insekti tudi nepogrešljivi za opraševanje in kot prehrana nekaterih drugih živali. Zato se jih moramo lotevati pametno, vsekakor s čim manj kemije, ki lahko navsezadnje škoduje tudi našim hišnim ljubljenčkom. Ob bivanju na prostem si poskušamo "rešiti kožo" z repelenti, narejenimi na osnovi naravnih učinkovin, toda večja nadloga so komarji med štirimi stenami, saj nas večinoma opikajo med spanjem. Še najbolje je preprečiti, da bi se sploh prebili v hišo ali stanovanje.

Da pa nam v boju proti žuželkam ni treba ves čas zapirati oken in vrat, je smiselno nanje namestiti komarnike. Tanka, gosta in prosojna mreža je zanje nepremostljiva ovira, še vedno pa prepušča dovolj zraka in dnevne svetlobe. Vendar moramo biti dosledni zlasti pri odpiranju vrat na balkon ali teraso, da z eno potezo ne uničimo nekajurnega truda. Pogosto tudi preverimo, ali ni kje nastala kaka luknja, skozi katero bi se lahko izmuznili nepovabljeni gostje. Podjetja, ki so specializirana za vgradnjo komarnikov, zato na milimeter natančno izmerijo odprtine oken in vrat, preden namestijo okvirje z mrežami. Medtem ko je mrežica na oknih lahko fiksna ali v obliki roloja, pa je tista na vratih lahko narejena kot drsna ali krilna vrata ali pa je vpeta v okvir, ki se zloži kot harmonika oziroma plisé in nam tako omogoča nemoteno prehajanje noter in ven. A kot že rečeno, za seboj jo je treba redno zapirati.

Plise komarnik na vratih moramo dosledno zapirati za seboj.
Teba

Za večje odprtine so na voljo tudi komarniki na električni pogon, bodisi na stikalo bodisi z daljinskim upravljanjem. Še več udobja ponujajo sistemi, ki jih je mogoče integrirati v pametni dom in povezati v aplikacijo. Mrežice v rolojih se zvijejo v zaščitno ohišje, ko jih ne uporabljamo, tako da so zavarovane pred vremenskimi vplivi in so dlje časa uporabne. 

Pa še namig za energetsko učinkovitost: električne roloje je mogoče opremiti s solarnimi moduli, ki proizvedejo dovolj elektrike za pogon motorčka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta