(FOTO) Več rastlin, manj mrčesa: Kaj zasaditi v boju zoper nadležne komarje?

Matic Sever Matic Sever
30.06.2024 04:15

Različne rastline odganjajo različne žuželke. V okolici miz in klopi, kjer uživamo v poletnih večerih, je dobro aromatične rastline malce potresti, prečesati, saj s tem sprostimo največ vonjav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kapucinke niso le za v solato in okras, odženejo tudi marsikatero žuželko.
Matic Sever

Ne zveni ravno logično, kajne? Seveda to velja le, če izberemo prave rastline, saj drugače lahko hitro dosežemo nasproten učinek. Zdaj, ko je že dovolj toplo, da bi lahko v miru uživali sproščujoče urice na vrtu ali terasi, marsikomu bivanje zunaj greni mrčes s komarji na čelu.

Čeprav se morda tega sploh ne zavedamo, so verjetno že sedaj obkroženi z marsikatero rastlino, ki jo gojimo zaradi cvetov ali zaradi kulinaričnih lastnosti, ki jih ponujajo in nas hkrati z njihovim vonjem vsaj nekoliko že varujejo pred mrčesom. Če predvsem na mestih, kjer poleti največ posedamo, ta nabor rastlin skoncentriramo, bo učinek odganjanja bolj viden. Še posebno v okolici miz in klopi je dobro ob prihodu in še kdaj vmes aromatične rastline malce potresti, prečesati, saj s tem sprostimo največ vonjav. Različne rastline odganjajo različne žuželke in takih je veliko, zato si poglejmo le nekaj izmed njih.

Le ena od dišečih pelargonij - najbolj pomagajo tiste z močnim vonjem po limoni
Matic Sever
Melisa ima vonj po limoni in tega komarji ne marajo.
Matic Sever
Rožmarin je pogosta dišavnica, ki poleg vloge v kulinariki lahko opravi še kaj več.
Pixabay

Kapucinka

Kapucinka (Nasturtium sp.) je barvita, užitna cvetlica, ki odganja bele mušice, listne uši, številne hrošče in druge. Kot da to ni dovolj, pomaga tudi drugim rastlinam na vašem vrtu, zato je pogosto vključena v mešane zasaditve ekoloških vrtov. Kjer sedimo, jo posadimo v gredo ali v cvetlične lonce.

Rožmarin

Verjetno rožmarin (Rosarinus officinalis) najbolje poznate kot zelišče, ki vašim jedem doda okus, pomaga pa tudi pri odganjanju žuželk. To je še ena rastlina, popolna za poletno vročino, ker dobro prenaša sušo in vročino, pa tudi glede tal ni zahtevna. Lahko ga gojimo predvsem na toplejših mikroklimatskih legah in na toplejših območjih države, kjer z rožmarinom lahko tvorimo tudi nižje žive meje. Povešena oblika je zanimiva tudi za ozelenitev škarp.

Bazilika

Bazilika (Ocimum basilicum) je nekakšna kraljica številnih sredozemskih jedi, a nam lahko pomaga tudi v boju proti različnim nadležnim žuželkam. Je enoletna rastlina in odganja hišne muhe ter komarje. Zagotovite ji šest do osem ur polnega sonca na dan, še bolje je, da raste v okolici paradižnikov. Tla naj bodo vlažna in dobro odcedna. Ko se začnejo oblikovati cvetovi, jih odščipnite, da zagotovite rast novih listov. To vsestransko zelišče lahko zdravi tudi pike komarjev tako, da več listov povaljate med dlanmi, da sprostite njihovo naravno olje, in jih nato nanesete na mesto pika, da ublažite oteklino.

Žametnice

Določene enoletnice, kot so žametnice (Tagetes sp.), imajo vonj, ki se mnogim od nas zdi neprijeten, a ta pogosto ni tako močan, da bi nas dejansko motil. Po drugi strani pa ta isti vonj odganja komarje, ose in sršene. Pogosto jih sadimo v cvetlične gredice in zaradi številnih koristi tudi med zelenjadnice.

Sivka

Sivka ima dišeč vonj, ki odvrača komarje in številne druge žuželke. Kot velja za večino aromatičnih rastlin, tudi zanjo velja, da najbolj učinkuje, ko jo malce pobožamo ali potresemo, da se sprostijo močno dišeča olja in s tem še bolje odganja neželene obiskovalce okoli naše mize ali klopi. Ker cveti poleti, nam bo še kako prav prišla tudi kot estetski poletni dodatek naših zasaditev. Sivkin hidrolat lahko nanesete tudi na kožo in ta deluje kot naravni repelent.

Sivka je izredno priljubljena zaradi lepote in vonja, odžene pa tudi kakšnega komarja.
Pixabay
Za lantane je manj znano, da listi izločajo vonje, neprijetne nekaterim nadležnim žuželkam.
Pixabay
Žametnice so koristne tudi v ekološko zelenjavnem vrtu, prav tako nas obvarujejo nadležnega mrčesa.
Matic Sever
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta