Prezračevanje: Tudi v garaži je treba poskrbeti za kakovosten zrak

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
03.07.2022 02:00

V večini garaž ni oken, zato so v tem prostoru pogostejše težave z vlago in nihanjem temperature. Z odpiranjem garažnih vrat sicer pride do izmenjave zraka v prostoru, a bi jih morali odpirati večkrat na dan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hörmann Slovenija

V garažah je pogosto slab in zatohel zrak. Poleg tega pa se ponekod srečujemo še z odvečno vlago, medtem ko se v poletnem času ta prostor rad pregreva. Oken v večini garaž ni, vrata sicer odpremo za nekaj sekund, a jih tudi zapremo, ko se z jeklenim konjičkom odpeljemo iz garaže ali pripeljemo vanjo. Miha Glavič iz podjetja E2E je sicer mnenja, da pri garaži, kjer je prostora zgolj za en avtomobil, kakšnega drugega prezračevanja razen naravnega ne potrebujemo: "Dovolj bo že, če nekajkrat na dan odpremo garažna vrata in s tem spustimo sveži zrak v prostor in slabega iz njega." Sistem prezračevanja je po Glavičevih besedah tako veliko bolj potreben v primeru več garaž, na primer v podzemni garaži stanovanjskega bloka. "Tam ponavadi prezračevanje lahko izvedemo z ventilatorji, ki so priključeni na več vertikalnih odvodov," pojasni sogovornik.

Priporočljivo je pripraviti ustrezen načrt za prezračevanje garaže, pri katerem se upošteva več dejavnikov – od velikosti prostora do tega, koliko avtomobilov je parkiranih v njej.
Shutterstock

Prezračevanje nujno tudi zaradi večje količine nečistoč

Da je tudi v garaži kot v vsakem zaprtem bivalnem prostoru smiselno razmisliti o ustreznem prezračevanju, pa je prepričan Milan Kuster iz podjetja Lunos. In pri tem, kot nadaljuje, ni pomembno, ali gre za garažo kot samostojni objekt, ali pa je ta del stanovanjskega objekta. "Prostoru je treba zagotoviti redni pritok svežega zraka in iz njega odvod izrabljenega zraka," poudari Kuster, česar pa samo z odpiranjem vrat ni mogoče doseči, vsaj ne tako, kot se pričakuje. Pomen prezračevanja v garažah je, zatrjuje sogovornik, toliko večji, ker je prisotnost nečistoč – ogljikovega dioksida, ogljikovega monoksida, dušikovih oksidov in kancerogenih plinov ter vlage, ki se nahaja v zraku, v tem prostoru, zaradi prevoznih sredstev z notranjim izgorevanjem, veliko večja kot v bivalnem okolju.

Kuster še razloži, da se ponavadi odločamo med tremi tipi prezračevanja – naravnim, prisilnim in kombiniranim. "Ker govorimo o garažnih prostorih, kjer ni oken, nam preostane le vgradnja prisilnega prezračevanja. Imamo dva osnovna modela tovrstnega prezračevanja – klasični sistem prezračevanja in prezračevanje z rekuperacijo," našteva sogovornik in doda, da je učinkovitost izbranega modela identična, tako da je izbira, za katerega se odločiti, odvisna od želja uporabnika in njegovih finančnih zmožnosti. Predhodno je priporočljivo pripraviti ustrezen načrt za prezračevanje garaže, pri katerem se upošteva več dejavnikov - od velikosti prostora do tega, koliko avtomobilov je parkirano v njej in ali se ta uporablja zgolj za parkiranje ali pa služi še drugemu namenu, je na primer tudi delavnica ali shramba. Vsekakor je dobro, nadaljuje Milan Kuster, da k iskanju rešitve pristopimo skupaj s strokovnjaki, ki si bodo najprej garažo ogledali in nato s pomočjo vseh informacij, ki jih bodo dobili na ogledu, poiskali najboljšo rešitev za ustrezno prezračevanje določenega garažnega prostora. Prav tako dobro pa je tudi vedeti, pripomni sogovornik, da je prezračevalne sisteme mogoče vgrajevati tako v obstoječe garaže kot v novogradnje.

V garaži je priporočljivo poskrbeti za lastno prezračevanje, saj so parametri, na osnovi katerih se pripravi načrt prezračevanja v tem prostoru, popolnoma drugačni kot v bivalnem delu zgradbe.
Lunos

Garaža naj ima svoj prezračevani sistem

Na vprašanje, ali se lahko v primeru, da se garaža nahaja v sklopu hiše z urejenim prezračevalnim sistemom, priklopi na obstoječ sistem, ali je bolje za omenjeni prostor najti individualno rešitev, Kuster odgovarja, da je prezračevanje garaže neodvisno od prezračevanja v bivalnih prostorih. "Pravzaprav je celo priporočljivo, da gre za neodvisno rešitev, da v garaži poskrbimo za lastno prezračevanje, saj so parametri, na osnovi katerih se pripravi načrt prezračevanja v garaži, popolnoma drugačni kot parametri v stanovanjskem delu zgradbe," opozori strokovnjak za prezračevanje. Tudi glede velikosti garaž ni večjih razlik, velika ali manjša, za obe je zaželeno, da imata učinkovito prezračevanje. "Za pravilno izbiro elementov prisilnega prezračevanja je treba upoštevati parametre, kot so površina in prostornina garaže, njena kapaciteta, dolžina zračnih poti, mikrolokacija garaže, prav tako nepogrešljiva so priporočila oz. upoštevanje pravilnika o prezračevanju in klimatizaciji stavb. Z upoštevanjem vsega omenjenega ob načrtovanju prisilnega prezračevanja garaž bomo zagotovili vse prednosti prezračevanja," poudari Kuster. Te pa so jasne, nadaljuje sogovornik: "Prezračevalni sistem nam mora zagotavljati svež zrak in poskrbeti za optimalno vlažnost prostora."

Zračenje s pomočjo vrat

V podjetju Hörmann Slovenija pa za vedno kakovosten zrak v garaži ponujajo še eno rešitev, in sicer z opcijsko dodatno opremo oz. funkcijo zračenja sekcijskih garažnih vrat. S tem bomo, kot pojasnjujejo, ob večjih temperaturnih razlikah preprečili nastanek kondenza v garaži. Sicer pa so tudi sogovorniki iz tega podjetja mnenja, da je redno prezračevanje ključnega pomena, še zlasti v dobro izoliranih garažah, kjer imamo parkiranega jeklenega konjička, nekateri pa tudi urejeno delavnico ali shrambo.

Za energetsko učinkovito prezračevanje se priporoča klimatski senzor, ki avtomatsko uravnava prezračevanje na podlagi vlažnosti zraka v garaži.
Hörmann Slovenija

Z ustrezno dodatno opremo - za energetsko učinkovito prezračevanje sogovorniki priporočajo klimatski senzor, ki avtomatsko uravnava prezračevanje na podlagi vlažnosti zraka v garaži - sekcijska garažna vrata sama poskrbijo za optimalno prezračevanje garaže in s tem preprečijo nastanek kondenza in pojava plesni, pravijo v podjetju Hörmann. Pri funkciji zračenja sekcijskih garažnih vrat teh ne odpremo v celoti, saj prezračevanje po besedah Hörmannovih strokovnjakov poteka s spuščanjem zgornje lamele, medtem ko spodnja lamela vrat ostane na tleh, torej zaprta. S tem preprečimo, še sklenejo sogovorniki, da bi v garažo prišla žival ali da bi se v njej nabiralo listje in druga umazanija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta