Preprečimo vlago in plesen v garažah

Tina Recek Tina Recek
04.12.2017 13:05

Vlaga in plesen se prikradeta tako v bivalne prostore kot tudi v garažo. Razlogov za to je več. Dobro je, da se seznanimo z njimi in težave čim prej odpravimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podjetje Matjaž/HÖrmann

Med razlogi za nastanek vlage v garaži zasledimo zamakanje in vodo s soljo, ki jo vnesemo predvsem pozimi z avtomobilom. Tomi Đekovski iz podjetja Kema razloži, da vzrok vlage lahko tiči še v neustrezni hidroizolaciji temeljev in sten, če so vkopane. V opisanih primerih gre za kapilarno vlago. Njene posledice se kažejo z luščenjem opleska, odpadanjem ometa in vlažnimi madeži. Vlago povzročajo tudi toplotni mostovi in neustrezna toplotna izolacija z zunanje strani, še posebno če je prostor ogrevan. Tovrstna vlaga je kondenzna, prepoznamo pa jo kot plesen na zidovih. Đekovski še dodaja, da se velikokrat vzroki prepletajo. To ilustrativno opiše: "Armiranobetonska plošča ima neustrezno izvedene padce, ki vodo od avtomobila namesto vstran dovajajo k samemu zidu. Na zidovih, ki so ometani s klasičnim apneno-cementnim ometom, se kažejo poškodbe zaradi kapilarne vlage, saj voda nosi s sabo vodotopne soli. Vlaga v zidovih pa pomeni tudi hladnejšo površino zidu, kar daje odlične pogoje za nastanek kondenzne vlage."

Če je garaža slabo izolirana in v njej ni prezračevanja, se kmalu začne širiti vlaga, na stenah in stropu se pojavi plesen.
Heimhelden.de

Najprej ugotovimo vzroke

Sanacije se ne lotimo, dokler najprej ne ugotovimo vzrokov za nastanek vlage in vrste vlage. Ob tem Đekovski svetuje, da se ob težavah obrnemo na strokovnjaka, ki bo z ustreznimi meritvami vlage ali s pregledom s toplotno kamero ugotovil, kje tiči vzrok za nastanek vlage. Na podlagi tega bo priporočal ustrezen postopek sanacije. Kondenzne vlage se lotimo z zunanje strani z odpravo toplotnih mostov oziroma z vgradnjo ustrezne debeline toplotne izolacije iz materialov, kot so na primer mineralna volna, izolativne plošče EPS ali XPS. Na tržišču obstajajo tudi razvlažilci zraka. A, kot opozori sogovornik, so ob njihovi uporabi stroški za električno energijo višji in ne rešijo problema, temveč le trenutno odstranjujejo odvečno kondenzno vlago. Kapilarno vlago rešujemo na različne načine. Na primer z izvedbo blokade v stiku temelj-stena bodisi vgradimo sušilni omet, ki bo trajno izsuševal vlago iz stene. Pri tem striktno upoštevamo navodila proizvajalca gradbenih materialov. Dolgoročno pa mora biti garaža ustrezno hidroizolirana tudi z bočne zunanje strani. Đekovski še dodaja, da proti nastanku vlage pripomorejo rekuperatorji zraka, ki nenehno odvajajo odvečno vlago iz prostora. Medtem pa zračniki sicer v prostor odvajajo in dovajajo zrak, a s tem tudi vlago. Zato pred njihovo vgradnjo raje poiščimo nasvet proizvajalcev.

Kako učinkovito prezračujemo?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta