Prilagodite si višino elementov: Da vam ne bo treba v kopalnici čepeti ali se preveč sklanjati

Sanja Verovnik
09.12.2020 02:00
Kako visoko naj bo straniščna školjka, na kakšni višini umivalnik, kje namestiti ogledalo, da se boste zlahka pogledali vanj? Rešitev je več, tudi za najmlajše in najstarejše člane družine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vereinigung Deutsche Sanitärwirtschaft

Ali veste, na katero višino naj bodo v kopalnici nameščeni nekateri zelo pomembni sanitarni elementi: umivalnik, straniščna školjka ali ogledalo? Odgovor je zelo preprost, pravijo v podjetju Geberit. Vse je odvisno od tega, ali je uporabnik visok ali majhen, zdrav in vitalen ali gibalno oviran.

Za ogledalo ali ogledalno omarico je najbolj primerna višina postavitve po standardu med 100 in 180 centimetri.
Geberit

Standardna višina je lahko tudi problem

Posamezniki, ki so visoki okoli 176 centimetrov z uporabo standardne kopalnice nimajo težav, saj je prav njihova višina standard, ki se uporablja za določanje višin vgradnje sanitarne opreme v kopalnici. Za višje ljudi pa je namestitev umivalnika na višino 80 centimetrov občutno prenizka, opozarjajo v podjetju Geberit. "Enako lahko velja za straniščno školjko in njeno standardno višino 40 centimetrov. Če jo namestimo na napačno višino, lahko to vodi bolj do čepenja kot sedenja na stranišču. Čeprav je to anatomsko bolj koristno, lahko marsikomu predstavlja vstajanje s straniščne školjke težavo," pravijo v Geberitu.

Dogovor z inštalaterjem

Pri gradnji stanovanj in hiš je tako, da vodovodni inštalater sanitarne elemente namesti na standardno višino, razen če ne prejme drugačnih navodil od graditeljev oziroma lastnikov stanovanja. Zato je dobro vedeti, da se lahko z vodovodnim inštalaterjem ali načrtovalci gradnje vnaprej dogovorite o tem, ali morebiti v kopalnici želite imeti straniščno školjko, umivalnik, ogledalo nekoliko višje ali nižje. Prav tako ne bo odveč, še poudarjajo v podjetju Geberit, da na to "drugačno višino" vgradnje sanitarne opreme opozorite vodoinštalaterja, preden začne nameščati sanitarno opremo v kopalnici ali stranišču.

Zahvaljujoč izpopolnjeni vgradni tehnologiji za WC školjko Geberit ONE, lahko višino stranišča prilagodite, ne da bi morali posegati v zid - in to še leta po namestitvi.
Geberit

Ogledalo, umivalnik, školjka, kljukice

Vsak posameznik je edinstven, kar pomeni, da tudi idealna višina vgradnje ni enaka za vse, opozarjajo v Geberitu. Zato si je smiselno vzeti nekaj časa in razmisliti o najprimernejših višinah vgradnje sanitarne opreme. Seveda pa se lahko zanesete tudi na standard, ki narekuje naslednje vgradne višine:

• Za ogledalo ali ogledalno omarico je najbolj primerna višina postavitve po standardu med 100 in 180 centimetri. "Pri tem je višina namestitve odvisna od tega, ali naj bo ogledalo tam, da ga bodo lahko udobno uporabljali tudi stanovalci nižje rasti, predvsem pa otroci," opozorijo v Geberitu.

• Standardna višina umivalnika je 80 centimetrov, v podjetju Geberit pa priporočajo vendarle za pet centimetrov višjo namestitev umivalnika, predvsem, če kopalnico uporabljajo samo odrasli.

• Straniščna školjka naj se vgradi na višini 40 centimetrov, kar je standard, v Geberitu tudi školjki dodajajo dodatnih pet centimetrov oziroma svetujejo, da je najbolj primerno, če je školjka na višini 45 centimetrov.

• V kopalnici po navadi uporabljamo tudi kljukice, na katere obešamo oblačila, brisače, ki pa morajo biti tudi na višini, dosegljivi za vse. Standardna višina namestitve teh je 110 centimetrov, za otroke pa je priporočljivo, če jih vgradite na za njih dosegljivo višino.

Je nižja postavitev umivalnika za otroka smiselna?

Standardna višina umivalnikov je pogosto problem za majhne otroke, saj je namestitev umivalnika na višino 80 centimetrov občutno previsoka. Umivalnik sicer lahko posebej za malčka vgradimo nižje, pove Danijel Fartek iz podjetja MCK in pojasni, da je za otroke primerna višina umivalnika nekje med 65 in 70 centimetri. A vprašanje je, če je nižja postavitev umivalnika sploh smiselna, saj otroci rastejo, umivalnika pa ni tako preprosto prestavljati, saj posežemo tudi v vodovodno inštalacijo.
{api_embed_photo}610126{/api_embed_photo}
Tudi nižje vgrajene straniščne školjke so bolj izjema kot pravilo, pravi Fartek, načeloma se v stanovanjih ne vgrajujejo, saj stranišče uporabljajo vsi stanovalci, posebni prostori, ki bi jih uporabljali samo malčki, pa so v slovenskih domovih zelo redki. Priročnejše so po Fartkovih besedah pručke, lestve, skratka pripomočki, ki so v otroku v pomoč, da se povzpne na školjko ali doseže umivalnik. Začasna rešitev za umivanje majhnih otrok je lahko tudi bide, če ga imamo v kopalnici, saj bodo malčki vodo v njem z lahkoto dosegli.

Standardna višina umivalnika je 80 centimetrov, vendar če kopalnico uporabljajo samo odrasli, lahko omenjeni element namestite za pet centimetrov višje.
MCK

Nižje vgrajena stranišča se danes najpogosteje pojavljajo v vrtcih in šolah, predvsem tam, kjer so nižji razredi, opomni Fartek. "Ponekod so umivalniki razporejeni na različnih višinah, tako da otrok gre k tistemu, ki ustreza njegovi velikosti. V šolah so tudi stranišča večja in je tako na voljo več prostora za več umivalnikov in stranišč, v zasebnem stanovanju pa je v kopalnici po navadi tudi stranišče in je prostora veliko manj," sklene sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta