Rastlina, ki je pravi dinamit za športnike, lahko zelo koristi tudi vašemu zdravju

Jasna Marin Jasna Marin
19.03.2023 04:00

Gojili so jo že v starem Egiptu, kjer so jo med mumificiranjem polagali v prsni koš, medenico in ob oči. Zelo priljubljena je čebula tudi v naravnem zdravilstvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V naravnem zdravilstvu velja čebula za sredstvo za pomoč pri zniževanju holesterola in krvnega tlaka. Pomaga pri težavah s srcem in ožiljem. V pradavnini so čebulo uporabljali kot naraven antibiotik ob prehladih ali gripi. Vsakodnevno uživanje je za preventivo pred prehladom in gripo, krepi živce, čisti kri, lepša polt, preprečuje strjevanje krvi, lajša revmo. Ker vsebuje inzulinu podobne snovi, znižuje sladkor v krvi. Redno uživanje naj bi zmanjšalo tveganja za nastanek raka na črevesju.

Shutterstock

Kakor smodnik

Čebula je kakor smodnik za športnike, saj daje energijo. Proti krčem pri otrocih v vodo damo svežo rezino čebule in jo otrokom damo piti po malih požirkih. Za krepitev lasišča z rezinicami čebule masiramo lasišče večkrat na dan, uporabimo lahko tudi iztisnjen sok čebule. Za zniževanje povišane temperature kašasto sesekljano čebulo položimo na podplate, zavijemo v brisačo in folijo, pustimo delovati čez noč. Tanke čebulne rezine polagamo na vratne žile za ustavitev krvavitve iz nosu.

Shutterstock

Koristne sestavine

Čebula vsebuje vitamin C za krepitev imunskega sistema, vitamine B, vitamin A, vitamin E, kalcij, kalij, železo, krom, ki pomaga vzdrževati normalno raven inzulina, žveplo, ki ima pozitiven učinek na dihala.

Sajenje v ne preveč rodovitna tla

Kadar jo sadimo na vrt, je zanjo najbolje izbrati sončna, rahla in odcedna rodovitna tla, ne preveč gnojena, sicer bodo listi veliki, čebula pa majhna. Iz cveta čebule dobimo 500-600 semen, zato lahko čebulo zgodaj spomladi sejemo. Vzgajamo jo lahko tudi iz čebulčka, ki ga še v začetku novembra, sicer pa zgodaj spomladi (najkasneje konec marca), sadimo v zemljo.

Shutterstock

Da ne bo solz pri sekljanju

Zagotovo ga ni junaka, ki ne bi med rezanjem čebule kdaj potočil solz. Da pri rezanju čebule ne bi pretirano pekle oči, jo režite ob curku vode iz pipe. Nekateri priporočajo, da ob rezanju čebule vklopite kuhinjsko napo. Maska za potapljanje je prav tako zelo učinkovita, res pa je marsikdo nima doma in je ne bo kupil samo zaradi rezanja čebule.

Shutterstock


 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta