Vrtnine, ki te dni odlično uspevajo v zavetju domačega rastlinjaka

J. M.
18.01.2023 03:00

Rastlinjak je v zimskih mesecih dragocen prostor, ki ga lahko izkoristite za pridelavo trpežnejših vrtnin in nekaterih zelišč, ki se jih boste vsak dan znova razveselili tudi pri pripravi obedov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Če imate doma neogrevan rastlinjak, se boste lahko vse do zgodnje pomladi veselili svežega pridelka. Prav tako lahko v januarju v rastlinjaku že nekaj malega sadite.

Setev in sajenje

V drugi polovici januarja in v začetku februarja lahko v neogrevan rastlinjak posadite prve sadike letnih solat, če jih lahko kje kupite, prav tako lahko posejete grah, bob, rukolo, zimski portulak, blitvo in peteršilj. Tudi stoletno čebulo lahko posejete za sadike v rastlinjaku in jih kasneje presadite na prosto.

Shutterstock

Če je zmanjkalo motovilca, ga lahko sejete ponovno, najbolje v multiplošče, in jih do vznika hranite v hladnem vetrolovu, potem pa premaknete v neogrevan rastlinjak. Sadike ob primerni velikosti presadite v vrste. Posadite lahko tudi česen in čebulo, ki ju boste uporabljali v prvih solatah. Pri tem upoštevajte vremenske razmere, saj neogrevan rastlinjak le ni enako kot pomladansko toplo vreme.

Shutterstock

Pobiranje listnate zelenjava

Kdor je jeseni sejal in sadil, ima zdaj v rastlinjaku listnato zelenjavo, kot so špinača, rukola, azijska listnata zelenjava, različni tipi zimskih solat. Listnata zelenjava je dragocen vir vitaminov in mineralov, ki ne izčrpa zemlje. Sejete in sadite jo lahko v obdobju, ko dnevna temperatura v rastlinjaku doseže 10 stopinj Celzija.

Shutterstock

Aromatični komarček

Zelo lepo v rastlinjaku uspeva tudi sladki komarček ali koromač. Res pa je, da ga je treba julija posejati, avgusta ali septembra pa sadike presaditi v posode, napolnjene z vrtno zemljo, ki smo ji primešali kompost. Nadzemni del sladkega komarčka se odebeli po dveh do treh mesecih rasti. Uporabna je cela rastlina, liste in stebla lahko dodate solati, gomoljni del pa je imeniten za sveže sokove. Lahko ga dodajate mastnim jedem, ker pomaga pri urejanju prebave in delovanju prebavnega sistema.

sladki komarček, koromač
Shutterstock

Lonci s pridelkom

Čez zimo lahko v delu rastlinjaka pustite zemljo počivati in jo pokrijete z listno zastirko, na katero položite lonce z zelišči, radičem, blitvo ali korenovkami, ki ste jih izpulili oziroma izkopali z vrta. V takšnih loncih bosta zelo lepo uspevala peteršilj in korenček. Slednjega je dobro v avgustu posejati v lonce in ga novembra prenesti v rastlinjak.

Shutterstock


Jeseni lahko posadimo radič in zimsko solato v velike posode in jih postavimo v neogrevan rastlinjak. Tako bo sveža solata vselej na voljo v gospodinjstvu.
Jasna Marin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta