Ravne strehe so trend, ki mu mnogi sledijo

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
23.12.2021 02:00

Viden prostor v sodobni arhitekturi so si izborile ravne strehe; vse več enodružinskih stavb ima raven zgornji del, ki ne služi samo kot streha, temveč tudi kot terasa ali celo vrt.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tdx/Mein Ziegelhaus

"V sodobni arhitekturi so moderne preproste čiste linije in oblike. Ker ljudje trendu želijo slediti, v zadnjih letih opažamo, da je število enodružinskih hiš sodobnih oblik z ravno streho naraslo," pravi Gregor Kocbek iz podjetja Grama G.T. Omenjeni trend pa ni edini razlog, zakaj bi izbrali ravno streho. Ena od prednosti ravnih streh je po besedah Domna Ivanška iz podjetja Knauf Insulation boljša izraba podstrešnega prostora, ki v primerjavi s poševnimi strehami nima stropov v naklonu, gibanje po strehi je zaradi ravnosti lažje in varnejše, odvisno od izbire materialov in konstrukcije pa je možna tudi raba strehe za druge dejavnosti. "Glede na nosilnost, predvideno namembnost in sestavo ravne strehe se lahko izvede tudi koristna površina, denimo pohodna terasa, strešni vrt ali zelena streha, ki ima mnogo koristnih učinkov na stavbo in okolico, objekt pa s tem pridobi dodatno uporabno in ekonomsko vrednost," pravi Ivanšek.

Obstaja veliko konstrukcijskih izvedb

Vsekakor so izhodišče za projektiranje stavbe in njene strehe lokacijske danosti, podnebje, krajevni predpisi ter zakonodajne in tehnične zahteve, opozori Domen Ivanšek. Kot pravi, mora ravna streha v prvi vrsti ščititi objekt pred padavinami, vetrom, temperaturnimi nihanji, požarom, obenem pa mora opravljati zadostno nosilno funkcijo. "Obstaja veliko konstrukcijskih izvedb ravnih streh in različnih materialov, ki morajo biti vgrajeni v pravem sosledju. Pri načrtovanju ravnih streh se je praktično nujno treba posluževati orodij za izračune gradbene fizike za določanje ustreznih debelin toplotne izolacije in parozapornih folij za preprečevanje nastajanja kondenza v konstrukciji ter upoštevati navodila in tehnične specifike proizvajalcev hidroizolacij in drugih strešnih slojev." Pri izvedbi ravne strehe je tesnjenje zelo pomemben dejavnik, opozori Gregor Kocbek. Pravi, da je tesnjenje strehe učinkovito šele takrat, ko voda nikjer ne prodre niti na dolgi rok. "Tesnjenje strešne površine mora vzdržati tudi morebitne običajne konstrukcijske premike na objektu, tudi atmosferske vplive in običajne obremenitve," pojasni Kocbek in še pravi, da imamo danes na voljo kakovostne materiale, ki takšne obremenitve prenašajo in ob pravilni izvedbi zagotavljajo dolgo življenjsko dobo strehe.

Ravne strehe se praviloma projektirajo z minimalnim naklonom dveh ali treh odstotkov. S tem omogočimo ustrezno odtekanje vode s strešne površine.
Foto: Baufritz.com

Na trajnost vpliva hidroizolacijski sloj

Čeprav govorimo o ravnih strehah, vsaka streha potrebuje vsaj minimalni naklon za pravilno odvajanje padavinske vode v strešne odtoke, zato je treba naklonski sloj pravilno zasnovati ali pa to upoštevati že z načrtovanjem nosilne konstrukcije v naklonu, poudari Domen Ivanšek. "S trajnim tehnološkim izboljševanjem gradbenih materialov, pravilnim načrtovanjem ter strokovnim in praktičnim izpopolnjevanjem specializiranih izvajalcev se danes lahko izvajajo kakovostne ravne strehe, ki ob rednem vzdrževanju trajno služijo svojemu namenu. Glavna komponenta, ki vpliva na trajnost ravne strehe, je hidroizolacijski sloj - poleg izbire ustreznih materialov sta zelo pomembni tudi strokovna vgradnja in pravilno izvedeni detajli."

Hidroizolacija ravne strehe se izvede z visokokakovostnimi bitumenskimi trakovi.
Shutterstock

Glede na tip izvedbe ravne strehe je lahko hidroizolacija zaščitena s toplotno izolacijo, nasutjem, pohodno površino ali z vegetacijo, pojasni Ivanšek in še doda: "Montažni sistem lahke ekstenzivne zelene strehe je rešitev za obstoječe ali nove strehe, preprečuje preveliko segrevanje in ohlajanje hidroizolacije in jo ščiti pred velikimi temperaturnimi deformacijami, mehanskimi poškodbami in UV-žarki, vse to pa povečuje njeno trajnost. Na trgu obstajajo tudi vgradni sistemi za zaznavanje in alarmiranje ob zamakanju ravnih streh, kar je priporočljivo upoštevati že v fazi načrtovanja in vgraditi ob novogradnji ali sanaciji."

Boste tudi bivali na njej?

Gregor Kocbek pravi, da je vsaka ravna strešna površina lahko uporabna za različne namene. Kljub temu pa je treba, če želimo ravno površino uporabljati, s tem seznaniti projektanta, nadaljuje Kocbek. "Zahteve uporabnika se upoštevajo že pri načrtovanju strehe oziroma strešne površine. Kadar so te želje definirane, se temu primerno načrtujeta sama sestava strehe in zaključni strešni sloj. Strešne površine so primerne denimo za pohodne terase, za umestitev raznih ogrevalno-hladilnih sistemov, prav tako so primerne za ozelenitev," pravi Kocbek. Pri pravilnem projektiranju ravne strehe, na kateri želimo bivati, Domen Ivanšek opozori, da sta najpomembnejša arhitekturna zasnova in gradbeni izračun statike: "Vnaprej je treba predvideti lastno in koristno obtežbo take strehe in seveda vse zunanje vplive, ki narekujejo zadostno dimenzioniranje nosilne konstrukcije glede na arhitekturno zasnovo. Sama konstrukcija mora biti zaščitena s kakovostno toplotno izolacijo ter pravilno izbrano in izvedeno hidroizolacijo. Pri snovanju sestave pohodne ravne strehe je možnih veliko arhitekturnih zasnov z različnimi zaporedji slojev - od tople zatesnjene, hladne, obrnjene do tako imenovane dvojne strehe." Toplotna izolacija mora imeti po Ivanjškovih besedah zadostno visoko tlačno trdnost, zaželeno pa je, da opravlja še druge funkcije, kot sta denimo požarna zaščita in zvočna izolacija. "Ker želimo imeti na pohodnih bivalnih strehah popolnoma ravno površino, je treba pazljivo načrtovati ustrezen naklon strehe za odvajanje padavinske vode in ustrezno izravnavo tega naklona nad slojem hidroizolacije. Slednje lahko izvedemo v obliki izravnalnega nasutja, linijske ali točkovne podkonstrukcije pohodne površine ..."

V tujini ravne strehe v mestnih središčih uspešno izkoriščajo za dodatne zelene površine.
Knauf Insulation

Varen dostop na streho

Ivanšek pravi, da lahko želja oziroma zahteva investitorja o tipu pohodne površine močno vpliva na zasnovo sestave strehe, zaporedje slojev in izbiro materialov ter seveda na končni videz in funkcionalnost. "Pri pohodnih strehah moramo v fazi načrtovanja nujno poskrbeti tudi za varen in pravilno dimenzioniran dostop na streho ob primeru evakuacije, varno gibanje po strehi vključno z ograjami in s potencialnimi sidrišči za osebno varovanje, kakovostnimi talnimi odtoki padavinske vode s pohodnih površin in vsemi potrebnimi instalacijami, denimo za vodovod pri strešnih vrtovih ali zelenih strehah ter za ustrezno strelovodno zaščito," sklene Ivanšek.

Želite prostore pod ravno streho učinkovito prezračiti in jim zagotoviti veliko svetlobe? Okna za ravne strehe omogočajo prav to, izbira pa je zelo velika: lahko so z ukrivljenim ali ravnim kaljenim steklom, lahko so izdelane kot kupola iz transparentnega ali mlečnega akrila. Razlike so v ceni in funkcionalnosti.
Velux
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta