S prezračevalno napravo je vlaga v stanovanju povsem izginila

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
27.07.2019 01:54

Da so v svojem domu vgradili prezračevalno napravo, je bila kriva vlaga, ki je v stanovanju nastajala po sanaciji fasade večstanovanjskega bloka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lunos

Ko so na bloku zamenjali okna in prenovili fasado, so se v stanovanju družine iz Rogaške Slatine pojavile težave. Na stenah je bila opazna vlaga, ki se je vse bolj nabirala. Niti pogosto odpiranje oken ni pomagalo. Ker so bili s prekomerno vlago na dobri poti, da se v njihovem domu razširi plesen, so vedeli, da je čas za ukrepanje. Vprašali so strokovnjake v podjetju Lunos.
Namesto vlage svež zrak
"Takoj smo dobili nasvet. Razložili so nam, kako delujejo prezračevalne naprave, čemu služijo in zakaj so tako uspešne pri odpravljanju težav, povezanih z vlago v stanovanju. S svetovanjem smo bili zelo zadovoljni, brez oklevanja smo sklenili v stanovanju vgraditi prezračevani sistem z rekuperatorskimi enotami e2," pravijo danes zelo zadovoljni uporabniki prezračevalnega sistema.

Lunos

Oken skoraj ne odpirajo več

Montaža prezračevalnega sistema ni bila zahtevna, potekala je hitro in preprosto. "Mojstri so svoje delo opravili, kot je treba. Po vgradnji je bilo treba le prebarvati stene, a to je bilo tudi zaradi pretekle vlage potrebno," pravijo sogovorniki. In nadaljujejo: "V kopalnico so nam vgradili enoto prezračevalnega sistema z radialnim odvodnim ventilatorjem, ki odvaja vlago. Po prhanju, ko nastane odvečna vlaga, se sistem samodejno vklopi in presežek vlage odvede iz prostora. Ko je presežek vlage odstranjen, se sistem spet utiša."

Račun za elektriko ni višji

Kako je s hrupom, ki ga oddajajo prezračevalne naprave, povprašamo. Nekoliko glasna je le enota prezračevalnega sistema v kopalnici, sicer pa naprava ni moteča. Uho se nanjo navadi in je čez čas sploh več ne zazna. Zato lahko z gotovostjo trdimo, da zvok, ki ga prezračevalne naprave ob delovanju oddajajo, ni moteč za stanovalce," pravijo. Strošek za elektriko je minimalen. Družina iz Rogaške Slatine na svoji položnici za električno energijo v dveh letih ni opazila povečane porabe; plačuje mesečni pavšal, ta pa se z vgradnjo prezračevalne naprave ni povišal.

Shutterstock

Petnajst minut za čiščenje filtrov

Kaj pa vzdrževanje? Večina prezračevalnih naprav je zelo preprostih za vzdrževanje in čiščenje. Pri rekuperatorju e2 in ventilatorju Silvento je dvakrat letno treba oprati filtre, menjava filtrov pa se izvede po sedmih letih uporabe. Naši sogovorniki operejo filtre na tri mesece, kar jim vsakič vzame približno 15 minut. Dodatnega vzdrževanja pa naprava in sistem ne potrebujeta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta