S tem trikom bodo čebulnice zacvetele prej

Jasna Marin Jasna Marin
10.02.2022 04:00

Zdravo čebulico hijacinte ali katere druge pomladne čebulnice lahko spodbudimo k zgodnejšemu cvetenju in si tako v stanovanju predčasno pričaramo pomlad.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nizozemska Cvetlicna Zbornica

Februarja se začenjajo prebujati zgodaj cvetoče čebulnice: najprej pokukajo na plan zvončki, nekoliko kasneje jim sledijo krokusi, narcise, hijacinte. Pravzaprav je cvetoče čebulnice najlaže presajati po vrtu, ko zacvetijo, saj jih takrat vidimo. Tako lahko poskrbimo za rastlinski podmladek, saj se nekatere čebulnice na vrtovih z leti močno razrastejo in jim ob gneči sorodnic zmanjka prostora za nemoteno rast. Zato tiste rastline, ki slabše cvetijo, izkopljemo in jih z rokami previdno razdelimo ter posamezne cvetoče skupine takoj presadimo na nova rastišča, da se koreninski sistem ne posuši.

Shutterstock

Siljenje v toplejšem prostoru

Zdravo čebulico hijacinte ali katere druge čebulnice bomo lahko spodbudili k cvetenju, tudi če je ne posadimo v zemljo, temveč jo damo v vazo z vratom, ki se na zgornji tretjini nekoliko zoži in nato znova razširi, da čebulica lepo sede vanjo.

Jasna Marin


Vazo napolnimo z vodo tik pod spodnjim delom čebulice. Vse skupaj postavimo v temen in hladen (4-8 °C) prostor in po potrebi dodajamo vodo ves čas rasti. Ker je temperatura v hladnem prostoru kljub vsemu višja kot zunanja zlasti nočna temperatura, bo čebulnica kaj hitro pognala korenine, nato pa še liste in cvet. To je torej metoda, s katero čebulnico (pri)silimo k zgodnejši vegetaciji.

Shutterstock


Čez tri do štiri tedne, ko se razvijejo močne korenine, vazo s čebulico prestavimo v svetel in toplejši prostor, denimo na vzhodno okensko polico – ta bo za pomladansko čebulnico najprimernejša. Ko začne odganjati cvetno steblo, lahko rastlino prestavimo v hladnejši, vendar svetel prostor v stanovanju, kjer bo rastlina najdlje cvetela.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta