(FOTO) Pomladno cvetje nas lahko razveseljuje že sredi zime

Matic Sever Matic Sever
30.01.2022 04:50

Ni treba, da vrtnarskim navdušencem zima pride do živega, saj si notranje prostore lahko popestrimo še s čim drugim kot le s klasičnimi sobnimi lončnicami. Na voljo je tudi siljenje čebulnic, ki nato zacvetijo že januarja in februarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Številne rastline, vzgojene iz čebulic, lahko pozimi prisilimo, da cvetijo v zaprtih prostorih.

Pexels, Floradania

Med čebulnice, primerne za siljenje, ne spadajo le zelo prepoznavne vitezove zvezde ali amarilisi (Hippeastrum), pač pa tudi širok spekter pomladnih čebulnic, ki s prezgodnjim cvetenjem v naš dom pomlad prinesejo že januarja in februarja.

Številne rastline, vzgojene iz čebulic (tudi tiste iz podzemnih stebel ali korenike), lahko pozimi prisilimo, da cvetijo v zaprtih prostorih, tako da jih izpostavimo kombinaciji hladnih in temnih pogojev; te namreč potrebujejo za prekinitev mirovanja. Če si lahko prihranite kotiček v hladilniku, lahko pozimi uživate ob cvetočih hijacintah, žafranih, narcisah, tulipanih ali drugih.

Pomladne čebulnice s prezgodnjim cvetenjem v naš dom pomlad prinesejo že januarja in februarja.

Pexels, Floradania

Katere rastline naj izberem?

Poiščite sorte, ki so posebno priporočljive za siljenje. Pri izbiri čebulic za silo ne pozabite, da pozno cvetoče sorte potrebujejo daljše hladne obdelave kot zgodaj cvetoče sorte. Ne pozabite tudi, da nam v stanovanjih pogosto bolj pridejo prav nižje vrste in sorte.

Za stanovanja so bolj primerne nižje vrste in sorte.

Pexels, Floradania

Kako posadim čebulice?

Čebulice posadite od septembra do novembra za cvetenje v zaprtih prostorih. Uporabite plastične ali po možnosti glinene posode z drenažnimi luknjami. Pravilna drenaža je ključnega pomena za siljenje čebulic. Uporabite mešanico za sajenje, ki vsebuje enake dele zemlje, ostrega peska in zelo zračnega substrata. Posode delno napolnite z mešanico, čebulice razporedite tako, da bodo njihovi vratovi na površini ali tik pod površino. Čebulice amarilisa lahko posadite tako, da zgornja tretjina čebulice gleda iz substrata. Manjše čebulice, kot sta hrušica in žafran, so lahko prekrite s centimetrom ali dvema substrata.

Siljene čebulice narcis
Sjoerd Eickmans

Lonec ali druga posoda, ki je široka na primer šest centimetrov in globoka šest centimetrov, bo držala približno 10 do 12 gomoljev žafranov, pet tulipanov, štiri hijacinte ali tri do pet čebulic narcis. Gnojenje čebulic ni potrebno, saj imajo rastline v založnih organih dovolj zaloge za razvoj, pazimo le na stalno vlažen substrat. Čebulice med hladno obdelavo potrebujejo nekaj vlage, vendar lahko preveč vlage spodbudi gnitje. Če ste posode s posajenimi čebulicami preveč namočili, pustite, da se nekoliko posušijo, preden začnete hladno obdelavo.

Večina čebulic za cvetenje potrebuje hladne in temne pogoje, ki simulirajo zimske razmere.

Pexels, Floradania

Brez zemlje

Hijacinte in narcise lahko gojite brez mešanice za lončnice. Hijacinte se pogosto gojijo v posebnih steklenih posodah, oblikovanih tako, da držijo eno čebulico, vendar bo primerna katerakoli posoda z dovolj ozkim vratom, da lahko čebulico namestite nad vodno gladino. Čebulice narcis lahko gojite tudi na pesku ali produ. Tega peska ali drugega trdega materiala mora biti toliko, da bo držal čebulico po rasti na svojem mestu. Pri različici z gojenjem nad vodo pazite predvsem na to, da se čebulica na spodnjem delu ne dotika vode, kasneje pa redno vzdržujete isti nivo vode.

Uporabite plastične ali po možnosti glinene posode z drenažnimi luknjami.

Pexels, Floradania

Umetna zima

Kako doseči, da čebulice zacvetijo? Večina čebulic za cvetenje potrebuje hladne in temne pogoje, ki simulirajo zimske razmere. Vendar pa čebulice amarilisa in določenih sort narcis ne potrebujejo hladne obdelave. V idealnem primeru naj se temperature postopoma znižujejo. Čebulice naj prve tri do pet tednov razvijajo korenine pri okoli 10 stopinjah, potem pa vsaj tri tedne pri okoli 5 stopinjah in po potrebi še nekaj časa malo nad ničlo. So pa tudi običajne temperature hladilnika dovolj primerne za umetno zimo, v vsakem primeru jih je treba za cvetenje pripravljati v temnem prostoru. Ko so čebulice pripravljene, imajo že razvit poganjek.

Lonček, poln cvetočih čebulnic, lahko nadomešča tudi šopek na mizi.

Pexels, Floradania

Nakaljene čebulice prinesite iz hladilnika na sončno in toplo mesto, kjer bo večina čebulic zacvetela v približno treh do štirih tednih. Rastline bodo zdaj potrebovale več vode, saj začnejo listi hitro rasti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta