Sedežna garnitura še zdaleč ni ustvarjena le za sedenje

Ba. V.
01.08.2024 06:00

Sproščanje, druženje z domačimi, počitek ali gledanje televizije: karkoli želite početi, je lažje, če imate dovolj prostora in vam je udobno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na dobro izbrani sedežni garnituri je za vso družino dovolj prostora.
Shutterstock

Komaj čakate, da pridete iz službe, smuknete v domača oblačila in se sprostite? Zvečer radi pogledate dober film ali zanimivo dokumentarno oddajo? Se družite s partnerjem in otroki ob branju, igranju družabnih iger ali klepetu? Veste, kaj imajo skupnega vse naštete situacije? Sedežno garnituro v dnevni sobi. 

Dom je tam, kjer se počutimo varno, sproščeno in se posvetimo sebi in svojim najbližjim. Ti občutki se odražajo tudi v sodobnem oblikovanju interjerja: prevladujejo topli barvni odtenki, naravni materiali in oblike, ki se prilagajajo življenjskemu slogu uporabnikov. Namesto izraza dnevna soba marsikdo uporablja kar besedo lounge, ki je nekoč zaznamovala prostor v hotelski avli, namenjen posedanju, druženju, sprostitvi. Beseda lounge pa prihaja iz francoske besede s'allonger, ki pomeni 'uleči se, iztegniti se'. Vse se torej vrti okoli tega, da se doma lahko po mili volji uležemo, poležavamo, tudi zaspimo, za to pa seveda potrebujemo primerno pohištvo.

Za bolj trajnosten nakup izberite kakovosten material, dobro vzmetenje in stabilno podnožje, ki bo zdržalo obremenitve.
Shutterstock

Moderne sedežne garniture so zato nekakšna kombinacija kavča in postelje, z velikimi sedalnimi površinami in deli, ki omogočajo tudi ležanje. Njihova najpomembnejša lastnost je, da so elementi individualno nastavljivi, tako da si lahko vsak član družine prilagodi kot sedenja, kakor mu ustreza. Mama bi za nekaj časa zaspala, oče bi prebral časopis, najstnik pa igral igrico na računalniku. Na dobro izbrani sedežni je za vse hkrati dovolj prostora. Nastavitve delujejo na električni pogon, spremeniti pa je mogoče naklon naslonjala, izvleči oporo za noge in nastaviti naslonjalo za glavo.

Ko izbirate novo sedežno garnituro, se zato ne omejujte s tem, kar vidite v salonu ali na spletni strani trgovine s pohištvom. Mnogo proizvajalcev namreč ponuja sestave, ki jih je mogoče prilagoditi željam kupca glede velikosti, barve, teksture materiala, nato pa lahko posameznik še sam spreminja nekatere detajle. Pri izbiri pa le ne spreglejte nekaterih osnovnih zakonitosti:

• najmanjša površina za sedenje naj bo vsaj 60 cm na posameznika, kar je več, je dobrodošlo;

• višina sedalnega dela je stvar okusa, vendar ne pozabite, da je z nižjega sedeža težje vstati;

• če je le mogoče, izberite kotno sedežno garnituro, na njej je lažje poležavati v dvoje;

• za bolj trajnosten nakup izberite kakovosten material, dobro vzmetenje in stabilno podnožje, ki bo zdržalo obremenitve.

Če se boste posvetili takim podrobnostim in ne boste izbirali sedežne garniture zgolj po videzu, se boste na njej z veseljem sproščali in družili več let.

Moderne sedežne garniture so nekakšna kombinacija kavča in postelje, z velikimi sedalnimi površinami in deli, ki omogočajo tudi ležanje.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta