Sejemske zgodbe, ki jih bo pisalo leto 2019

Dušan Waldhütter Dušan Waldhütter
13.02.2019 01:06

Zgodbe lahko soustvarja samo tisti, ki zna prisluhniti, je empatičen, predan in kreativen. In takšna je naša ekipa, pravi direktor Gospodarskega razstavišča mag. Iztok Bricl.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gospodarsko razstavišče

Gospodarsko razstavišče (GR) letos zaznamuje 65 let obstoja, kar pomeni, da ga ne zaznamujeta le dolgoletna tradicija, ki sega v daljno leto 1954, ampak tudi izjemna zgodovina. Bogate izkušnje so GR popeljale v digitalno in obenem trajnostno ero, kar dokazujejo njihove številne poslovne poteze. Gospodarsko razstavišče ima na voljo 20 večnamenskih dvoran, ki so fleksibilne, večina jih ima dnevno svetlobo, sprejmejo pa od nekaj deset do 2200 udeležencev. Dvorane je mogoče poljubno opremiti glede na želje in potrebe naročnika, s tem pa soustvarjati raznolike zgodbe. "Dobre zgodbe lahko soustvarja samo tisti, ki zna prisluhniti, ki je empatičen, predan in kreativen. In takšna je naša ekipa," pravi direktor GR mag. Iztok Bricl.

Sejmi so in ostajajo stalnica

Ko so pred 65 leti na tej lokaciji ustanovili podjetje, ki naj bi nadaljevalo predvojno sejemsko dejavnost, je bila njegov prvotni namen predvsem predstavitev posamičnih gospodarskih panog. Do danes se je Gospodarsko razstavišče s 35 zaposlenimi razvilo v sodoben prireditveni center v središču prestolnice, ki poleg sejemske dejavnosti vse bolj razvija kongresno, obenem pa je prepoznavno zbirališče ljubiteljev popularne glasbe, prostor za razna poslovna doživetja in galerija za odmevne svetovne razstave. Letno se na GR odvije okoli 250 različnih dogodkov, ki jih obišče okoli pol milijona ljudi. Zadnja leta se na Gospodarskem razstavišču zvrsti približno dvajset sejmov.

Mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča
Gospodarsko razstavišče/Mateja J. Potočnik

Rekordna sejma za začetek

Od 30. januarja do 2. februarja se je na Gospodarskem razstavišču odvila osrednja turistična sejemska prireditev v Sloveniji - jubilejni 30. sejem Alpe-Adria, v ospredje katerega je postavljen zeleni, aktivni turizem. Letošnja novost je bila ponudba kampinga in karavaninga. Na sejmu je sodelovalo več kot 330 turističnih ponudnikov iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Italije, Avstrije, Madžarske, Češke in Nepala. Na slovesnem odprtju so podelili nagrado Jakob, ki jo Gospodarsko razstavišče podeljuje za odličnost in kakovost v turizmu. Na temo novih trajnostnih oblik lovskega in ribiškega turizma ter opazovanja divjih živali v njihovih naravnih okoljih je nagrado Jakob 2019 prejel projekt Nepozabni dan v ribogojnici Fonda podjetja Fonda.si iz Portoroža. Vse sejemske dni je zaznamovalo bogato dogajanje, od strokovnih posvetov do predstavitev destinacij. Hkrati so v organizaciji Primorskega sejma potekali še Sejmi okusov GASTexpo.

Nedavno so na GR predstavili letošnjo novost: Dneve medgeneracijskega sožitja. Janez Sušnik, predsednik, ZDUS, mag. Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Vlade RS, in direktor Gospodarskega razstavišča mag. Iztok Bricl pravijo, da bodo festival zaznamovali bogat kulturni program in izobraževalne vsebine, v katerih bodo sodelovali tako starejši kot mladi.
Gospodarsko razstavišče

Legendarni sejem Dom

Od 5. do 10. marca bodo zgradili največji sejem glede na razstavne površine ter število razstavljavcev in obiskovalcev: 58. sejem Dom. Na njem se zadnja leta na 20.000 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavlja prek 500 podjetij iz več kot 30 držav, sejem pa obišče več kot 55.000 ljudi. Novosti in zadnje trende razstavljavcev s področij gradbeništva in stavbnega pohištva, ogrevalne in hladilne tehnike, notranje opreme, varovanja in urejanja okolice vse sejemske dni dopolnjuje brezplačno svetovanje strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK, Eko sklada in Ensveta za vse tiste, ki prenavljajo, gradijo ali pa to načrtujejo. V ospredju tega mega sejemskega dogodka sta trajnostna gradnja in celovita energetska prenova stavb.

Jesenska sejma Ambient in Dom plus vabita pod enotnim sloganom Vse za dom in z eno vstopnico za oba sejma.
Gospodarsko razstavišče

Novo: srečanje generacij

Prvič letos je GR soorganizator nove prireditve Dnevi medgeneracijskega sodelovanja, ki bo potekal od 14. do 16. maja. Prireditev je na Gospodarsko razstavišče pripeljala Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) skupaj s še drugimi člani Medgeneracijske koalicije - z Dijaško organizacijo Slovenije, Študentsko organizacijo Slovenije in Mladinskim svetom Slovenije. Kot pove že sam naslov, medgeneracijski dnevi niso namenjeni le seniorjem, temveč celotni skupnosti, ki jo predstavniki različnih generacij tvorno dopolnjujejo v družbo kot homogeno enoto. Prireditev bo zaznamoval bogat kulturni program in izobraževalne vsebine, v katerih bodo sodelovali starejši in mlajši in tako prepletali številne poslovne in socialne vezi. Glavna tema bosta trg dela in upokojevanje, k sodelovanju pa so vabljeni tudi podjetniki, ki lahko v razstavnem delu kakorkoli dopolnijo ponudbo prireditve.

V znamenju umetnosti

Zavod Atelje Art Murn International v sodelovanju z Gospodarskim razstaviščem (GR je sponzor) pripravlja 2. Art Expo Ljubljana, ki bo od 12. do 16. septembra. Art Expo Ljubljana predstavlja AAMI-platformo v celoti in je tako največji tovrstni dogodek v Sloveniji, ki združuje različne stroke umetnosti, vse od priznanih ustvarjalcev do tistih, ki to še postajajo. Drugi Art Expo Ljubljana bo nedvomno izboljšana verzija prvega, saj se bo sejemski druščini pridružilo še več prodornih, talentiranih slovenskih in tujih umetnikov, galerij, podjetij, organizacij in veleposlaništev. V AAMI Art Expo zgodbi bodo tako dobrodošli prav vsi ustvarjalci, ki bi želeli svoje delo predstaviti širši publiki in s tem nadgraditi svojo umetniško kariero. Dogodek je vsekakor obetaven, organizatorji pričakujejo v petih dneh okoli 10.000 obiskovalcev.

Prodajni sejem Narava-zdravje že petdesetič

Od 23. do 26. oktobra je na koledarju jubilejni, 50. sejem Narava-zdravje z vsebinami s področij zdravega življenjskega sloga, ki privabijo številne obiskovalce. V ospredju bodo izdelki in storitve, ki se ponašajo s pridevniki ekološki, trajnostni, zdravi in alternativni. Sejem je prodajen, predvsem pa je pravi maraton delavnic, svetovanj, predavanj s področij prehrane, zdravja, gibanja, velnesa, naravne kozmetike in zelenega sobivanja. Ob okroglem jubileju obljublja ekipa sejma celovito osvežitev ponudbe in številne nove vsebinske poudarke, ki bodo še povzdignili visoki jubilej, privabili nov val razstavljavcev in s tem novih obiskovalcev.

Jesenski pohištveno-gradbeni dvojec

Letos četrto leto bodo od 6. do 11. novembra pohištvenemu sejmu v 30. izvedbi Ambient Ljubljana dodali še sejem Dom plus s ponudbo stavbnega pohištva, ogrevalne, hladilne tehnike in montažnih hiš ter povabili obiskovalce pod enotnim sloganom Vse za dom in z eno vstopnico za oba sejma. Tudi dogajanje na tem sejmu že tradicionalno spremlja brezplačno svetovanje - od arhitekturnega svetovanja do nasvetov glede prenove, kako jo izpeljati ter kje in kako pridobiti nepovratna sredstva. Pripravljajo predavanja in strokovne posvete. GR vsako leto pripravlja tudi projekte, s katerimi razvija kulturo bivanja in izpostavlja oblikovalske presežke na ocenjevanju in razstavi Top 5. Že desetič bosta potekali razstava in borza Top ideje, na katerih dajejo možnost mladim in perspektivnim kreativcem, da predstavijo sveže zamisli. Na sejmu bodo med priznanji znova podelili zlato plaketo Večerove revije Naš dom, ki velja za najstarejše priznanje v pohištveni stroki, v vlogi posebnega sejemskega gosta pa bodo organizatorji tudi letos postavili v ospredje podjetje svetovnega slovesa s področja oblikovanja.
Pestro gospodarsko dogajanje in obdobje številnih sprememb, ki vsekakor karakterizira tudi svet sodobnih sejmov, mag. Iztok Bricl odlično pozna. "Za organizatorja sejemskih prireditev je samoumevno, da sledi zadnjim trendom v posameznih panogah oziroma na posameznih področjih, da se nanje fleksibilno odziva, tudi tako, da obstoječe prireditve nenehno posodablja. Ni dovolj razpisati sejma in napolniti dvoran. Razvijati je treba vsebine, v katerih se prepoznavata razstavljavec in obiskovalec," še pravi direktor osrednjega prireditvenega centra v Sloveniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta