Sijoča nova zelenica: Je bolje posejati trato ali položiti tratne zvitke?

Jasna Marin Jasna Marin
17.03.2023 06:00

Čas za spomladansko sejanje trate je od konca marca do sredine maja, ker je takrat v zemlji običajno dovolj vlage, ki spodbudi kaljenje tratnih semen. Tudi polaganje tratnih zvitkov lahko opravimo spomladi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Kaj je torej bolje: sejati trato ali položiti tratne zvitke? Kdor hoče hiter učinek in se sprehajati po zelenici že čez slaba dva tedna, se bo odločil za tratne zvitke, pri katerih je dobro, da polaganje prepusti strokovnjaku, ki zagotovi tudi nekajmesečno garancijo za opravljeno delo. Komur pa se pretirano ne mudi, da bi bila trata že kmalu v polnem sijaju, se lahko odloči za setev.

Ko kupujete tratno mešanico, izberite semena, primerna za območje, kjer boste sejali. Pri tem upoštevajte, ali je rastišče v senci ali na soncu, kakšna je struktura tal in kaj boste na trati počeli. Trato je najbolje sejati v oblačnem in brezvetrnem vremenu.

Shutterstock

Semena takoj po setvi povaljajte in zalijte

Seme trave čim bolj enakomerno posejte in pri tem upoštevajte priporočene količine semena na površino. Najpreprosteje boste to naredili s sejalnikom, na manjših površinah pa sejte ročno. Semena sprva dobro premešajte in jim primešajte malo peska, da jih laže potresete. Sejte tako, da se premikate najprej v eno smer, nato v nasprotno. Pazite, da ne sejete v vrstah. Semena z grabljami zagrnite s tanko plastjo zemlje. Trava ne vzkali, če so semena pregloboko v zemlji.

Po setvi posejano površino obvezno povaljajte z valjarjem. Nato previdno zalijte s pršečim curkom vode. Semena trav kalijo 14 do 28 dni. Površine z agrokopreno ali gosto mrežo zavarujte pred ptiči. Dokler seme ne vzkali, mora biti posejana površina vedno enakomerno vlažna.
Prvo košnjo opravite, ko je trava visoka približno 8 cm, pokosite pa jo na približno 5 do 6 cm.

Shutterstock

Položeni zvitki še isti dan pričarajo gosto zelenico

Lahko pa se odločite tudi za polaganje tratnih zvitkov. Prednost teh je, da je položena trata že čez deset dni uporabna in zelo gosta, medtem ko je pri posejani trati treba čakati približno pol leta, da se dodobra zgosti. Dodatna prednost je, da na položeni trati sprva ni plevelov.

Shutterstock


Za polaganje ruše mora biti zemljišče ustrezno pripravljeno: v nekaterih primerih je treba odstraniti obstoječo trato, tla je treba najprej sfrezati do globine 10 cm, morda navoziti novo, kakovostno zemljo, potrositi kremenčev pesek za zadrževanje vlage ali za drenažo, splanirati ustrezni naklon, teren zravnati in šele nato položiti tratne zvitke. Travno rušo lahko običajno začnete polagati od konca marca, glavni pogoj pa je, da je zemlja dovolj suha, da se lahko pripravi teren. Položeno rušo je treba nato dobro povaljati, ustrezno pognojiti (tudi to naj opravi strokovnjak, da se travne bilke ne zažgejo) in zaliti.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta