Je vaša streha primerna za ozelenitev? Obvezno preverite to

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
27.10.2022 02:00

Ravne strehe so danes zelo priljubljene v moderni gradnji. S takšno rešitvijo streha ni več samo streha, ampak lahko postane terasa ali celo vrt. Kako pa se lotiti ozelenitve ravne strehe?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ravne strehe so v preteklosti pokrivale predvsem industrijske objekte in stolpnice, v zadnjem času pa se vse bolj pojavljajo na modernih večstanovanjskih stavbah in tudi na enodružinskih hišah. Zlasti jih je opaziti tam, kjer prostorski načrti omogočajo gradnjo tovrstnih objektov – največ jih je v mestih. Janez Stražiščar iz podjetja Fragmat TIM je prepričan, da bi bilo hiš z ravno streho v Sloveniji še več, če ne bi bilo urbanističnih omejitev. Kot primer navede pomurske občine, kjer ravne strehe v večji meri niso dovoljene, čeravno imajo stavbe s tako streho v Murski Soboti že dolgo tradicijo. Ker pa je ravna streha danes trend, ki mu investitorji in graditelji radi sledijo, so v nekaterih pomurskih občinah že v pripravi spremembe prostorskih načrtov. Nič drugače ni drugod po Sloveniji.

Pravilno in kakovostno izvedene ravne strehe so trpežne in kljubujejo tudi najmočnejšemu vetru, do živega jim ne pride niti toča.
Djd/gruber

Hiš z ravno streho je vedno več

Prednosti ravnih streh je poleg modernega videza kar nekaj. Če so pravilno zasnovane, so trpežne in kljubujejo tudi najmočnejšemu vetru, do živega jim ne pride niti toča. "V sodobni arhitekturi so moderne preproste čiste linije in oblike. Ker ljudje trendu želijo slediti, v zadnjih letih opažamo, da je število enodružinskih hiš sodobnih oblik z ravno streho naraslo," so dejali v podjetju Grama G.T. In kar je najpomembnejše: ravnino je mogoče izkoristiti za strešno teraso s čudovitim razgledom ali jo zasaditi z zelenjem.

"Zlasti v mestih se zaradi velike gostote pozidave, cest in tlakovanih površin krčijo zelene površine. Z ozelenitvijo ravnih streh naravi vrnemo vsaj nekaj odvzetega prostora," razmišlja Stražiščar, ki v ravnih strehah vidi kar nekaj prednosti. "S stališča ekologije sicer ne moremo govoriti o prednosti, ampak bolj o odpravljanju posledic, ki jih povzročamo z gradnjo," opozori sogovornik. Pomembna vloga ozelenjenih strešnih površin je po njegovem mnenju tudi zadrževanje padavinske vode: med deževjem se razbremenijo meteorna kanalizacija in vodotoki, z izparevanjem zadržane vlage v poletnih dneh pa se zmanjšujejo temperaturne konice. Vegetacija veže prašne delce, s procesom fotosinteze znižuje delež ogljikovega dioksida in bogati zrak s kisikom, s čimer pomembno prispeva tudi k zmanjšanju hrupa v okolju, našteje sogovornik.

Ekstenzivna ozelenitev z nezahtevnimi rastlinami, kot so sedumi, netreski in homulice, dobro prenaša sušo in ne potrebuje posebnega vzdrževanja.
Shutterstock

Prilagoditi je treba le vegetacijo

Zelena streha je tudi odličen izolator pred pripekajočim soncem in zato razširjena tudi v vročih podnebjih. Slovenija je v celoti primerna za ozelenjeno ravno streho, regionalnemu podnebju je treba prilagoditi le vegetacijo. Kljub vsem danostim je zelenih streh v Sloveniji po Stražiščarjevem mnenju razmeroma malo, se pa njihovo število v zadnjih letih povečuje tudi zaradi priporočil in smernic, ki so bile sprejete na državnem nivoju. Tako na direktoratu za prostor, graditev in stanovanja ministrstva za okolje in prostor menijo, da bi v Sloveniji morali pospešiti ozelenjevanje streh, saj je doprinos zelenih streh in vertikalnih ozelenitev večplasten – poleg tega, da blažijo negativne vplive grajenih prvin v okolju: znižujejo temperaturo, vežejo nase prašne delce, zagotavljajo življenjski prostor za žuželke in prehrano za ptice in, kar je morda za nekoga najbolj pomembno – polepšajo videz okolice.

Urbano vrtnarjenje na gosto poseljenih območjih je v zadnjem času razmah doživelo prav zaradi možnosti pridelave na strehah sredi mesta.
Shutterstock

Ni vsaka ravna streha primerna za ozelenitev

Janez Stražiščar je prepričan, da bi lahko v Sloveniji ozelenili skoraj vsako ravno streho, a je ponekod, kot pravi, težava v nosilni konstrukciji ravne strehe, ki ne dopušča dodatne obtežbe s potrebnimi sloji. Tako je na ozelenitev strehe dobro pomisliti že ob izvedbi ravne strehe, čeprav je morebiti na začetku ne bomo imeli. Kot pravi Janez Stražiščar, je treba poseben poudarek nameniti zagotavljanju nosilnosti strehe in v statičnem izračunu ravne strehe upoštevati dodatno težo slojev zelene strehe.

Tesnjenje strešne površine mora vzdržati morebitne običajne konstrukcijske premike na objektu, tudi atmosferske vplive in običajne obremenitve.
Shutterstock

Dražja, a tudi bolj trajna

S stališča stroškov investicije je ozelenjena ravna streha dražja od klasične ravne strehe, pravi Janez Stražiščar. A ima dolgoročno vsaka streha z obtežbo oziroma zaščito daljšo obstojnost in zahteva tudi manj vzdrževanja, še poudari. Po njegovih besedah pri ozelenitvah streh ločimo dva osnovna načina: ekstenzivno ozelenitev z nezahtevnimi rastlinami, kot so sedumi, netreski in homulice, ki dobro prenašajo sušo in ne potrebujejo posebnega vzdrževanja, uspevajo pa že na zelo tanki in lahki rastni podlagi brez humusa, ter intenzivno ozelenitev, ki jo predstavljajo trata in grmovnice, ki zahtevajo debelejšo in bogatejšo rastno podlago debeline 20 do 30 centimetrov. Način ozelenitve izberemo predvsem glede na nosilnost strešne konstrukcije, zlasti pri intenzivni ozelenitvi pa je po sogovornikovih besedah nujna vgradnja protikoreninske zaščite nad hidroizolacijsko membrano: pri bitumenskih ravnih strehah je to dodaten varilni trak z oznako FLL.

Razgled na mesto iz prostornega stanovanja v središču mesta. Penthouse ponuja stanovalcem veliko več kot ostale nepremičnine, seveda za visoko ceno.
Shutterstock



Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta