Z redno košnjo in pravo oskrbo do privlačne zelene preproge

Jasna Marin Jasna Marin
28.04.2022 02:00

Ste trato to pomlad že pokosili? Potem je to šele uvod v dolgo in pestro sezono, kajti za lepo vzdrževano trato bo treba skrbeti vse do jeseni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Bosch

Zdrava, negovana in redno košena trata je marsikje v Evropi in tudi drugod sinonim za urejen vrt, poleg tega je to površina, ki zaradi svoje zelene barve omogoča, da si na njej spočijemo oči – zelena barva je namreč v naravi najbolj nevtralna. Kako poskrbeti, da bo zelenica lepa in sijoča vse leto?

Trimer ali kosilnica z nitko z odstranljivo zaščito učinkovito ščiti cvetlice in grmovnice pred poškodbami med košnjo trave.
Gardena

Prezračevanje in odstranjevanje polsti

Po prvi košnji trato prezračite in odstranite polst. Polst je organska snov, sestavljena iz odmrlih delov travnih listov, rizomov in podzemnih korenik. Tanka plast polsti (do enega centimetra) resda zmanjšuje izhlapevanje vlage iz tal in varuje pred obrabo, kakor hitro pa je polst debelejša, onemogoča, da bi voda nemoteno prehajala v zemljo. S tem ko spomladi odstranimo polst, poskrbimo za zračnost in spodbudimo rast trave. Zemljo lahko prezračimo mehansko z navadnimi ali votlimi vilami, za odstranjevanje polsti pa uporabimo posebno orodje.

"Trato lahko prezračimo na tri načine. Prvi je z vilami za kopanje, ki ga uporabimo, če so tla močno zbita le na nekaj mestih. S tem načinom ustvarimo kanale, po katerih voda in kisik prodirata v tla, kanale pa je treba napolniti z drobnozrnatim peskom. Drugi način, ki ga lahko uberemo, je s pomočjo vil za prezračevanje. Tudi v tem primeru je treba nastale kanale napolniti s kremenčevim peskom. Tretji, najlažji in najučinkovitejši način pa je prezračevanje s prezračevalnikom, saj lahko z njim zelo hitro in preprosto zagotovimo trati, da zadiha. Prednost prezračevalnikov je, da so do trate precej bolj nežni kot rahljalniki in drugi načini prezračevanja, vseeno pa je idealna kombinacija postopkov rahljanja in prezračevanja," pojasnjujejo v podjetju Robert Bosch in izpostavijo, da bi se travne bilke v zelenici, ki ni prezračevana, zaradi pomanjkanja kisika slabo razvijale, to pa bi vplivalo na slabšo rast in videz trate. "Posebej problematični so lahko severni predeli trate. S prezračevanjem se korenine globlje in bolj na široko razraščajo. Obdobje, ki je najbolj primerno za prezračevanje trat, je od konca marca do začetka oktobra, priporočljivo je, da so za prezračevanje tla vlažna, vendar ne mokra," še dodajo sogovorniki. Po prezračevanju trate in odstranjevanju polsti trato enakomerno posipamo s kremenčevim peskom, ali, še bolje, z mešanico kremenčevega peska, šote, črnice in mineralov. Če ni pričakovati dežja, trato zalijemo.

Ko trato drugič pokosite, jo zatem tudi prezračite, da odstranite polst. Po prezračevanju je koristno, da trato enakomerno posipate z mešanico kremenčevega peska, šote, črnice in mineralov. Če ni pričakovati dežja, trato zalijte.
Robert Bosch


Gardena

Pogosta košnja

Travne bilke so edine rastline, ki dobro prenašajo pogosto "striženje". Mnoge druge ob redni košnji trave kar izginejo. Kako pogosto moramo kositi trato, je odvisno od uporabe površine, sorte trave in vremenskih razmer. Stebla travnatih bilk na okrasnih površinah naj bodo spomladi in jeseni dolga 3-4 cm, poleti 5-7 cm, na zelenici za športne igre 4-4,5 cm (poleti 6-8 cm). Kosimo takrat, ko dolžina trave za polovico preseže priporočljivo mero. Ker kosilnico za trato kupujemo za več let, je bistveno, da je ta optimalno izbrana. "Kosilnico se izbira glede na več dejavnikov," poudarjajo v podjetju Robert Bosch. "Bencinske kosilnice so primerne za košnjo velikih površin nad 600 m2, je pa cena višja in vzdrževanje zahtevnejše. Poleg tega so tudi glasne in vibrirajo, kar ni najbolj prijetno za roke. Električne kosilnice so odlične za srednje velike vrtove, akumulatorske kosilnice pa za manjše površine do 400 m2. Hkrati pa so tišje in zato idealne za strnjena naselja. Njihova največja prednost v primerjavi z bencinskimi pa je, ko kosimo teren pod naklonom," pojasnjujejo, kajti akumulatorske kosilnice odlikuje majhna teža, prav tako ni kablov, ob katere bi se lahko spotaknili.

Tudi pri Gardeni izpostavijo prednosti akumulatorskih oziroma baterijskih kosilnic. "Klasične kosilnice povzročajo hrup, uporaba fosilnih goriv in olja pa onesnažuje okolje. Prav to so razlogi, da se vse več vrtnarjev odloča za baterijske kosilnice, ki nudijo udobje, sproščeno delo in so prijazne do okolja. Baterijske kosilnice so lahke, ponujajo enostaven zagon le s pritiskom na gumb, baterija sodobnih sistemov pa se lahko uporablja za več različnih orodjih," razlagajo pri Gardeni.

Za urejanje robov, trave v bližini ograj, ob stopnicah, stebričkih in na težje dostopnih predelih bo najbolj učinkovita kosilnica z nitko.
Robert Bosch

Dobro je imeti več baterij

Vas zanima, kako veliko površino boste lahko pokosili z baterijsko kosilnico? Pri Gardeni to orišejo na primeru: "Kosilnica, ki jo napajata dve 18-voltni bateriji, bo z enim polnjenjem pokosila približno 200 kvadratnih metrov veliko zelenico. Hitri polnilec pa 100-odstotno napolni baterijo 2,5 Ah v zgolj v 60 minutah." Kaj pa kosilnice z nitko, ki jih uporabljamo za urejanje robov, trave v bližini ograj in stebričkov ter na težje dostopnih predelih? "Trimer, ki uporablja 18-voltno baterijo, bo z enim polnjenjem obrezal 1123 metrov roba trate oziroma bo deloval do 45 minut," zagotavljajo Gardenini strokovnjaki. Pri podjetju Robert Bosch dodajajo, da je vzdržljivost baterije odvisna od več dejavnikov: "Gostote in višine trave, količine plevela ... Priporočljivo je, da imate vsaj dve bateriji, da se med delom ena baterija polni, medtem ko druga dela."

Zalivanje trate

Kadar ni dovolj dežja, trata potrebuje tudi zalivanje. Deževnica, ki jo zbiramo v sodih, je dragocena mehka voda, ki je najprimernejša za zalivanje vrta in zelenice. "Zalivanje z deževnico prihrani denar, je odlična za rastline in ohranja okolje," razlagajo pri Gardeni. Da bi lahko deževnico iz zbiralnika uporabili za zalivanje zelenice, potrebujemo ustrezno črpalko, ki je lahko električna ali baterijska. "Baterijska črpalka za deževnico omogoča postavitev kjerkoli v vrtu, saj ni omejena z virom napajanja. Vodo črpa brez elektrike, naravnost iz zbiralnika, vodnjaka ali vrtine. Poleg tega kakovostna baterijska črpalka za deževnico omogoča prilagodljiv pretok vode, ki dovoljuje ročno zalivanje z brizgalko ali prho ter tudi zalivanje vrtnih površin z zalivalniki ali nežnim kapljičnim zalivanjem," pojasnjujejo pri Gardeni. Na vprašanje, ali se črpalka, ko se potopi na dno zbiralnika za deževnico in pride v stik z muljem, lahko zamaši, so strokovnjaki pojasnili, da ima baterijska črpalka integriran predfilter, ki preprečuje vstop umazanije v črpalko. "Prav tako ni treba paziti na nivo vode, saj funkcija proti suhem teku ščiti pred poškodbami, če v zbiralniku zmanjka vode," še povedo pri Gardeni.

Baterijska črpalka za deževnico omogoča postavitev kjerkoli v vrtu, saj ni omejena z virom napajanja. Vodo črpa kar iz zbiralnika.
Gardena
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta