Slama, kompost ali lubje: katera zastirka je najprimernejša za grede?

Jasna Marin Jasna Marin
05.06.2021 04:00
Da bi vrtno zemljo obvarovati pred izgubo vlage, razpokanjem in razraščanjem plevelov, jo je spomladi ali zgodaj poleti priporočljivo zaščititi z ustrezno zastirko.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasna Marin
Shutterstock
Shutterstock

Grede na vrtu med rastno sezono zahtevajo pletje, zalivanje, okopavanje in nasploh veliko nege. Ko na golo zemljo pade dež, jo navadno zbije in povzroči razpoke. Delo si lahko nekoliko olajšamo, če zemljo prekrijemo z zastirko. Zastirka je plast materiala, ki ga nasujemo na grede ali pa ga položimo po tleh okoli rastlin, da tako preprečimo prehitro izhlapevanje vlage iz tal. Na ta način pripomoremo k manjši porabi vode za zalivanje. Tla pod zastirko ostanejo rahla tudi po močnem deževju. Dodatna prednost, ki jo prinaša zastirka, je, da lahko z njeno pomočjo omejimo ali ponekod celo preprečimo razraščanje plevelov. Pod zastirko so tla toplejša, temperaturna nihanja pa so manjša, kar prav tako ugodno vpliva na mikroorganizme v tleh in na rast rastlin.

Jasna Marin



Kompost na vrtu
Shutterstock

Priprava tal

Najprimernejši čas za zastiranje tal je spomladi in zgodaj poleti, saj je takrat zemlja navadno vlažna in že segreta. Seveda bo najbolje organsko zastirko posuti po tleh takoj po zasajanju rastlin. Še prej bi bilo dobro že zgodaj spomladi z vilami prezračiti tla in jih ne prekopavati. Zemljo prezračimo tako, da vile zapičimo navpično v tla pod kotom 90 stopinj, nato ročaj upognemo nekje do 30 stopinj proti tlom, da se zemlja spredaj razpoči in vanjo pride zrak. Idealne za to opravilo so posebne vile za zračenje, sicer lahko uporabimo tudi klasične vile. Če so roglji vil dolgi 20 cm, potem jih zapičimo vsakih 20 cm in privzdignimo, če so vile daljše, naj bo temu primerno daljša tudi razdalja, na kateri zasadimo vile v tla. Še nekaj je treba narediti pred zastiranjem: temeljito odstraniti plevel z vrta.

Okrasne grede

Kot organsko zastirko lahko na gredah z okrasnimi rastlinami uporabimo mleto lubje, zdrobljene veje, posušeni odkos, listje.

Shutterstock


Zelenjavne grede

Na zelenjavnih gredicah se najbolje obnese zastirka iz uležanega vrtnega komposta. Zastirko na 5-10 cm debelo nasujemo po tleh, takoj po tem, ko smo rastline posadili in zalili. Organska zastirka bo med procesom razkrajanja tla preskrbela s hranili in izboljšala njeno sestavo.

Učinkoviti materiali za zastiranje zelenjavnih gredic so lahko še slama, populjena trava, posušena pokošena trava (nikakor pa ne sveži odkos, ker se ta močno segreje) in zdravi ostanki vrtnin, kot so listi zelja, paradižnika, solat ... Za zastiranje lahko uporabimo tudi nekatere zeli, kot so kopriva (dokler še ne semeni) in gabez.

Jasna Marin

Slama in miskant

Slama se dobro obnese zlasti na začetku pomladi, ko želimo, da se ohrani toplota v tleh. Primerna je za okoli jagod, jajčevcev, paprike, bučk in paradižnika.

Slamnata zastirka, ki jo razprostete pod rastlinami, ko se čez dan zemlja ogreje, bo pomagala ohranjati toploto v tleh.
Shutterstock

Pri rastlinah se je na vrtu že marsikje dobro izkazala zastirka iz miskanta. Ta vpije približno dvakrat več vode kot žagovina in ohranja prst pod seboj dlje časa vlažno. Za razliko od slame, ki je navadno škropljena v času rasti, prstasti trstikovec ali miskant ne potrebuje škropljenja.

Zastirka iz miskanta
Jumbograshecke


Koristne korenine

Za bogatitev zemlje z organsko maso lahko poskrbimo tudi tako, da nekaterim vrtninam po žetvi pustimo korenine v tleh. Zlasti pri solatah in stročnicah lahko pustimo korenine v tleh, nadzemni del pa odrežemo. Tla se s pomočjo korenin dodatno zrahljajo, organski material v tleh se počasi razgradi. Zato je treba še bolj kot sicer paziti na ustrezen kolobar pri nadaljnji setvi in sajenju na vrt.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta