Preženite škodljivce z naravnimi recepti

Jasna Marin Jasna Marin
13.05.2021 04:00
Ker v obdobju vegetacije vse kipi od življenja, se tudi škodljivci, ki se radi posladkajo z zelenimi sokovi, prikradejo v vrt. Kaj narediti, da jih bo čim manj?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V zdravem vrtu je vselej ravnovesje med mikroorganizmi, žuželkami, hrošči ... Kaj hitro pa se lahko ravnovesje poruši, če denimo kakšne rastline sadimo, ko je zemlja še prehladna, saj se rastline precej namučijo, preden začnejo rasti in lahko oslabljene hitro postanejo tarča za številne škodljivce. Tudi preveč gnojenja ni dobro: tla, ki so pregnojena z dušikom, bodo spodbudila hitro rast rastlin, mladi in nežni poganjki pa bodo precej bolj dovzetni za napade uši.

Prepozno odkriti rastlinski škodljivci in bolezni lahko v zelo kratkem času povzročijo na vrtu veliko škode, še zlasti tam, kjer je skupaj posajenih več rastlin iste vrste. Zato je vsekakor smiselno poskrbeti za čim večjo rastlinsko pestrost in dobre sosede na vrtu. Nadvse koristna je tudi kakovostna prst, ki jo, ko vanjo posadimo vrtnine, zastremo z zastirko iz komposta (debelina 7-10 cm), ki pripomore k bolj zdravi rasti rastlin. Če pa opazimo škodljivce, ukrepajmo čim prej, kajti v začetni fazi se da marsikaj rešiti že z domačimi pripravki in rešitvami, ki so nam na dosegu roke.

Čebulna muha

Čebulo, por, česen in drobnjak napada muha, ki izleže jajčeca, iz katerih se razvijejo požrešne žerke. Čebulno muho moti vonj korenja, zato ga posejemo ob čebulo ali pa čebulnice pravočasno zaščitimo s koprenasto vrtno pokrivalko.
{api_embed_photo}658291{/api_embed_photo}

Kapusov belin

Gosenice metulja obžrejo kapusnice pa tudi repo in hren. Priporočljivo je, da sadimo rastline v kombinaciji s paradižnikom, zeleno in špinačo. Škropimo z izvlečkom iz paradižnikovih listov.

Recept: 2 pesti stranskih paradižnikovih poganjkov za 3 ure namočimo v 2 l vode. V obdobju, ko leta kapusov belin, izvleček z zalivalko vsak drugi dan zlijemo po kapusnicah.
{api_embed_photo}658292{/api_embed_photo}
{api_embed_photo}658293{/api_embed_photo}

Korenjeva muha

Ličinke muhe v korenje zvrtajo rove in napadeno korenje nima več dobrega okusa in videza. Korenjevo muho bo pregnal vonj čebule, drobnjaka, pora, vratiča, sivke.

Korenje lahko škropimo s česnovim izvlečkom: 2 sesekljana stroka česna 24 ur namakamo v 1 l vode, tekočino precedimo in z nerazredčeno dvakrat tedensko škropimo.

Pršica

Pršice so zelo drobni škodljivci, ki jih s prostim očesom komaj zaznamo, vendar opazimo fino pajčevino, ki jo ustvarijo. Pogosto napadejo kumare, papriko, paradižnik, jajčevce, fižol, tudi vrtnice.

Škropimo s preslično (1 kg sveže njivske preslice 24 ur namakamo v 10 l vode) in vratičevo brozgo (pripravimo iz 300 g svežih ali 30 g posušenih rastlin, ki jih 24 ur namakamo v 10 l vode in z nerazredčeno brozgo škropimo) ali s česnovim čajem.
{api_embed_photo}658294{/api_embed_photo}

Listne uši

Listne uši spiramo z močnim vodnim curkom, sicer pa pripravimo brozgo iz kopriv: 1 kg svežih mladih kopriv namočimo v 10 l vode v plastični posodi in pustimo stati 12 do 24 ur ter z nerazredčeno brozgo škropimo. Primeren za zatiranje je tudi čaj iz čebulnih lupin.
{api_embed_photo}658296{/api_embed_photo}

Rdeči polži

Pomembno je, da skrbno negujemo gredice in odmrle dele rastlin sproti odstranimo z vrta. Doma lahko izdelamo pasti za polže: v postrani odrezano plastenko nalijemo deciliter piva in jo zvečer delno vkopljemo v vrtna tla. Vonj piva bo privabil polže in ti se bodo utopili v tekočini. Rastline, ki jim ne teknejo, so kapucinke, timijan, žajbelj pa tudi česen in čebula.
{api_embed_photo}658295{/api_embed_photo}

Strune

Izjedajo luknje v krompirju, korenju in mnogih mladih sadikah. Njihovi naravni sovražniki so krti, rovke, krastače in ptice. Strunam na vrtu nastavimo vabe, tako da v tla zakopljemo na pol prerezane krompirje ali korenje. Mesto zakopa označimo in po dobrem tednu gomolje in korene odstranimo iz zemlje ter zažgemo. Postopek večkrat ponovimo.
{api_embed_photo}658297{/api_embed_photo}

Voluhar

V rove lahko napikamo bezeg, orehove liste, česnove stroke. Korenine rastlin, ki jim gredo v slast, obdamo z zaščitno mrežico. Lahko pa jih preženemo tudi s hrupom: v voluharjeve rove na več mestih zabijemo železne cevi in vsako jutro ali večkrat na dan s kladivom potrkamo po njih.
{api_embed_photo}658298{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta