Slovenski dom: Arhitektura inovativnih bivanjskih rešitev na prekmurski ravnici

Liljana Vogrinec
17.01.2021 01:00
Investitorja pasivne hiše KR sta o lastni hiši pričela razmišljati zelo zgodaj. Ideja je zorela skupaj z ustvarjanjem družine. Vedela sta, da hočeta največ, kar lahko dobita za svoj denar. Pri snovanju sta izpostavila varčnost objekta in uporabne prostore. Zaradi tega sta se odločila za posebno različico pasivne hiše.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kubusna oblika montažne hiše sledi zgodovinski identiteti prekmurske ravnice.
Marles Hiše Maribor

Tradicionalno razmišljanje prednikov, ki so pričakovali opečno gradnjo, lastnikov ni zmotilo pri njuni neomajni odločenosti, da bosta gradila montažno hišo. "Za lažjo izbiro, komu zaupati izdelavo hiše, sva naredila natančen izbor slovenskih izdelovalcev montažnih hiš. Po prebiranju in iskanju vseh mogočih informacij na spletu in v revijah, na dnevih odprtih vrat in po pogovorih z znanci sva se odločila še za spoznavni sestanek z dvema podjetjema, ki sva ju izbrala v ožji krog. Dogovorila sva se za termin, si podjetji ogledala in se srečala s svetovalci. Odločilen je bil zadnji sestanek, kjer so naju najbolj nagovorili pri Marlesu," pove lastnica, ki še sedaj hrani vse kataloge in revije, v katerih sta takrat iskala navdih in informacije. Eden izmed ključnih dejavnikov pri izbiri izvajalca in arhitekta je bilo neprecenljivo dejstvo, da je Marlesova montažna izvedba pri istih gabaritih zagotavljala dodatnih enajst kvadratnih metrov uporabne površine v notranji kvadraturi hiše.

Hišo sta lastnika uredila v duhu narave. Izbrala sta masivni parket in praktično pohištvo, ki omogoča enostavno vzdrževanje.
MARLES HIŠE MARIBOR

Visokotehnološka oprema za sodoben življenjski slog

Hiša stoji v tipični prekmurski vasi, med tradicionalno zasnovanimi hišami, z urejeno infrastrukturo in kulturno krajino, tako rekoč v vaškem jedru. Pri hiši najprej opazimo njeno pomirjajočo kubusno obliko, zaradi katere se zdi, kot bi stavba sledila zgodovinski identiteti prekmurske ravnice. "Pri zasnovi je bila od vsega začetka pomembna sončna lega, da smo lahko izkoristili vse naravne danosti za ogrevanje, ohlajanje in prezračevanje objekta," razlaga investitor. "Pri umestitvi objekta v okolje smo z minimalnim odstopanjem od pravokotnice na sonce kar najbolje izkoristili solarne dobitke. Ti so naše primarno ogrevalno telo. Zato so steklene površine izdatne in največje prav na južni strani hiše. Toplotni ovoj hiše s toplotno posteljo pod temeljno ploščo, ki sedi na 24 cm izolacije iz ekstrudiranega polistirena in je vgrajen protipotresno, vgrajena okna s trislojno zasteklitvijo, 48 cm celuloze v strehi in orientiranost hiše na jug so pri izračunu PHPP privedli do energetskega števila 7,8 kWh/m2a. Izmerjena zrakotesnost objekta je 0,38 1/h." Navedene karakteristike so omogočile izvedbo toplozračnega ogrevanja brez talnega ali radiatorskega ogrevanja. Hišo ogreva le zrak, ki ga po njej poganja rekuperator – multifunkcijska naprava, ki ob ogrevanju omogoča še pasivno hlajenje objekta, ogrevanje sanitarne vode in prisilno izmenjavo zraka s prezračevanjem. Za vse to pa ima na voljo 2,1 kW. Sistem je popolnoma avtomatiziran in krmiljen preko sobne enote. Pretoki in s tem manjše regulacije prezračevanja so možni neposredno skozi rozete. Pri vsakodnevni uporabi v povprečju porabijo na mesec za okrog 490 kW električne energije.

Prostori so zasnovani tako, da so zračni in omogočajo neovirano prehajanje iz enega v drugega. Pohištva ni veliko, kjer pa je, je izdelano po meri in zapolnjuje prostor do stropa.
MARLES HIŠE MARIBOR

Neovirano prehajanje med prostori

Osnova za uspešno načrtovanje so bili sproščeni in izčrpni pogovori med arhitektom in naročnikoma, med katerimi se je v času snovanja izoblikovalo tesno prijateljstvo. Pri snovanju in gradnji niso bili pomembni samo energetska varčnost in trajnostni materiali. Lastnika sta predvsem želela dom, v katerem bodo poti med prostori kratke, omogočeni pogledi v naravo in dovolj naravne svetlobe. Zato drsno zasteklitev dopolnjuje neovirano prehajanje iz bivalnih prostorov na prosto, ki bogati notranji in zunanji prostor in mu vnaša želeno kakovost bivanja na najvišji ravni.

Stanovalci pravijo, da je njihova hiša zatočišče, ki jim zagotavlja mir, varnost in udobje bivanja. Je prostor druženja, sprostitve in hkrati tudi delovnih obveznosti.
MARLES HIŠE MARIBOR

"Marlesova ekipa je bila zelo ubrana. Natančno so se držali terminskega načrta in so vsa dela opravili v skladu z dogovori. Posebna pohvala monterjem, ki so postavljali montažne elemente, in inštalaterjem."

Prepletanje naravnih materialov

Pri načrtovanju se je arhitekt na željo investitorjev osredotočil predvsem na notranjo logiko zgradbe. Kuhinja, jedilnica in dnevni prostor so postavljeni v središče objekta, od koder se bivalni prostor popolnoma odpre navzven, meje med zunanjostjo in notranjostjo so povsem izbrisane. Tukaj se odvija živahno družabno življenje, v zgornjem nadstropju pa so prostorna spalnica z garderobo, otroška soba, soba za goste, fitnes in velika kopalnica. Elegantni proporci, odprt tloris in naravni materiali, zlasti les, oblikujejo bivalno okolje, ki je v vsej svoji prostornosti prilagojeno potrebam stanovalcev. Hišo sta lastnika uredila v duhu narave.

Pametni sistem

Visokotehnološka oprema, kot je pametno upravljanje hišne tehnike, je spretno vključena v sodobno zasnovo hiše. "Načrtovanje podrobnosti in vseh razvodov v hiši smo uredili hitro, izbrala sva inštalacijske podlage z električno napeljavo z vgrajenimi električnimi ločilnimi stikali, LED-svetila in predpripravo za pametne inštalacije. Izmed teh sva prvenstveno izbrala alarm in upravljanje zunanjih žaluzij preko vremenske postaje," razloži investitor. Rdečo nit varčnosti objekta sta lastnika nadgradila tudi s hišnimi in večjimi gospodinjskimi aparati. Odločila sta se za domačega proizvajalca bele tehnike, ki je prepoznal njuno željo po podpori domačega gospodarstva in energetsko učinkovitimi aparati. Pri snovanju okolice hiše sta stremela k povečanju bivalnega prostora na ne preveliki zeleni oazi, ki ne zahteva veliko vzdrževanja, hkrati pa ponuja dovolj, da prijatelje lahko povabiš na piknik ali se v miru zlekneš na ležalnik, ne da bi te motilo dogajanje pri sosedih.

Enodružinska nadstropna montažna lesena hiša je vzorčni primer novodobnih bivalnih okvirov ne le zaradi nadpovprečne energetske varčnosti in obvladljive kvadrature, temveč zlasti zaradi trajnostno usmerjene gradnje iz certificiranih materialov.
MARLES HIŠE MARIBOR

Kljub vsem nadpovprečnim tehničnim podatkom pa je hiša veliko več kot tehnična – je prijetno zatočišče, ki na vsakem koraku izžareva toplino in domačnost in sodobni tričlanski družini zagotavlja odmik od zunanjega sveta. Njihov dan je zapolnjen s prijetnimi opravili urejanja okolice in sadovnjaka, kolesarjenjem, rolkanjem, konci tednov pa s krajšimi pohodi, izleti in kopanjem v bližnjih termah. Ko so doma, radi kuhajo in se družijo, predvsem pa imajo radi knjige. So eni izmed tistih, ki jih stotine televizijskih programov ni prepričalo, da bi kupili televizor. Pravijo, da želijo čas, ki ga imajo ob napetem tempu življenja možnost preživeti skupaj, kar najbolje izkoristiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta