Sodobno stavbno pohištvo: Varno, funkcionalno, energetsko učinkovito in privlačno

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
04.03.2020 04:58

Okna do tal, prostrana vhodna vrata, garažna vrata, ki jih še opazimo ne, saj se s svojim videzom zlijejo s fasado hiše - takšno je danes stavbno pohištvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Pirnar

Sodobno stavbno pohištvo združuje toplotno, sončno in zvočno zaščito ter izpolnjuje visoke zahteve za varnost pri uporabi, hkrati pa se mora ujemati s celotno podobo zgradbe. Pa začnimo pri oknih. David Štrakl iz podjetja Arcont pojasni, da so za sodobna okna značilne vse večje steklene površine. Po njegovem mnenju je to plod različnih dejavnikov. Med njimi so vedno boljše statično-tehnične karakteristike materialov oziroma sestavnih delov in sodobni načini montaž.
Vse boljše so tudi izolativno-tehnične karakteristike materialov oziroma sestavnih delov, pri čemer so izolativne vrednosti elementov takšne, da okno v hiši ne pomeni več izgub toplote, temveč ob pravilni umestitvi in uporabi celo pozitivno vpliva na ogrevanje/hlajenje doma. Dejstvo je, da še tako sodobno in kakovostno okno ne bo opravljalo svoje funkcije, če ne bo pravilno vgrajeno. Kot opozori Tjaša Golob iz podjetja MIK Celje, je vgradnja oken, ki je skladna s smernico RAL, energijsko učinkovita in zaradi svoje specifičnosti zagotavlja zmanjševanje izgube toplotne energije. Prav tako preprečuje vdor vode v zid in s tem nastanek kondenza, ki škoduje izolativnim sposobnostim okna. Golobova tovrstno montažo zlasti priporoča pri vgradnji stavbnega pohištva v novogradnje. Pri vgradnji oken, skladno s smernicami RAL, se lahko na notranji strani stika zidu in okna kot tesnilo uporabi paronepropustna masa FD 300, trajno elastična mehkocelična pena pa zapolnjuje prostor med okvirjem in steno ter deluje kot odličen toplotni izolator. Tako so spoji pri RAL-vgradnji nepropustna za paro z notranje strani in vodoodporni z zunanje, kar omogoča prehod pare iz prostora v okolje, ne pa tudi nasprotno. Oba specifična materiala sta narejena iz okolju prijaznih surovin.

Vse bolj avtomatizirano

Trendi pri strešnih oknih gredo predvsem v smeri elektrifikacije in avtomatizacije, pojasni Katja Ličen Pajenk iz podjetja Velux. Moderna so torej elektrificirana strešna okna, ki jih upravljamo s stikalom na steni, sistem pa lahko nadgradimo s senzorji. Ti stalno nadzirajo temperaturo, vlago in količino ogljikovega dioksida v prostoru. Poleg tega odpirajo ali zapirajo električna strešna okna ter notranja in zunanja senčila za kakovostnejši notranji zrak in prijetnejšo bivalno klimo v prostoru. Kot še doda Ličen Pajenkova, se bo trend nadaljeval v smeri avtomatizacije in personalizacije, kot so na primer senčila v natančno določeni barvi, izbrani po RAL-lestvici, ali senčila, ki jih bo krasila fotografija po izboru uporabnika.​

Trendi pri strešnih oknih so predvsem v smeri elektrifikacije in avtomatizacije.
Velux

Vhodna vrata osupljivih dimenzij

Kot pojasni Suzana Poohkay iz podjetja Pirnar, so novi trendi vhodnih vrat to sezono usmerjeni v tehnološke presežke, hkrati pa ohranjajo pridih tradicije. "Gre za vrata osupljivih dimenzij, ki hiši dodajo pridih večne prefinjenosti in mogočnosti. Vrata, ki predstavljajo ponosnega lastnika hiše in tudi ljudi, ki v njej živijo." V koraku s trendom, ki narekuje tehnološke presežke, se pri Pirnarju ponašajo z večkrat nagrajenima inovacijama: vhodom, ki ima prvi na svetu samodejno uvlečno potezalo in pametno vhodno steno, ki se čarobno odklene in odpre samo lastniku. "Samodejno, brez dotika, samo s pogledom: rešitev za vse tiste, ki na področju doma niso pripravljeni sklepati kompromisov in želijo zgolj vrhunsko, popolno in čudovito udobje. Vsekakor pa gre za mešanico inteligentne tehnologije in všečnega dizajna," pravijo v podjetju.

Danes so vhodna vrata osupljivih dimenzij, s čimer dajo hiši pridih prefinjenosti in mogočnosti.
Pirnar

Moderna garažna vrata so integrirana v prostor

Novodobna garažna vrata so dobro toplotno izolirana, izpolnjujejo zahteve glede protivlomne varnosti, protipožarne odpornosti in varne uporabe, različni pogoni zagotavljajo udobno zapiranje in odpiranje z daljinskim upravljalnikom, tesnila zagotavljajo dobro tesnjenje, različni materiali in tehnologija izdelave pa omogočajo številne izvedbe, ki se podajo različnim arhitekturnim slogom, pravijo v podjetju Matjaž/Hörmann.

Hörmann Slovenija

Tudi s prezračevalnim sistemom v vratih

Poleg tega so v trendu izolirana vrata, denimo z debelino lamel 67 milimetrov in dodatnim izolativnim profilom, s katerim dosežemo zelo dobre toplotne vrednosti vrat. Korak naprej pa so vrata s prezračevalnim sistemom v vratih, ki se lahko upravlja ročno ali v povezavi s klimatskim senzorjem. Ta upravlja prezračevanje na podlagi vlage in temperature. Že dlje časa je v trendu motorno upravljanje garažnih vrat. Po besedah strokovnjakov iz podjetja Matjaž/Hörmann se kaže največji in najhitrejši napredek pri upravljanju vrat. Ob vseh možnostih, ki so trenutno na voljo - danes je namreč možno vrata upravljati klasično z oddajniki, tipkali, kodnimi čitalniki, prstnimi čitalniki, ključnimi stikali, prek pametnih telefonov -, se vselej pojavi kakšna zanimiva novost.
In še nekaj besed o ustrezni vgradnji garažnih vrat ... Pri starejših objektih poteka montaža podobno kot pri novogradnjah, s tem da so vrata večinoma izdelana po naročilu, pojasnijo v podjetju Kosič. Velikokrat se je treba z vrati in montažo prilagoditi objektu, saj stene, preklada in tlaki niso ravni. Pri takšni montaži niso izpolnjeni vsi pogoji za dobro delovanje in tesnjenje vrat. Med odpiranjem in zapiranjem vrat se lahko pojavijo razni zvoki ali škripanje, med steno in stenskimi vodili ni dobrega tesnjenja, prav tako ne med tlakom in talnim tesnilom. "Pri vgradnji garažnih vrat je treba biti pozoren predvsem na to, da so dobro in strokovno vgrajena, saj lahko samo dobra in strokovna montaža zadovolji dobro in tiho delovanje vrat," še pravijo v podjetju Kosič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta