Talne obloge: Kaj želite videti in čutiti pod nogami?

Tina Recek Tina Recek
21.02.2020 01:59

Zdi se, da izbira talnih oblog ni bila še nikoli tako pestra, kot je danes. Na trgu lahko izbirate od večne klasike - parketa - prek laminata do dekorativnega betona. In katera obloga je najprimernejša za posamezen prostor?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Vam je ljubša naravna toplina lesa ali raje prisegate na robustnost, enostavno čiščenje z mokro krpo, morda celo industrijski videz, kot ga prinašajo sodobni tlaki? Dejstvo je, da mnogi v bivalnih prostorih prisegajo na parket, drugi na vinil, tretjim je zaradi cenovne dostopnosti, praktičnosti in enostavnega polaganja ljub laminat. V nekaterih prostorih, zlasti v kopalnici, pa skorajda ne gre brez keramike. Ali pač. Vse pogostejši so namreč dekorativni betonski in epoksi tlaki.

Dekorativni beton, kjer ne želimo fug

Po besedah Branka Pečarja iz podjetja RNT Plus lahko dekorativni beton ali mikrocement uporabljamo v vseh prostorih doma in tudi na zunanjih površinah. Kot idealen se izkaže povsod tam, kjer želimo neprekinjene površine brez fug. Material je tako primeren za tla, stene, stopnice, kuhinjske pulte, korita, terase, stebre …

Čeprav marsikdo meni, da je dekorativni beton hladen, poznavalci trdijo nasprotno. Lahko je tudi v spalnici.
Rnt Plus
Razlogi za povečano povpraševanje po dekorativnem betonu so njegova sestava, trdnost in uporabnost. Z zadnjim impregnacijskim nanosom postane dekorativni beton vodoodporen.
Art Dizajn

Trpežni epoksi tlak

Površino betonskega tlaka lahko zaščitimo in utrdimo z epoksi tlakom. Kot razloži Vlado Mandič iz podjetja PET-BM, so njegove odlike trpežnost, enostavno vzdrževanje in estetski videz. Epoksi tlak je vsestransko uporaben, primeren je v industrijskih in v stanovanjskih objektih, kjer ga vse pogosteje srečujemo v kopalnici in kuhinji. Pri vgradnji epoksi tlaka mora biti podlaga ustrezno trdna in vlažna.

S parketom in pluto vnesete v dom naravo

Parket je večna klasika. Marko Debelec iz podjetja Kemoplast poudarja, da ta material daje naravno toplino in udobje, kar je značilno za les. Z modernimi oblikami in barvami je parket zanimiv za novogradnje in prenove.

Proizvajalci so vedno bolj ozaveščeni in izdelujejo vinilne obloge, ki jih je možno reciklirati. Prodajajo jih v različnih oblikah, dimenzijah, debelinah in so namenjene različnim prostorom za normalno in intenzivno uporabo. Hoja po njih je tiha in prijetna.
Kemoplast
Pluta je s svojo toplino in mehkobo kot nalašč za spalnico.
Alpod

Vinil za hitro prenovo stanovanj

Marko Debelec oriše značilnosti vinilnih plošč. Pravi, da so vodoodporne, zelo vzdržljive in enostavne za polaganje, poleg tega zelo dobro prevajajo toploto talnega ogrevanja. Idealne so za hitro prenovo stanovanj, saj zaradi majhne debeline ni treba rezati spodnjega roba vrat, po polaganju pa ne nastajajo visoki višinski prehodi med prostori. Pri prenovi se velikokrat lahko položijo na obstoječe talne obloge, novi, izboljšani modeli pa tudi na primer čez staro keramiko, brez kitanja fug. Ker se polagajo brez lepljenja na podlago, je montaža zelo hitra, prostor pa vseljiv takoj po polaganju. Pri vinilnih ploščah lahko izbirate med različnimi vzorci, zelo priljubljeni so tudi vzorci betona.

V kopalnici sta za keramiko pomembni odpornost proti kemičnim snovem in protizdrsnost. Na slednjo morate biti pozorni vsaj še v kuhinji in prostorih, v katere vstopate z mokro obutvijo.
Garant

Laminat - enostaven za polaganje

Prednost laminata je po besedah sogovornika odporna površina, prav tako lahko izbirate med različnimi vzorci. Zaradi modernih tehnoloških procesov je precej različnih površinskih obdelav, po videzu so laminat približali naravnim materialom, zlasti lesu. Njegova dodatna odlika je enostavno polaganje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta