Sončne elektrarne: Z nakupom zelene energije za manjši ogljični odtis

Barbara Gavez Volčjak
14.02.2021 02:00
Razmišljanje, da posamezniki ne moremo storiti ničesar, ker smo premajhni, je najpogosteje vzrok, da dejansko ničesar ne storimo in se zaradi tega stvari premikajo na bolje počasneje, kot bi se lahko. V resnici pa lahko z majhnimi koraki vsak od nas naredi nekaj na poti do razogljičene družbe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V eni prejšnjih številk Kvadratov smo pisali o zeleni energiji in kako ta pojem posega v življenje družbe in posameznika. Danes si bomo ogledali, kako lahko kot posamezniki prispevamo k energetski učinkovitosti sistema. "Doseganje zastavljenih ciljev z ukrepi, opredeljenimi v Nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu (NEPN), bo bistveno prispevalo h kakovostnemu življenju vsakega posameznika, ki se kaže predvsem v zdravem in čistem okolju, dobrih priložnostih za delo, izobraževanje in ustvarjanje. Posamezniki in gospodarske družbe bodo morali začeti spreminjati vzorce svojega obnašanja, drugače ne bo možno doseči podnebnih ciljev za leto 2050. Pozitivni premiki pri zmanjšanju obremenitev okolja, ki ga prebivalci Slovenije še vedno čezmerno obremenjujemo s sedanjim življenjskim slogom in proizvodnimi procesi, so bili v zadnjih letih doseženi, a treba bo storiti še več," so o energetski agendi Slovenije zapisali na ministrstvu za infrastrukturo. Podobno menijo v podjetju GEN-I, kjer prav tako pozivajo k bolj aktivnemu odnosu do okoljskih vprašanj. "Potrebno je tudi aktivno delovanje na področju energetske učinkovitosti in s tem pri omejevanju rabe energije. Na ta način se bo raba primarne in končne energije zmanjšala," so zapisali v GEN-I.

Smo posamezniki res nepomembni?

Kaj lahko torej za zmanjševanje ogljičnega odtisa oziroma razogljičenje družbe storimo posamezniki? "Teh stvari je veliko," poudarja Primož Tručl iz podjetja Enerson. "Povsem na začetku se moramo znebiti napačne predstave, da kot posamezniki ne moremo storiti ničesar, ker smo sami premajhni, nepomembni, brez vpliva na celotno dogajanje. Takšno razmišljanje je najpogosteje vzrok, da dejansko ničesar ne storimo in se zaradi tega stvari premikajo na bolje počasneje, kot bi se lahko. In ne samo to: zaradi takšnega odnosa vpliv na pomembne odločitve prepuščamo drugim, ki morda ne zasledujejo ciljev za zmanjšanje ogljičnega odtisa, ki jih imamo sami."

Z nameščanjem sončnih elektrarn za samooskrbo se na nacionalni ravni povečuje delež energije, pridobljene iz obnovljivih virov, posamezniki pa si zagotovijo stroškovno učinkovito in okolju prijazno oskrbo z električno energijo.
Shutterstock

Delujemo lahko na različnih nivojih, od vsakdanje rutine posameznika do celotnih gospodarskih sistemov. "Posamezniki in podjetja lahko z nakupom zelene energije pomembno prispevajo k izboljšanju ogljičnega odtisa. Dodatne pozitivne učinke na njegovo zmanjševanje pa dosežejo z investiranjem v ukrepe učinkovite rabe energije. Danes z vsakodnevnimi aktivnostmi porabljamo energijo, ki je vsaj delno povezana s fosilnim virom. Zato lahko že z manjšimi spremembami naših navad veliko pripomoremo k varovanju okolja," poudarjajo v podjetju Energija plus. Star pregovor pravi, da je navada železna srajca, zato se tudi pri porabi energije včasih težko izvijemo iz primeža ustaljenih postopkov in rutin. Pri tem je vsekakor dobrodošle nekaj spodbude. Pa smo je deležni? "Država posameznike k porabi zelene energije spodbuja predvsem preko subvencij in ugodnih kreditov za investicije v trajnostne produkte - izgradnjo lastnih samooskrbnih sončnih elektrarn, nakup toplotnih črpalk, nakup električnih avtomobilov," našteva Jernej Škoflek, tehnični direktor v podjetju SONCE energija. "Najbolj poznani so subvencije in krediti Eko sklada, namenjeni gospodinjstvom in malim poslovnim odjemalcem. Večji industrijski porabniki pa lahko pridobijo subvencije Agencije za energijo. Te stranke varujejo pred padcem cen električne energije. Investitorju namreč naslednjih 15 let doplačujejo razliko med vzdržno prodajno ceno električne energije, prijavljeno na razpis, in pričakovano realizirano ceno električne energije za prihodnje leto. Na ta način agencija investitorju zagotavlja povrnitev investicije, sama sončna elektrarna pa fiksiranje stroška električne energije," razlaga Škoflek.

Možna je tudi skupinska samooskrba

Poleg tovrstnih stalnih spodbud v obliki subvencij pa se po besedah sogovornika občasno pojavijo tudi kakšni dodatni razpisi, predvsem za gradnjo elektrarn z namenom nadaljnje prodaje elektrike. "Med spodbude države pa bi mogoče lahko dali tudi poenostavljanje postopkov za skupinsko samooskrbo," še pojasnjuje Jernej Škoflek. "Nova sprememba uredbe, ki opredeljuje skupinsko samooskrbo, omogoča, da v okviru skupinske samooskrbe lahko poskrbite za lastno samooskrbo tudi v primeru, ko sami nimate primernih strešnih površin, jih pa ima sosed, ki je električno povezan na isto transformatorsko postajo kot vi. V tem primeru z lastnikom strehe podpišeta pogodbo, v kateri se dogovorita, koliko bo vsak od partnerjev investiral in koliko odstotkov od proizvodnje bo posamezni partner za to dobil. K projektu lahko v primeru večje strešne kapacitete povabita tudi soseda ali pa delež proizvedene električne energije namenita za prodajo. Slednje je mogoče le za poslovne subjekte, ki za ta primer registrirajo dejavnost proizvodnje električne energije," izčrpno razloži sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta