Energijska samooskrba: Sončne elektrarne niti v mrazu ne zaspijo

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
08.11.2020 02:00

Ste mislili, da so sončne elektrarne jeseni in pozimi kakor medvedi, ki dremljejo in čakajo na pomlad? Strokovnjaki zagotavljajo, da so še dalje zelo aktivne. Kako aktivni pa ste vi na poti do energijske samooskrbe?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Jesen in zima sta odličen čas za pripravo na postavitev sončne elektrarne za samooskrbo na domači hiši ali gospodarskem poslopju. Pridobitev ponudbe, strokovnjakov ogled in priprava dokumentacije za pridobitev soglasja namreč lahko trajajo nekaj tednov ali celo mesecev. Tako bomo spomladi, ko se sneg stali, že lahko pripeljali izvajalce. In katero dokumentacijo potrebujemo? Za postavitev naprave na streho stanovanjske ali poslovne stavbe, kar je najpogostejši tip samooskrbe, praviloma ni potrebno gradbeno dovoljenje, pojasnjujejo v podjetju GEN-I. Naprave so namreč priključene na notranjo inštalacijo stavbe in se uporabljajo "za delovanje stavbe", zato se njihova postavitev šteje za vzdrževalna dela. A to velja le, če so postavljene v, na ali ob objektu. Če bo naprava za samooskrbo postavljena na oddaljeno zemljišče, je gradbeno dovoljenje potrebno, čeprav je namenjena individualni samooskrbi.

O smiselnosti investicije naj presodi strokovnjak

Za prve pogovore s potencialnim izvajalcem je dovolj, da zainteresirani pošlje podatke o mikrolokaciji, orientaciji strehe, porabi energije. Na podlagi teh izvajalec sestavi informativno ponudbo, šele potem pa se svetuje tudi pogovor s strokovnjakom. "Strokovni ogled pomeni možnost dodatnega posveta o želeni naložbi," pravijo v podjetju GEN-I. "Z njim bo stranka dobila jasno predstavo o izvedljivosti izgradnje elektrarne na svoji strehi. Izkušen strokovnjak bo ocenil dejansko stanje tako naravnih pogojev kot stanje strehe glede nosilnosti, vrste kritine, primernega načina montaže in drugega. Pojasnil bo, zakaj in koliko lahko naložba izpolni pričakovanja o samooskrbi ter kako uskladiti željo po lastni sončni elektrarni s finančnimi zmožnostmi posameznega investitorja."

Izkušen strokovnjak bo ocenil dejansko stanje tako naravnih pogojev kot stanje strehe glede nosilnosti, vrste kritine, primernega načina montaže sončne elektrarne.
Shutterstock

Strokovnjak pa ob ogledu presodi tudi o smiselnosti investicije glede na osončenost strehe. "V prvi vrsti se ugotavljajo primernost ter naklon strehe, morebitna osenčenja in možnosti postavitve razsmernika," razlaga Tomaž Zaviršek, vodja službe v podjetju Energija plus. Vse to je mogoče narediti tudi pozimi, če le ni ekstremnih količin snega, še dodaja. Obstajajo pa tudi orodja, s katerimi lahko na podlagi lokacije sončne elektrarne določijo osončenost in količino sončnih ur, pojasnjuje Jernej Škoflek, tehnični direktor pri podjetju Sonce energija. "Za čisto natančen izračun si moramo lokacijo sicer ogledati v živo, saj omenjena orodja ne upoštevajo morebitnih lokalnih ovir, kakršne so na primer sosednja hiša, drevesa in drugo rastje. Na podlagi ogleda se tako izračunani model ustrezno prilagodi," razlaga sogovornik.

Ni nujno, da je streha idealna

Kaj pa lahko naredimo, če imamo streho sicer obrnjeno proti jugu, ampak so na njej strešna okna, ali ni primeren naklon, ali je preveč dimnikov in drugih ovir, ki povzročajo senčenje? "Dejstvo je, da si največ energije iz elektrarne zagotovimo z montažo modulov na del strehe, usmerjen proti jugu, jugovzhodu in jugozahodu, na katerem ni ovir, kot so dimniki, zračniki, strešna okna in podobno, naklon strehe pa je med 30 in 35 stopinjami," pojasnjujejo v GEN-I. Pri najbolj primerni orientaciji strehe tudi naklon, ki je zunaj idealov, po njihovih izkušnjah nima večjega vpliva na končno proizvodnjo energije. "Če streha ni ustrezno usmerjena, se uporabi večje število panelov. Zavedati pa se moramo, da sončna elektrarna potrebuje sonce, zato bodo tudi strokovnjaki v primeru preveč senčene površine montažo odsvetovali," še dodajajo v GEN-I. "Najprej kar se da izkoristimo površino, ki jo pač imamo na voljo na južni strehi," pa svetuje Primož Tručl iz podjetja Enerson. "V drugem koraku pogledamo drugo najprimernejšo streho, ki jo imamo na voljo - jugozahod, jugovzhod, zahod, vzhod - in manjkajoče module postavimo tam. Navadno na teh suboptimalnih strehah ne izgubimo več kot deset odstotkov proizvodnje na letni ravni, skupno gledano pogosto še bistveno manj," je Tručl prepričan, da se tudi v manj idealnih razmerah ni treba odpovedati sončni elektrarni.

Soglasje velja dve leti

Kdor torej razmišlja, da bi si v bližnji prihodnosti zagotovil elektriko iz lastne proizvodnje, ima zdaj priložnost za ukrepanje. Projektna dokumentacija, ki se nanaša na tehnično izvedbo postavitve sončne elektrarne, velja tako dolgo, dokler je v skladu s sprejetim Pravilnikom o tehničnih zahtevah naprav za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov energije, pojasnjuje Jernej Škoflek. "Ključni dokument, ki ga mora posameznik pridobiti pred začetkom projekta izgradnje in ga izdaja lokalni distributer, pa je soglasje za priključitev, ki je veljavno dve leti. V tem času mora imetnik soglasja izpolniti vse pogoje, predpisane v soglasju za priklop, in izvesti priključitev. Veljavnost soglasja je možno podaljšati, a največ dvakrat, vsakič največ za obdobje enega leta. Zahtevo za podaljšanje soglasja mora imetnik soglasja vložiti najkasneje 30 dni pred iztekom njegove veljavnosti," je natančen Škoflek. Poleg soglasja za priključitev pa je del dokumentacije tudi vloga za nepovratna sredstva oziroma financiranje preko Ekosklada. "Pri določenih elektrodistribucijah se pri izdaji soglasij pojavlja ozko grlo, tako da morajo investitorji računati, da lahko postopek traja tudi dva do tri mesece. Tudi izplačilo nepovratnih sredstev pri Ekoskladu lahko traja šest mesecev ali več," pa opozarja Igor Kozlar iz podjetja Enertec in opominja investitorje, naj ne podpisujejo kakšnih pooblastil pod pretvezo, da lahko pridejo prej na vrsto. Vsi sogovorniki se strinjajo, da sta jesen ali zima odličen čas, da se lotite investicije. Tako imate ravno dovolj časa, da uredite vse potrebno, in lahko imate že v prvih mesecih novega leta nižji račun za elektriko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta