Sončne elektrarne: Energijo lahko "proizvaja" tudi balkon

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
13.09.2020 02:00

Sončne celice se tanjšajo, izkoristek fotovoltaičnih modulov je vse boljši, sončne elektrarne pa postajajo cenovno dostopnejše. Možnosti, kam namestiti module, so zelo raznolike, a še vedno je najbolje poiskati tisto lego, kjer bo izkoristek sončne elektrarne največji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/www.solarcarporte.de

Energetska usmeritev Slovenije je že več let osredotočena na obnovljive vire energije (OVE), k njihovi rabi naj bi čim bolj prispevali tudi posamezniki. Lastniki družinskih hiš lahko tako kot z vgradnjo varčnih naprav k rabi OVE pripomorejo tudi z nameščanjem sončnih elektrarn za samooskrbo. S tem bi se na nacionalni ravni povečal delež energije, pridobljene iz obnovljivih virov, posamezniki pa bi si zagotovili stroškovno učinkovito in okolju prijazno oskrbo z električno energijo. Na ravni države obstaja več dokumentov, ki tudi s številkami opredeljujejo cilje za povečanje rabe OVE. Letos sprejeti Nacionalni energetski in podnebni načrt denimo predvideva, da bi lahko do leta 2050 kar 44 odstotkov ali 900.000 Slovencev proizvajalo lastno električno energijo s pomočjo sonca in vetra. Po podatkih Agencije za energijo so sončne elektrarne v letu 2019 proizvedle 296 GWh električne energije. Količina letno proizvedene električne energije iz naprav za samooskrbo, priključenih na prevzemno-predajno mesto končnega odjemalca, pa je znašala 34,75 GWh, navajajo v podjetju GEN-I. "Na proizvodnjo električne energije iz OVE močno vplivajo vremenski dejavniki, tako hidrološke razmere za proizvodnjo električne energije v hidroelektrarnah kot osončenost, ki je ključnega pomena za sončne elektrarne," opozarjajo v podjetju GEN-I.

Tekma, kdo bo močnejši

Hiter razvoj fotovoltaičnih modulov v zadnjih petih do desetih letih je dobra napoved za dosego zastavljenih ciljev. "Ves čas se je povečeval izkoristek sončnih celic kakor tudi modulov, ki jih celice sestavljajo," razlaga Primož Tručl iz podjetja Enerson. "Sončne celice se tanjšajo, materiali iz silicijeve osnove se izboljšujejo, vaferji, iz katerih jih z rezanjem pridobivajo, pa so zrasli tudi dimenzijsko. Izkoristek modulov je vse boljši zaradi različnih razlogov, med katerimi je treba izpostaviti predvsem rezanje celic (polovične celice oziroma half cells) in možnost absorpcije sončne svetlobe s sprednje in zadnje strani zaradi uporabe drugačne folije in dodatnih slojev prevodnikov (PERC-tehnologija). Trenutno vlada med proizvajalci sončnih modulov, to so predvsem kitajska in nekatera ameriška podjetja, prava tekma v tem, kdo bo naredil modul z večjo močjo. V tej tekmi se bodo na trgu kmalu pojavili moduli, ki bodo imeli 600 do 700 W moči, česar si še pred tremi leti ni upal napovedati nihče."

Za izvedbo sončne elektrarne je treba izbrati strokovnega izvajalca, ki ponuja vse od začetnega strokovnega svetovanja in ogleda objekta do izračuna ustrezne velikosti sončne elektrarne, načrtovanja in montaže.
Djd/Eon

Cenovno vse dostopnejši

V podjetju Energija plus razlagajo, da se z razvojem niža cena fotovoltaičnih modulov, s čimer postajajo sončne elektrarne dostopnejše in konkurenčnejše, z izboljšanjem izkoristka modula pa se povečuje moč elektrarne glede na površino, ki jo zasede.
Sodobni fotovoltaični moduli zato niso rezervirani samo za streho, čeprav je to najustreznejši prostor za njihovo namestitev. Dobro se obnesejo tudi kot nadstrešek za avto, streha garaže in druge površine, ki nimajo preveč dimnikov, strešnih oken in drugih ovir, pojasnjujejo v podjetju Sonce energija. "Prav tako na streho ne sme padati senca dreves ali bližnjih objektov. Obrnjena mora biti na jug, lahko tudi na vzhod ali zahod, nikakor pa ne na sever," dodajajo v Sonce energiji.
V podjetju GEN-I pa svetujejo, da je za optimalen izkoristek modulov koristno izbrati tudi primeren naklon strehe, ki naj bo od 30 do 35 stopinj.

Pomembna podkonstrukcija

Posebnih zahtev za namestitev modulov na streho pravzaprav ni, pravi Igor Kozlar iz podjetja Enertec, prav tako ni potreben izračun statike, saj znaša dodatna obremenitev strehe zgolj približno 15 kg/m2. "Pomembna je podkonstrukcija oziroma vpetje podkonstrukcije v ostrešje, a se za praktično vsako streho najde rešitev," doda Kozlar. Vendar je treba upoštevati še nekaj pravil in smernic, ki se jih je pametno držati pri nameščanju modulov. "Predvsem odsvetujem nameščanje modulov na strehe ali dele streh z dotrajano konstrukcijo – s slabimi ali uničeni špirovci ali razmajanimi spoji – ali s propadajočo kritino," opozarja Primož Tručl. "Prav tako je prav, da robov strehe, torej tik ob slemenu, tik nad žlebovi, povsem na robu poleg zadnjega špirovca, ne obremenimo z nosilno konstrukcijo modulov, da pustimo servisne poti za strešna opravila. Elektrarna oziroma sončni moduli bodo na strehi še dolga leta, zato mora biti tudi osnova - streha pod njimi - solidna in trdna."

Edinstven projekt, za katerega je nujna strokovnost

"Sončna energija je trajni vir energije z ogromnim potencialom, ki ga z domačo sončno elektrarno lahko izkoristimo za samooskrbo in energetsko neodvisnost svojega doma," menijo v podjetju GEN-I in dodajajo, da je vsaka sončna elektrarna edinstven projekt, pri katerem je treba upoštevati posameznikove želje in hkrati zakonske zahteve za postavitev. Zato svetujejo izbiro izvajalca, ki zagotavlja gradnjo sončne elektrarne po načelu na ključ. To pomeni, da poskrbi za izvedbo celotnega postopka: od začetnega strokovnega svetovanja in ogleda objekta do izračuna ustrezne velikosti sončne elektrarne, načrtovanja in montaže. Tak izvajalec brezplačno uredi tudi dokumentacijo za pridobitev subvencije Eko sklada in dokumentacijo za pristojnega distribucijskega operaterja. Celoten postopek traja od osem do deset tednov, montaža na objektu pa običajno le en delovni dan, z jamstvom, da gradbena dela ne bodo poškodovala objekta in okolice, še pojasnjujejo v podjetju GEN-I.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta