Modernizacija podstrešja: po željah, tehtnem premisleku in načrtu

Tina Recek Tina Recek
14.10.2019 01:55

Če imamo možnost, lahko podstrešje postane streha nad glavo, s čimer rešimo stanovanjski problem. Kako to storimo, razkriva arhitekt Benjamin Hafner.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPR/Velux

Iz zaprašenega in temačnega podstrešja hiše staršev ali starih staršev lahko z nekaj dobre volje in finančnim vložkom nastane lično mansardno stanovanje. Tako bomo privarčevali čas, ki bi ga izgubili z mukotrpnim iskanjem nepremičnine, in se izognili dolgoročnemu najemu kredita.

Virtualni sprehod

Življenjskega projekta se ne lotimo na pamet, ampak premišljeno in s pomočjo strokovnjakov. Arhitekt Benjamin Hafner iz podjetja Hafner arhitekti postreže z nekaj koristnimi nasveti, kako spremeniti podstrešje v mansardno stanovanje. Po njegovih besedah angažiramo strokovnjaka iz vrst arhitekture, ki si bo ogledal hišo in tudi okolico, "saj arhitektura vedno zraste iz prostora in njegovih značilnosti“. Temu sledi pogovor, v katerem mu bodoči stanovalec zaupa svoje želje, ki jih potem strokovnjak prelevi v skice, makete, 3D-skice in investitorju omogoči sprehod po virtualnem prostoru, da si laže predstavlja končno podobo novega bivalnega prostora.

Strešnih oken ne postavimo previsoko, ker bomo izgubili pogled na okolico. Njihov spodnji rob naj bi se začel na višini kolenčnega zidu, od 70 do 110 centimetrov visoko, zgornji pa na višini od 190 do 210 centimetrov.
Shutterstock

Če spreminjamo zunanje gabarite

Po potrjeni idejni zasnovi sledijo vsi upravni postopki za izpolnjevanje projektnih pogojev in pridobivanje mnenj. Če s prenovo posežemo v konstrukcijo objekta in spreminjamo zunanje gabarite in navsezadnje videz strehe, je treba izdelati projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Hafner nadaljuje, da ko upravna enota izda gradbeno dovoljenje, sledi priprava projekta za izvedbo, ki je ključnega pomena za pridobivanje prave ocene investicije na osnovi izdelanih popisov, izvedbenih načrtov in detajlov. Samo na osnovi dobrih izvedbenih načrtov, detajlov in popisov lahko investitor pridobi dobre izvajalce, sklene ustrezne pogodbe, nadzoruje gradnjo in projekt pripelje do kvalitetne izvedbe. Vse to in še več je delo vodje projekta, arhitekta, ki pozna celoten projekt.

Lepo po vrsti

S podstrešja, ki je služilo zgolj za shrambo kakšnih sezonskih predmetov ali celo krame, najprej vse to odstranimo, nato se začne pravo delo. Prva so na vrsti pripravljalna dela, sledi rušitev nenosilnih elementov (talnih, stenskih, stropnih, strešnih). Po tem je čas za groba gradbena dela, inštalacijska in obrtniška dela. V okviru naštetega se vgradijo okna v streho ali steno fasade, izdelajo se tlaki, namesti se toplotna izolacija v strehi, vgradi se parna zapora. V tlakih se vgradijo talna hidroizolacija, toplotna in zvočna izolacija tal, namesti se talno gretje, postavijo predelne stene. Sledijo fina dela (ometi, brušenje, kitanje, barvanje ...).

Brez izolacije ne gre

Ker dandanes ljudje stremijo k dobro izolirani nizkoenergijski hiši, je treba namestiti vsaj 20 centimetrov izolacije na zunanjih vertikalnih elementih oziroma stenah, od 30 do 40 centimetrov toplotne izolacije na zunanjih horizontalnih konstrukcijah oziroma ravnih in poševni strehah. Debelina izolacije pa je odvisna od toplotne prehodnosti in prevodnosti določenega materiala in njegovih lastnosti, še pojasni arhitekt.

S podstrešja, ki je služilo zgolj za shrambo kakšnih sezonskih predmetov ali celo krame, najprej vse to odstranimo, nato se začne pravo delo.
Velux

Izolativna okna

Pri mansardi sta ključnega pomena naravna svetloba in razgled. Pravilo je, da mora biti okenskih površin za najmanj 10 do 20 odstotkov površine tal. Dobri arhitekti snujejo velike steklene odprtine: strešne in fasadne, saj imamo dandanes že trislojna termopan okna, ki imajo zelo dobro izolativnost, skoraj enako steni z izolacijo. Sogovornik poudarja, da se strešna okna nameščajo po končani obnovi strešne konstrukcije in se prekrivajo s planom sestavov ostrešja, saj je treba narediti dober hidroizolacijski in toplotni spoj, detajl med oknom, konstrukcijo in tlaki. V vmesnem času je luknja zaprta z vodotesnim materialom.

Ne previsoko

Strešnih oken ne postavimo previsoko, ker bomo izgubili pogled na okolico. Njihov spodnji rob naj bi se začel na višini kolenčnega zidu, od 70 do 110 centimetrov visoko, zgornji pa na višini od 190 do 210 centimetrov. Tako vgrajena strešna okna omogočajo pogled na okolico, četudi sedimo. Če pa je strop precej visok, pustimo mansardo odprto do slemena in namestimo strešna okna v vrstah. Bolj priporočljiva od strešnih oken so stenska fasadna okna, ki lahko segajo od tal do stropa ali so celo poravnana s streho in imajo vmesne delitve. Stenska fasadna okna zagotavljajo mnogo več svetlobe, horizontalni pogled in lahko jih popolnoma odpremo. S tem pa imamo občutek, kot da smo zunaj ali na nadkriti terasi.

Bivalni na jugu, spalni na vzhodu

In kako zasnujemo tloris? Sogovornik pove, da je najprej potrebno snovanje funkcionalnega tlorisa in z njim povezane orientacije prostorov. Veliki in odprti bivalni prostori so na jugu, servisni na severu, spalni prostori na vzhodu ali zahodu. Otroške prostore je najbolje imeti na jugu ali zahodu. Prostorska razporeditev v mansardi se velikokrat prilagaja obstoječim inštalacijam v spodnji etaži. Poleg tega se prilagaja stojni višini.

Panoramska okna dajejo občutek odprtosti in zračnosti, naravnega prezračevanja, svetlobnosti prostora in možno povezavo z okolico in odpiranje pogledov navzven.
Velux

Ne zgrešimo s pohištvom po meri

Ko smo končali z vsem temi deli, sledi najbolj zanimivo, opremljanje mansardnega stanovanja. Prostor bomo najbolje izkoristili s pohištvom po meri. Na vprašanje, koliko časa je potrebno od zamisli do vselitve, Benjamin Hafner odgovori: "Terminski plan del vedno določi glavni izvajalec glede na naravo dela in podizvajalce. Pomembno je dobro sodelovanje med arhitektom - vodjo in nosilcem projekta, podprojektanti (statiki, električarji, strojniki, požarnimi projektanti ...), izvajalci, nadzorniki in investitorjem. Okvirno je izvedba lahko končana celo v 14 dneh, če v prostor postavimo samo opremo. Če je projekt bolj zahteven, v štirih mesecih do enega leta, odvisno od kompleksnosti prenove."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta