Ste že izbrali barve za dom? Igrivi in pastelni toni so za toplino

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
31.01.2024 05:00

Za vas smo primerjali barve, ki so jih različna podjetja razglasila za svoje barve leta 2024. Skupno jim je, da z uporabo na stenah ali dekorativnih predmetih v ambientu ustvarjajo domačnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jub

Čeprav imamo ljudje pet čutov, nekateri pa celo menijo, da imajo tudi šestega, bi se brez vida zelo težko znašli v svetu. Že od malega smo navajeni opazovati okolico in se odzivati na vidne dražljaje, zato je izguba vida ena hujših invalidnosti, ki lahko prizadenejo človeka. Prav tako težko je opisovati svet nekomu, ki je že od rojstva prikrajšan za vidno zaznavo. Če še nekako znamo opisati predmete glede na njihovo funkcijo in druge čutne lastnosti, kot so oblika, teža, trdota in podobne, pa je skoraj nemogoče opisati barve. Zdravo človeško oko po mnenju znanstvenikov vidi približno milijon barvnih odtenkov. Toda vsi vemo, kako ponavadi opisujemo barve: moder kot morje, rdeč kot paradižnik, rumen kot limona in tako dalje. Dojemanje barv je torej močno povezano z našimi vidnimi izkušnjami in doživljaji. Barve, ki nas obdajajo, nas bodisi pomirjajo, spodbujajo bodisi vznemirjajo ali spravijo v slabo voljo.

Strokovnjaki za ustvarjanje barv iz različnih podjetij vsako leto razglasijo barvo leta, s katero povzamejo barvne trende. Že nekaj let se barve leta nagibajo k izražanju domačnosti, varnosti, udobja, ki ga doživljamo tam, kjer se počutimo doma. Barve leta v naše domove prinašajo spomine in sanje iz preteklosti, bogatijo trenutke sedanjosti in navdihujejo naše želje za prihodnost. Poleg tega barvni trendi sledijo družbeni potrebi po trajnosti in ohranjanju narave na vseh področjih življenja.

​JUB: Sanjska marelica

V podjetju JUB so za barvo leta izbrali odtenek marelične, imenovan sanjska marelica oziroma Apricot Dream 370C. Osnovna tema te barve je nostalgija, ki jo čustveno doživljamo s prijetnimi in melanholičnimi spomini na preteklost, pomešanimi z občutki topline, ljubezni, zadovoljstva in hrepenenja. "Marelična barva, nekdaj izjemno priljubljena tako v modni industriji kot v notranjem oblikovanju, nam za leto 2024 že ponuja poetično in sugestivno inspiracijo za oblikovanje ambientov. Vse to ob domiselni in koristni uporabi kakovostnih materialov in opreme, zlasti pohištva, stenskih oblog in dekorativnih elementov. Prefinjene odtenke bomo opazili tudi na pročeljih hiš ali izbranih elementih na fasadah. JUB-ova barva leta 2024 – sanjska marelica (Apricot Dream) – slikovito označuje nekaj lepega in nežnega ter odraža željo po vračanju k preprostejšim časom, ko je bilo naše vsakdanje življenje bistveno bolj umirjeno. Ti spomini skozi oblikovanje sodobnih prostorov obenem spodbujajo še izbiro trajnostnih in kakovostnih izdelkov, ki jih barva in z njo povezane teme prinašajo v naš prostor," je povedala Nastja Iskra, specialistka za oblikovanje prostora v JUB-u.

Jubova sanjska marelica v kombinaciji z zelenimi elementi ustvarja kontrast med svetlobo in temo, kar pričara globino.
Jub


Marelična barva na človeka vpliva zelo pozitivno in sproščujoče. Ker je topla, privlačna in pomirjujoča, je povezana z občutki miru in harmonije. Še posebno pomirjujoče učinkuje v sprostitvenih ambientih, kot so prostori za meditacijo. Mehkoba tega odtenka ustvarja spokojno okolje, ki spodbuja notranji mir in harmonijo. Romantičen odtenek marelice, ki ga najdemo denimo na lilijah in astrah, simbolizira ljubezen, naklonjenost in toplino. Spodbuja ljubeč in skrben odnos med partnerji ter je nepogrešljiv del poročnih dekoracij. Marelično pa povezujemo tudi z nedolžnostjo in čistostjo. Nežen odtenek spominja na otroško nedolžnost, ustvarja pozitivno energijo in pomaga odstranjevati negativne občutke.

Marelično je mogoče kombinirati s številnimi drugimi barvami. V kombinaciji z mornarsko modrimi ali zelenimi elementi ustvarja čudovit kontrast med svetlobo in temo, kar pritegne pozornost v vsakem prostoru, hkrati pa ustvarja globino. Ker je v jedru oranžna, se odlično ujema tudi s komplementarno lestvico oranžnih odtenkov. Marelična namreč v kombinaciji z oranžno vedno deluje urejeno in elegantno. Različni odtenki oranžne pa v prostoru ustvarjajo igrive kontraste, ki razbijejo monotonost. V kombinaciji z umazano belo barvo marelična ustvarja svež in brezčasen ambient, s črnimi kosi pa nastajajo ostri barvni kontrasti, ki so priljubljeni v japonskem slogu. Črni elementi pritegnejo poglede, medtem ko marelična dodaja mehkobo.

Marelična v kombinaciji z oranžno vedno deluje urejeno in elegantno, zagotavljajo strokovnjaki iz Juba.
Jub

​Dulux: Prijeten objem

Strokovnjaki iz Duluxa, ki so razglabljali, kaj bomo ljudje pričakovali od svojih domov v prihodnjih letih, so se strinjali, da je to prostor, kjer "čutimo, da spadamo natanko tja". Oblikovali so odtenek pastelno rožnate, ki so ga poimenovali Sweet Embrace, prijeten objem. Mehak in optimističen ton se navdihuje z mehkobo perja in večernih oblakov, mogoče ga je uporabiti samostojno ali v kombinaciji s številnimi drugimi odtenki bodisi s tople bodisi s hladne barvne palete. Značilno zanj je tudi, da se spreminja v odvisnosti od svetlobe, ki pade nanj. V prostorih, obrnjenih na sever, ustvarja toplino, v tistih z obilico sonca, ki gledajo proti jugu, pa omehča ostre kote in robove. V nasprotju s tako imenovano Barbie rožnato barvo, ki je zaradi filma Barbie lani preplavila prodajne police, je pastelno rožnata bolj uglajena in vzbuja občutke nežnosti, udobja in varnosti. Gostje se bodo v domu, obarvanem v pastelno rožnato, počutili dobrodošle, povsem v slogu angleškega reka "Home Sweet Home" (ljubo doma). "Najlepša lastnost prijetnega objema je, da učinkuje pomirjujoče. Kot nas v trenutkih stresa umiri nežno prigovarjanje, nam mehkoba barve umiri čute in ustvari vzdušje spokojnosti," so zapisali pri Duluxu.

Sweet Embrace ali prijeten objem je barva, ki so jo izbrali pri Duluxu. V trenutkih stresa nas ta odtenek umiri.
Dulux/levis


V toplo barvno paleto, ki se odlično ujema s prijetnim objemom, spadata denimo bakreno rdeča in barva zrele buče. Naravni, zemeljski toni zbujajo občutek ugodja, kakršnega dobimo v poznanih prostorih, kjer se počutimo domače. Hladna barvna paleta, ki vključuje odtenke grahovo zelene in zeleno modre, ustvarja pomirjujoč prostor, zato je primerna denimo za kuhinjo, kjer se ves čas kaj dogaja. V kombinaciji z bolj živahnimi barvami, kot so oker, rumena in lila, pa dobimo spodbudno okolje, ki navdihuje ustvarjalnost in željo po iskanju novih priložnosti. Če v teh odtenkih opremite spalnico, se boste vsako jutro zbujali dobre volje in polni energije.

Umirjen odtenek Sweet Embrace se lepo kombinira s sivo, rumeno in zemeljskimi toni.
Dulux/levis

​Pantone: Breskov puh

Narava je navdihnila tudi oblikovalce barv v podjetju Pantone, ki so za svojo barvo leta razglasili Pantone 13-1023 Peach Fuzz (breskov puh). V ta odtenek so njegovi ustvarjalci ujeli našo željo po razvajanju sebe in svojih bližnjih. Nežni žametni odtenek s svojim bogastvom barve navdihuje duha in telo. Vabi nas na poletni sprehod po travnikih, k slikanju in branju, k umirjenemu gibanju. Skratka k vsem dejavnostim, zaradi katerih se počutimo sproščeni in ustvarjalni. Najpomembnejše pa je, da breskov puh spodbuja druženje, sodelovanje in povezovanje. Topel odtenek poudarja našo potrebo po skupnosti in hkrati mirnem kotičku, ki ga imamo samo zase. V takem okolju se sprostimo, se umirimo in načrpamo energijo za prihodnje podvige. Breskov odtenek nam pomaga najti notranji mir, ki vpliva na naše dobro počutje. Vse bolj se namreč zavedamo, da je v težkih, nemirnih časih treba varovati svoje zdravje, tako fizično kot mentalno, in vzdrževati pristne medčloveške stike. "Barva, ki smo jo izbrali za barvo leta 2024, je morala izraziti našo željo, da želimo biti blizu tistim, ki jih imamo radi, in veselje, ki ga občutimo, ko si dovolimo, da se uglasimo s svojim bistvom in samo uživamo v mirnem trenutku, ki ga preživljamo sami. To je morala biti barva, katere topel in gostoljuben objem prenaša sporočilo sočutja in empatije. Takšen, katerega prijetna senzibilnost združuje ljudi in vzbuja občutek, da bi se lahko dotaknili prostora. Spominja nas na nekdanje preprostejše dni, a je toliko prenovljen, da ustvarja bolj sodoben ambient. Njegova nežna lahkotnost in zračnost nas poneseta v prihodnost," so ob tem zapisali v podjetju Pantone.

Zaradi žametne teksture in asociacije z vonjem in okusom slastne breskve je breskov puh primeren za številne priložnosti, oblikovalci so ga že uporabili na modernih digitalnih napravah, stenah, dekorativnih predmetih za dom, pa tudi v dekorativnih kozmetičnih izdelkih. Kjerkoli se pojavi, v opazovalcu vzbudi željo, da bi se predmeta dotaknil ali ga vzel v roke. Breskov puh tako nagovarja kar štiri čute: vid, tip, okus in voh.

Družba Pantone je za barvo leta določila odtenek, imenovan breskov puh, kakšrnega vidimo na naslanjaču. Ta barva spodbuja druženje, sodelovanje in povezovanje.
Covet House
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta