Tako boste okrepili vrtnine po močnem neurju

J. M.
20.07.2023 07:00

Takoj po neurju je priporočljivo tretiranje (škropljenje) vseh rastlin, ki jih bo verjetno mogoče rešiti s pripravki, ki vsebujejo izvlečke morskih alg ali aminokisline. Nato počakajte vsaj dan ali dva, da vidite učinke neurja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Oglejte si rastline in razmislite, katere boste reševali in katere zamenjali, kar je odvisno tudi od tega, kdaj v poletju je toča prizadela vrt in kako močno je poškodovala rastline.

Reševanje plodovk in korenovk

Običajno rešujemo plodovke (paradižnik, paprika in jajčevec), ker imajo dobro razvit koreninski sistem in ta ne zraste tako hitro, dobro se tudi obraščajo in od njih še lahko pričakujete kakšen pridelek. To velja samo do sredine julija. Tudi kumare in jedilne grmičaste bučke se rade ponovno razrastejo, vendar je nemalokrat bolj uspešno, če jih še enkrat posadite.

Shutterstock


Rastlinam najprej odstranite vse polomljene ali nalomljene dele: liste in tudi poškodovane plodove, če so že nastavljeni.

Prav tako je smiselno reševati korenovke, saj je prizadeta po večini samo listna masa, koreni oziroma čebule pa so skriti v zemlji. Dobro se obraste zelje, če še ni pričelo sklepati glav. Tudi visoki fižol se lepo obrašča in ga je vse do konca julija vredno reševati. Druge rastline običajno raje posejte ali posadite na novo.

Mreža proti toči učinkovito ščiti vrtnine pred ledenimi zrni.
Shutterstock

Rahljanje je zelo koristno

Običajno neurje spremlja močan dež, tako so tla okoli rastlin zbita. V takih tleh se korenine ne morejo razvijati, ravno po neurju pa potrebujejo veliko koreninskih laskov, da bodo črpali hranila za hitro obnovo rastlin. Tudi če so tla zastrta, preverite s prsti, koliko rahla so še pod zastirko.

Rahljanje tal po dežju je koristno opravilo.
Zeleni Svet

Z rahljanjem tal boste naredili več koristi kot z močnim dognojevanjem. Rahljajte previdno, da ne poškodujete korenin. Takoj po čiščenju rastline zalijte s pripravki iz alg oziroma krepčilnimi pripravki, ki vsebujejo aminokisline. Te pripravke uporabite vsaj še enkrat po tednu dni. Doma narejen krepčilni pripravek je čaj iz cvetov regrata ali ognjiča. Tudi koprivni pripravki so krepčilni, obenem delujejo odvračalno za škodljivce.

Nujno zastiranje

Po toči ali močnem dežju so tla zelo prizadeta, zbita, struktura je sesuta, v takih razmerah se predvsem novi koreninski laski težko in počasi razvijajo. Obenem so rastline poškodovane, močno sonce pa po končanem neurju pogosto z vso močjo peče po zemlji in tudi po novih koreninicah. Zato je zastiranje tal po sanaciji posevka nujen ukrep.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta