Tako lahko stare ploščice sami odenete v nove barve

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
10.01.2021 03:00
Če želite osvežiti videz kuhinje, vam ni treba prenoviti celotnega prostora. Dovolj bo že, če starim ploščicam z novimi barvami povrnete sijaj in lepoto.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/J. Wagner/Julian Pawlowski

Ne le kuhinjsko pohištvo, tudi ploščice v kuhinji so tiste, ki jih nemudoma opazimo. Trendi se spreminjajo, z njimi pa tudi barve keramike. Zakaj torej ne bi poskrbeli, da bi ploščice v vaši kuhinji letos doživele stilsko preobrazbo?

Djd/J. Wagner/Julian Pawlowski

Dobra priprava je pol uspeha

Barvanje zbledelih in neprivlačnih ploščic dela čudeže. Za to ne potrebujete veliko orodja, potrebujete le čas in voljo. Najprej odstranite vse moteče elemente na keramiki: stikala, vtičnice, police ... Delovno površino in pohištvo ustrezno zaščitite s prekrivno folijo. Nato ploščice temeljito očistite, odstranite vso umazanijo, ki se je nabrala na njih. Ostanke lepil ali silikona lahko odstranite z lopatico ali nežnim brusnim papirjem. Pri trdovratni umazaniji pomaga tudi čisti alkohol ali denaturirani špirit, v katerega namočite krpo in z njo obrišite keramiko. Preden se lotite barvanja, keramiko do suhega obrišite še s suho krpo.

Shutterstock

Najprej podlaga

Barvanja keramike se lahko lotite tako, da uporabite visokokakovostno lepilno osnovo in jo nanesite na ploščice, da dobite podlago, na katero boste nanesli barvo. Potrebujete močno vezivno sredstvo, da se bo barva kar najbolje prijela. Uporabljajte izdelke na oljni osnovi, še posebno, ker boste tudi zgornji sloj površine premazali z izdelkom na tej osnovi. Osnovo nanašajte s krtačko, da boste lažje obdelali vogale, ali kratkim valjem. Delajte počasi in sproti preverjajte, da na površini ne puščate črt. To je lahko moteče pri nanašanju zadnjega sloja. Pustite, da se osnova posuši po navodilih na embalaži. Ko je osnova suha, vzemite nov smirkov papir granulacije 220 in z njim nežno izravnajte vse izbokline, ki so nastale med nanašanje. Prepričajte se, da je površina nared za barvanje.

Sledi nanos barve

Mnogi priporočajo nanos barve iz lateksa za obdelavo zgornje površine, pa vendar je barva na osnovi olj bolj kakovostna. Nanašanje slednje je sicer malo težje, prav tako se nanaša in suši dlje časa. A ko bo enkrat suha, boste imeli trajno barvo. Barva na osnovi lateksa se pogosto slabo suši in daje vtis gume. Površina je manj odporna na udarce. Na oljni osnovi na bo tudi polsijajen ali sijajen alkidni premaz za površinski sloj. Nanesite več tankih slojev namesto enega debelejšega. Tako se bo barva močno oprijela površine.

Shutterstock

Alternativa: pršenje

Bolj sodoben način barvanja keramike omogočajo tudi barvni razpršilniki, s katerimi enostavno razpršimo barvo, namenjeno za tovrstno barvanje. Pri tem pazimo, da barvo pršimo v enakomerni hitrosti in na razdalji od tri do deset centimetrov. Nato se mora nova plast barve posušiti in strditi.

Djd/J. Wagner/Julian Pawlowski


Djd/J. Wagner/Julian Pawlowski
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta