Ste popackali kavč? Tako ga boste najlažje očistili

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
04.01.2021 03:00
Da se sedežne garniture kdaj umažejo, je neizogibno dejstvo. Pogosto je pri vzdrževanju precej odvisno tudi od tega, iz kakšnega materiala so.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/henders & Hazel

Pri oblazinjenem pohištvu je prevleka najbolj izpostavljen del, vsaj kar se tiče uporabe. Kot poudarjajo v podjetju Kauch, nobena prevleka ne prenese vseh možnih naporov, ki se lahko dogajajo med uporabo oblazinjenega pohištva. Kot opozarjajo, imajo vsaka tkanina ali usnje svoje specifike in različne karakteristike.

Darlings of Chelsea



Jab Anstoetz


Pogosto so majhne stvari, na katere niti ne pomislimo, tiste, ki lahko povzročijo škodo na vašem oblazinjenem pohištvu. To so na primer nakit, ure, pasovi, torbice, denarnice in ključi v zadnjem hlačnem žepu, našiti žepi in šivi na kavbojkah, vroči predmeti, kremplji hišnih ljubljenčkov ... Prav tako je pomembno, da se zavedamo, da lahko naš najljubši položaj sedenja ali ležanja na sedežni garnituri na dolgi rok prinese razlike v trdoti sedišča in tudi glede videza.

Profimedia

Na barve vpliva tudi svetloba

Poskrbeti moramo za to, da je v prostoru, kjer se sedežna garnitura nahaja, primerna zračna vlaga. Suh prostor je namreč lahko razlog za izsušitev in pokanje naravnih materialov, pri sintetičnih materialih pa se poveča statičnost, ki bolj privlači umazanijo. "Priporočljiva zračna vlaga v prostoru je 45 do 55 odstotkov," pojasnijo v podjetju in nadaljujejo: "Oblazinjeno pohištvo naj bo od radiatorja odmaknjeno 20 do 30 cm. Prav tako ni dobro, če je izpostavljeno neposredni sončni svetlobi. V tem primeru lahko pride do spremembe ali bledenja barve. Na barve lahko vpliva tudi umetna svetloba."

Kauch


Umazanija se najprej opazi na svetlejših barvah. Zato moramo sedežno garnituro svetlih barvnih tonov negovati bolj pogosto, preden umazanija postane trdovratna in se je težje znebimo. Temne ali močne barve v stiku s svetlimi barvami tkanine ali usnja lahko pustijo sledi na površini. Tudi džins lahko na svetlejših površinah pusti sledi barve. Takšen madež je zelo trdovraten in se ga na večini prevlek ne da očistiti.

Kauch

Usnje brišemo s krpo, tekstil sesamo

Za vzdrževanje usnja priporočajo enkrat na teden brisanje s suho mehko krpo in enkrat na mesec brisanje z vlažno krpo. Priporočljivo je, da se dva do trikrat na leto usnje premaže s sredstvom za nego tega materiala, ki ščiti, vlaži in naredi mehkejšega. Priporočajo tudi redno sesanje z mehko krtačo, brez močnega drgnjenja. Na ta način boste odstranili prah in umazanijo, ki se nabirata na površini.

Kavč na dovolj visokih nožicah nam omogoča, da s sesalnikom ali krpo zlahka dosežemo zaprašeno talno površino brez premikanja pohištva.
Shutterstock


Za osnovno čiščenje zadostuje uporaba rahle milnice, ki jo nanesemo s krpo, pomembno je, da nato z mokro krpo dobro odstranimo ostanke milnice, ker lahko pušča sledi. Za temeljito čiščenje priporočajo uporabo posebnih čistil za tkanine, če pa je sedežna garnitura že precej umazana, svetujejo, da jo prepustite strokovnemu čistilnemu servisu, ki uporablja primerne postopke, da se tkanina ne obrabi.

Jab Anstoetz
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta