Težave z vlago in slabim zrakom v bloku podobne kot v hiši. Kako jih odpraviti?

T. R.
22.12.2023 04:54

Kakovosten zrak je ključ do ugodne bivalne klime. Če se odločite za vgradnjo prezračevalnega sistema z rekuperacijo, boste zadeli žebljico na glavico in še v nosilne elemente stavbe ne posegate.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Prenova stanovanjskih stavb in izolacija stavbnega ovoja zagotavljata boljšo energetsko učinkovitost in manjšo porabo energije za ogrevanje in hlajenje. A žal se v takšnih zrakotesnih stavbah pojavi težava z izmenjavo zraka. Zatohel zrak in vlaga sta problematična zlasti pozimi, ko nimamo odprtih oken; medtem pa tudi temeljito prezračevanje skozi okna, četudi jih odpiramo trikrat na dan, ne zadostuje.


Vgrajena prezračevalna naprava je na fasadi bistveno manj opazna kot denimo klimatska naprava.
HLC/KuPro

Še hitreje do pojava plesni

Milan Kuster iz podjetja i-Vent pojasnjuje, da so v večstanovanjskih stavbah problemi s kakovostjo zraka približno enaki kot v hišah, včasih pa še večji. Notranja vlaga, ki jo proizvajajo stanovalci z običajnimi dnevnimi aktivnostmi (potenje, kuhanje, pranje, sušenje perila …), se v manjših kvadraturah oziroma kubaturah še bistveno bolj občuti. Hitreje pride do zametkov plesni, predvsem v stropnih vogalih kopalnic in sob na severni strani. Miha Glavič iz podjetja E2E prav tako meni, da se stanje v blokovskih stanovanjih kaj dosti ne razlikuje od stanja denimo v hišah: "Ob izvedbi fasade z izolacijo vlaga ne more več tako intenzivno prehajati skozi zid in zato se vlažnost v notranjosti poveča. Če je vlage preveč, pride do kondenzacije v vogalih zunanjih zidov in na okenskih steklih."

Prezračevalni sistem z rekuperacijo oziroma vračanjem toplote zagotavlja nižje stroške ogrevanja ter neprestano dovaja svež in prečiščen zrak. Prav tako odvaja odvečno vlago iz stanovanja.
Aereco

Več možnih rešitev

Se sprašujete, kako poskrbeti, da bo kakovost zraka v stanovanju večja? Prezračevanje z odpiranjem oken, pa četudi zanj poskrbimo trikrat dnevno po več minut, običajno ne zadostuje. Zato je dobro razmisliti o vgradnji prezračevalnih naprav. "Ločimo centralne in lokalne naprave, če jih je več, te tvorijo decentralni sistem. Pri centralnem sistemu je treba po celotnem stanovanju vgraditi prezračevalne cevi, medtem ko napravo z razdelilcema in dušilcema namestimo v ločen prostor. Lokalne naprave pa vgrajujemo v zunanje zidove. Vgradnja cevnega sistema tu ni potrebna in zato posledično omenjene naprave pogosteje srečujemo v blokih, razen če gre za novogradnjo," pravi Glavič in doda, da vedno predlaga prezračevalni sistem z rekuperacijo, torej z vračanjem energije. Ob tem omeni njegove prednosti: nižji stroški ogrevanja, neprestan svež zrak z dovolj kisika, ki izboljša zdravje stanovalcev, odvajanje slabega zraka, filtriranje oziroma odstranjevanje zdravju izjemno škodljivih nanodelcev in odvajanje odvečne vlage. Kot še pojasnjuje Glavič, jih lahko vgrajujemo tako v novogradnje kot v stare stavbe.


prezračevalni sistem

Da bomo brez skrbi

Trajna in celovita rešitev je po prepričanju Kusterja vgradnja decentralnega prezračevalnega sistema, ki probleme z odvečno vlago in plesnijo odpravi v nekaj tednih. Kot nadaljuje, smo lahko po vgradnji prezračevalnega sistema brez skrbi. "Bivalna klima bo optimalna, zrak vedno svež in zdrav, ne bo odvečne vlage v prostorih pa tudi ne kondenza na oknih. Možnost, da nastane plesen, pa je nična. Je pa ključno, da v posameznih sobah stanovalci ne ugašajo radiatorjev in da temperaturne razlike po prostorih niso prevelike. Tukaj je največji problem spalnica, še posebej, če je obrnjena na sever. Relativna vlaga je namreč odvisna od temperature in že pri 18 stopinjah Celzija je njena vrednost prevelika in je možnost za nastanek plesni toliko večja."

Daljinski nadzor pred aplikacije
i-Vent

Brez poseganja v arhitekturo stavbe

Na vprašanje, ali vgradnja prezračevalnega sistema kakorkoli posega v arhitekturo stavbe, Kuster pojasni, da v tem primeru ne gre za poseganje v arhitekturo stavbe oziroma v njene nosilne elemente. Izvrtine, ki so potrebne za vgradnjo prezračevalnih elementov, v ničemer ne posegajo v statiko objekta. Sam zunanji videz prezračevalnih rešetk pa je stvar izbire posameznika. V ta namen je na razpolago precej možnosti, od enostavnih zunanjih PVC-rešetk, do skritih rež v špaletah okenskega okvirja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta