Zrak v vlažnih prostorih: S prezračevanjem do prijetne bivalne klime

Tina Recek Tina Recek
09.10.2019 01:46

Vlago v prostoru ustvarjamo tudi s svojimi aktivnostmi. Kolikor je gre noter, toliko je mora ven. Obstajata dva načina, kako prezračimo prostor in odpravimo tovrstno vlago.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
.
EPR/Weru

Z dihanjem, znojenjem, kuhanjem, prhanjem, pranjem in sušenjem perila in drugimi življenjskimi dejavnostmi ustvarjamo vlago v prostoru. Prav tako jo oddajajo rastline z bujno rastjo in velikimi listi. To pa niso edini vzroki nastanka vlage. Ti lahko tičijo denimo v neustrezno izvedeni hidroizolaciji, pomanjkljivi toplotni izolaciji, prisotnosti toplotnih mostov, neustrezno izvedenem odvodnjavanju meteorne vode s strešnih površin. Prekomerna vlaga ima številne negativne posledice. Jasmina Brčina iz oddelka MIKrovent, ki razvija in proizvaja lokalne prezračevalne sisteme z rekuperacijo v podjetju MIK Celje, razloži, da je eden izmed najpogostejših razlogov za nastanek plesni, ki lahko privede do zdravstvenih težav, predvsem povezanih z dihali in kardiovaskularnim sistemom posameznika. Prav tako vlaga negativno vpliva na opremo. Prav tako lahko povzroči dvigovanje parketa in odpadanje ometa, nastane težko popravljiva škoda na gradbenih konstrukcijah in drugih predmetih na in v stavbi. Da odpravimo prekomerno vlago, je treba najti njen vzrok, ki potem narekuje specifično odpravljanje tegobe. Vzrok nastanka vlage, katere vzrok niso vsakodnevne življenjske aktivnosti, zahteva večje gradbene posege, zato se jih lotimo premišljeno.

Sproti odvaja odvečno vlago

Zaradi prhanja in kopanja se v kopalnici ustvarja največ vlage. Najbolj enostavna rešitev se zdi odpiranje kopalničnega okna, a zlasti pozimi ob nizkih temperaturah to ni dobro, saj s tem v prostor prihaja zunanji mrzel zrak. Po besedah Milana Kusterja, direktorja podjetja Lunos Slovenija, se bomo vlage in plesni v kopalnici dolgoročno znebili le z učinkovitim prezračevanjem. "Da bi se izognili prekomerni vlagi in plesni v kopalnici pa tudi v sosednjih prostorih, v katere prehaja vlaga iz kopalnice, je pomembno, da je v njej nameščena odvodna ventilatorska enota, ki sproti odvaja izrabljen zrak in odvečno vlago.

Zaradi prhanja in kopanja se v kopalnici ustvarja največ vlage.
EPR/Velux

Mini prezračevalni sistem

Milan Kuster svetuje, da v vsaj enega od sosednjih prostorov kopalnice vgradimo vsaj eno enoto za dovod svežega zraka, ki bo zagotovila, da se bo izčrpani zrak nadomestil s svežim. "S tem v stanovanju ustvarimo nekakšen mini prezračevalni sistem, ki skrbi za samodejno prezračevanje treh prostorov, v katerih je zato bivalna klima optimalna." Enota za dovod svežega zraka je po sogovornikovih besedah lahko pasivna (klasično prezračevanje) ali aktivna (sistem z rekuperacijo). Na omenjeni način izkoreninimo odvečno vlago in plesen. Vzpostavljene so namreč pravilne zračne poti - svež zrak prihaja v stanovanje skozi čiste prostore in se odvaja skozi umazane, zato se nikoli ne bo zgodilo, da bi odvečna vlaga iz kopalnice prehajala v druge prostore.

Prekormerna vlaga je eden izmed najpogostejših razlogov za nastanek plesni, ki lahko privede do zdravstvenih težav, predvsem povezanih z dihali in kardiovaskularnim sistemom posameznika, še zlasti nevarna je za otroke.
Shutterstock

Nad oknom ali ob njem

Po sogovorničinih besedah imamo na trgu enocevne in dvocevne prezračevalne naprave, ki jih namestimo nad okno ali ob njem ali samostojno na steni. Če imamo na voljo okensko razširitev, jih lahko umestimo na okno katerekoli znamke. Prezračevalne naprave lahko namestimo naknadno, ko ugotovimo, da imamo preveč vlage oziroma slabo prezračevanje. Jasmina Brčina podrobneje predstavi dvocevno prezračevalno napravo z rekuperacijo, ki namesto nas prezračuje prostor. Naprava deluje vseskozi, brez prekinitev, saj ima dva ventilatorja – enega za dovodni zrak in enega za odvodnega. Ventilatorja zagotavljata pretok zraka v prostor in iz njega, tokova zraka pa se srečata v prenosniku toplote, rekuperatorju. Rekuperator skrbi za prenos vlage in toplote iz izstopnega v vstopni zrak. Če povemo praktično, ko je pozimi v prostoru 23 stopinj Celzija, zunaj pa -5 stopinj Celzija, bo zrak s 23 stopinjami Celzija oddajal svojo temperaturo in vlago hladnemu zraku, ki vstopa v prostor.

Za kvalitetno bivanje je prezračevalni sistem postal nuja. Enostavno ni drugega načina, da bi v naš dom spustili svež in prefiltriran zrak in iz njega odvedli izrabljen in zasičen zrak.
Beobachter.ch

Vseskozi prezračen prostor

Naprava, kot še pravi Brčinova, omogoča konstantno prezračevanje prostora, tudi ko nas ni doma, zaradi toplotnih izgub pa nam ni treba biti v skrbeh, saj prenosnik toplote minimizira temperaturne razlike med vstopnim in izstopnim zrakom. Tako poskrbimo, da je prostor redno in ustrezno prezračen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta