Toplotne črpalke so prijazne do okolja, sosedov in denarnice. Pri izbiri upoštevajte nasvete strokovnjaka

27.10.2021 02:00
Uporabljajo obnovljive vire energije, ki so vedno na voljo, zmanjšajo porabo in ne potrebujejo prostora za skladiščenje energentov - potrebujete še več razlogov, zakaj kot vir energije vgraditi toplotno črpalko? No, pa jih poglejmo še nekaj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/Daikin

Toplotna črpalka je koristen vir energije tako za novogradnje kot za hiše, v katerih se odločimo za zamenjavo ogrevalnega sistema. Precejšnja razlika pa je v tem, da imamo pri novogradnji več manevrskega prostora za izbiro vira energije, ker je okolica novogradnje gradbišče in posegi na vrtu niso tako težavni kot pri obstoječih objektih, razloži Mitja Janež iz podjetja Vaillant. Prav tako pri novogradnji, vsaj teoretično, natančno poznamo potrebno velikost toplotne črpalke, saj jo določi projektant strojnih inštalacij, ki izbere tudi tip črpalke. Po Janeževih besedah je izbira vira energije ena najpomembnejših odločitev v zvezi s toplotnimi črpalkami. "Kljub temu da se najpogosteje vgrajujejo toplotne črpalke zrak/voda, je morda izbira temperaturno bolj stabilnega sistema, ki izkorišča podtalnico ali zemljino okoli hiše, na dolgi rok pravilnejša," meni sogovornik. Pri obstoječi hiši, v kateri menjavamo ogrevalni sistem, je najmanjši poseg potreben pri sistemu zrak/voda, saj je treba le določiti lokacijo zunanje enote in narediti preboj skozi fasado, medtem ko so elementi v kurilnici praviloma manjši. Pri določanju moči pa je po njegovem mnenju najpomembneje poznati toplotne izgube objekta. "Vsekakor ni smiselno kupovati naprav po napisnih tablicah na starih, odsluženih napravah, ki ste jih uporabljali. Rezerve pri toplotnih črpalkah načeloma ne upoštevamo, ravno nasprotno, pri toplotni črpalki zrak/voda se celo zavestno odločimo za črpalko, ki poskrbi za določen odstotek potreb objekta, za dopolnitev pa uporabimo električni grelnik, ki je po navadi vgrajen v notranji enoti," pravi Janež.

Dvojno učinkovito ogrevanje: kombinacija toplotne črpalke in kotla na pelete ponuja prednosti za starejše stavbe.
Djd/windhager Zentralheizung

Pri izbiri upoštevajte nasvete strokovnjakov

Tudi v podjetju Kronoterm se strinjajo, da so toplotne črpalke zrak/voda najpogosteje uporabljene, ker je zrak pač povsod na voljo. "Pri izbiri teh vrst toplotnih črpalk ni tako veliko omejitev, kar se tiče vira toplote, kot pri toplotnih črpalkah, ki za delovanje izrabljajo druga dva vira, vodo in zemljo. Izvedba je preprosta in za vgradnjo niso potrebna posebna dovoljenja. Investicijsko so toplotne črpalke zrak/voda obenem na voljo najširšemu krogu uporabnikov, saj je začetna investicija najugodnejša, so pa prihranki pri drugih virih večji," pojasni Suzana Guček iz Kronoterma. Izbor toplotne črpalke je po mnenju Gučkove najbolje prepustiti izkušenim strokovnjakom, ki pripravijo bodočim uporabnikom najbolj ustrezno rešitev glede na lastnosti objekta in navade uporabnika. "Pri izbiri ustrezne toplotne črpalke se upošteva kar nekaj dejavnikov oziroma kriterijev," nadaljuje sogovornica. "V prvi vrsti se določi toplotni vir glede na to, kateri je na voljo - odvisno od geografske lokacije, kakovosti vode, sestave zemlje - in kateri je najbolj ustrezen. Izračuna se potrebna moč naprave glede na toplotne izgube, pri čemer se upoštevajo ogrevalna kvadratura objekta, vrsta oken, vrsta in debelina izolacije in drugo. Hrup in dizajn sta dva od kriterijev, ki sta v zadnjem času pri izbiri toplotne črpalke prav tako pomembna. V vse bolj strnjenih naseljih je seveda potreba po čim bolj tihih napravah veliko pogostejša, prav tako je uporabnikom pomembno, da je naprava na videz prijetna in okolici nemoteča." Pri navajanju podatkov za izračun oziroma izbiro ustrezne toplotne črpalke je treba biti natančen, da toplotna črpalka ni predimenzionirana ali poddimenzionirana. Predvsem je nujno upoštevati podatke o porabi tople sanitarne vode ter o tem, ali so predvideni tudi drugi energetski posegi na objektu, ki bi vplivali na delovanje, učinkovitost in posledično potrebno moč naprave, še pojasnjuje Gučkova.

V strnjenih naseljih in blokih je potreba po tihih napravah zelo pogosta, prav tako je uporabnikom pomembno, da je naprava na videz prijetna in okolici nemoteča.
Kronoterm

Prihranek odvisen od številnih dejavnikov

Cena toplotne črpalke je eden ključnih dejavnikov pri nakupu. Vsakdo se ob nakupu tudi sprašuje, kako hitro se bo investicija povrnila. "Razveselilo vas bo dejstvo, da je dolgoročni prihranek pri ogrevanju s toplotno črpalko lahko tudi trikraten, investicija pa se povrne v nekaj letih. Pri tem je treba upoštevati, da vas bo toplotna črpalka ogrevala tudi več kot 20 let," meni Aleš Pirc iz podjetja Ream. Za investicijo v toplotno črpalko je mogoče pridobiti tudi subvencijo Eko sklada, ki zagotavlja vračilo od 20 do 50 odstotkov investicije oziroma od tisoč do pet tisoč evrov. "Najcenejša je investicija v toplotno črpalko zrak/voda, ki je tudi najbolje prodajana toplotna črpalka. Čas, v katerem se bo investicija v prenovo ogrevalnega sistema povrnila, pa je odvisen od več dejavnikov: izolacije stavbe, talnega oziroma radiatorskega ogrevanja, predhodno uporabljenega energenta za ogrevanje, vsekakor pa je pomembno gibanje cen vseh energentov na trgu," še pojasni Pirc. Za primerjavo sogovornik navaja okvirne prihranke pri uporabi toplotne črpalke, s katero se je nadomestil drug energent. "Toplotne črpalke v primerjavi s plinskimi kondenzacijskimi in oljnimi kotli porabijo do kar 50 odstotkov manj energije. Prihranek pa je še večji pri ogrevanju sanitarne vode," ocenjuje Aleš Pirc. Delež električne energije, ki ga toplotna črpalka porabi za svoje delovanje, je povprečno 30 odstotkov, razlaga sogovornik. Preostalih okvirno 70 odstotkov energije toplotna črpalka črpa iz okolice. Ob tem je učinkovitost ogrevalnega sistema s pomočjo toplotne črpalke seveda odvisna od mnogih dejavnikov. Med drugim od klimatskih razmer, izbire toplotne črpalke in njene učinkovitosti ter kakovosti vgradnje in tega, kakšno temperaturo v svojem domu želimo doseči. Manjša poraba energije pa ni edina prednost toplotnih črpalk pred drugimi viri, dodaja Pirc. So okolju prijazne, ker uporabljajo obnovljive vire energije, poleg tega so preproste za upravljanje in skoraj ne potrebujejo vzdrževanja. "Toplotna črpalka je hvaležna za uporabo tudi zato, ker ne zahteva prostora za skladiščenje energentov," sklene Aleš Pirc.

Vselej je treba misliti tudi na to, da boste napravo čim manj slišali tako vi kot sosedi. Analize so pokazale, da je toplotna črpalka, če je umeščena na mesto, kjer je sosed ne vidi, zanj za šest decibelov tišja.
Djd/windhager Zentralheizung

Hrup lahko zadušimo

Navsezadnje pa ne moremo mimo dveh že omenjenih dejavnikov, ki sta zelo pomembna pri odločitvi za postavitev toplotne črpalke: to sta zvok in oblika. Ti lastnosti sta pomembni ne le investitorjem, temveč pogosto tudi njihovim sosedom, ki so deležni prav morebitnega hrupa naprave. Kam jo torej umestiti, da bo najbolj učinkovita in najmanj moteča za nas in za sosede? "Dobro je, da toplotno črpalko postavimo ob steno in da gredo cevi iz nje po najkrajši poti skozi steno v notranjost hiše," pojasni Miha Glavič iz podjetja e2e. "S tem bomo zmanjšali toplotne izgube v ceveh, hkrati pa na zadnjo stran toplotne črpalke ne bosta padala sneg in dež. Izkoristek bo tako še večji. Če je črpalka postavljena ob steno, bo najbolj občutljiv zadnji del skrit pred otroki." Strokovnjak še svetuje, naj pred toplotno črpalko zasadimo okrasno grmičevje, ki bo dodatno zadušilo zvok, in jo postavimo čim dlje od sosedove spalnice. "Na trgu že obstajajo izjemno tihe toplotne črpalke, ki imajo na razdalji enega metra jakost zvoka le 44 decibelov," zaključi Miha Glavič.

Se vračate iz službe in želite, da bi bilo prijetno toplo, ko vstopite v dom? Obstajajo sistemi in aplikacije, kot je MelCloud, ki omogočajo nadzor in krmiljenje toplotne črpalke na daljavo s pomočjo Wi-Fi-vmesnika. Nadzor in regulacijo opravite kar preko tablice, telefona ali računalnika.
Melcloud/Ream
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta