Dovolj zračite stanovanje? Pomagajte si s sobnimi rastlinami, ki čistijo zrak

Saša Britovšek Saša Britovšek
28.01.2020 06:04

Zunaj je hladno in zato zračimo manj kot v toplih mesecih. Da naši domovi ne bi postali zatohle sobe, nam lahko pomagajo tudi sobne rastline. Če izberemo prave, se lahko obnesejo kot dobri čistilci zraka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pri čiščenju zraka v zaprtih prostorih nam lahko pomagajo naprave za čiščenje zraka, a če pobrskamo po spletu, lahko le-te stanejo precej denarja. Kaj, ko bi stanovanje opremili s sobnimi rastlinami, ki bi poživile vaš dom in na naraven način čistile zrak v vašem stanovanju? Poiskali smo jih nekaj, ki so še posebej uspešne v odstranjevanju ogljikovega dioksida in ogljikovega monoksida, nekatere pa se celo ponašajo z uničevanjem gospodinjskih toksinov v zraku. 

​Spatifil

Rastlina apatilfil ali spathiphyllums ima rada vlažno podnebje, zato ji bo morda prijetno v kopalnici ali kuhinji (če veliko kuhate) Ob tem pazite, da lončnica ni preveč izpostavljena soncu. Sposobna je iz ozračja srkati strupe kot so benzen, formaldehid in amoniak, ob tem pa zadovoljno cveti.  

Spatifil
Profimedia

Taščin jezik

Sansevieria trifasciata ali taščin jezik je v osemdesetih letih celo Nasa uvrstila med rastline, ki bi lahko skrbele za dober zrak na vesoljskih postajah. Iz zraka namreč odstrani strupe kot sta benzen in formaldehid, oba lahko najdemo tudi v nekaterih gospodinjskih izdelkih. Ker rastlina z ostrimi in visokimi listi raste vertikalno, je primerna tudi za manjša stanovanja, saj ne zavzame veliko prostora. Prav tako je zelo nezahtevna za vzdrževanje. 

Taščin jezik
Profimedia

Ščitovka

​Aspidistra elatior spada med lončnice, ki ne potrebujejo veliko svetlobe in lahko preživijo z malo vode. Zelo priljubljena je v azijskih domovih, kjer vemo, da je v velikih mestih ozračje zelo onesnaženo. Pri odstranjevanju CO2 iz ozračja je še posebej uspešna, njena življenjska doba pa relativno dolga. Botaniki pravijo, da nam ne bo zamerila, če nekaj časa zanjo slabše srbimo, a naj stoji raje na senčni kot sončni okenski polici. 

Ščitovka
Profimedia

Damska palma 

Majhna zimzelena vrsta palme je prav tako sodelovala v Nasinih študijah o čiščenju zraka na vesoljskih postajah. Izkazalo se je, da ob benzenu in formaldehidu poskrbi tudi za nekatere druge strupe. Pozor, strupena je za mačke in pse!

Damska palma
Profimedia

Aloe vera

Zdravilne učinke njenega soka večinoma poznamo, a to rastlino z mesnatimi listi lahko uporabimo tudi za čiščenje zraka, saj je sposobna vsrkavati škodljive kemikalije. Rada ima zelo sončno lego, a če se ozračje okoli nje poslabša, lahko dobi rjave pike in tudi tako nakazuje na stanje onesnaženosti. 

Aloe vera
Profimedia

Zmajevka 

Dracaena je zelo trpežna rastlina, ki ne potrebuje veliko svetlobe, a ima rada toploto. Zelo jasno pokaže, če jo zalivamo preveč ali premalo, je pa prava junakinja pri razgradnji strupov v zraku, saj poskrbi za večino formaldehida, benzola in triklorietena v prostoru.

Zmajevka
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta