Udobje na nogicah, pod katero še sesalnik pride z lahkoto. Je čas za nakup novega kavča?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
09.10.2020 02:00

Je vaš stari kavč postal neudoben za sedenje in pretesen za popoldanski počitek? Ga namenoma prekrivate s prevlekami, ker so barve obledele, na površini pa so vidne poškodbe? Potem je pravi čas, da si omislite novega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žakelj

Sodobni kavči in sedežne garniture nas na pogled zapeljujejo z lepimi oblikami in privlačnimi barvami. A le všečnost ni dovolj, ko se odločamo za nakup nove sedežne garniture. Kavč je dolgoročen nakup, zato moramo biti pozorni na kakovost vgrajenih materialov, udobje in prilagodljivost izdelka, opozori Irena Žakelj Gašperin iz podjetja Žakelj in dodaja, da morajo biti vgrajeni materiali dolgoročno obstojni in trpežni.

Merila kakovosti

Poudarimo lahko tri merila, na katera naj bi bili pozorni pri nakupu kavča: to so kakovostna konstrukcija, ustrezna polnila in kakovostni materiali za prevleke, v katere je odeto oblazinjeno pohištvo. "Ogrodje kavča naj bo iz masivnega lesa, ker je to bolj obstojno in hkrati bolj prožno, oziroma iz vezane plošče, vgrajeno mora imeti visokokakovostno peno, ki se ne deformira ob vsakodnevnem sedenju," pojasni sogovornica in opozori, da so kakovostne gumirane pene z veliko gostoto in visoko elastičnostjo. Takšna pena se po besedah Žakelj Gašperinove ob podpori vzmetenja ne posede in tudi ne deformira. "Podpora peni naj bo kakovostno vzmetenje, ki je osnova za prožno sedišče. Vzmeti so lahko kovinske in so enojne ali dvojne, lahko pa so lesene s prožnimi letvicami," še pojasni sogovornica. Vzmeti imajo, kot pravi, pomembno nalogo: "So osnova za prožno sedišče in pravilno peno. Da se sedalni in naslonski del kavča ne deformirata, je pomembno, da so vsi ti deli pravilno vgrajeni."

Ogrodje kavča naj bo iz masivnega lesa, ker je to bolj obstojno in hkrati bolj prožno, oziroma iz vezane plošče, vgrajeno mora imeti visokokakovostno peno, ki se ob vsakodnevnem sedenju ne deformira.
Žakelj

Od usnja do tkanin

Za dolgoročno obstojnost je pomembna še prevleka, ki mora biti prav tako iz kakovostnega in zdravju neškodljivega materiala, hkrati pa preprosta za čiščenje in vzdrževanje. Na izbiro so tkanine, mikrotkanine in usnje. Sodobne tehnologije so omogočile izdelavo vrhunskega, najfinejšega usnja, ki je za človeka precej bolj prijazno in popolnoma neškodljivo, saj se v proizvodnji uporabljajo materiali, ki morajo ustrezati zahtevnim kriterijem in standardom za varovanje okolja ter ne smejo vsebovati nikakršnih škodljivih kemičnih snovi. Veliko povpraševanje je danes po sedežnih garniturah iz tkanine, razlog za to je, pravi Irena Žakelj Gašperin, da se je kakovost tkanin zadnja leta občutno izboljšala. Tkanine so po besedah sogovornice že tovarniško obdelane z zaščitnimi sredstvi, ki preprečujejo vdor madežev v tkanino. "Posledično se je zaradi tega nekoliko zmanjšala prodaja mikrotkanin," pravi sogovornica.

Enostavni za čiščenje

"Najbolj priljubljeni materiali so tisti, ki so vzdržljivi in enostavni za čiščenje," pa pravijo v podjetju Feydom. "Eden takih je vedno aktualna mikrofibra, ki ima vse naštete lastnosti. Velikokrat se zgodi, da se le leto ali dve po nakupu vrhnja plast uniči zaradi preobremenjenosti." Večina ljudi nakup sedežne garniture opravi dva- do trikrat v življenju, ocenjujejo v Feydomu. "Pred nakupom se zato primerno pozanimamo, pregledamo ponudbo in se nato odločimo za najbolj primerno sedežno garnituro. Za kakovost je vedno boljše na začetku plačati malo več in si s tem prihraniti slabo voljo ob takojšnjem uničenju nekakovostne sedežne garniture." In koliko let naj bi nam služil kakovosten kavč? Irena Žakelj Gašperin odgovori, da deset, petnajst, lahko pa tudi dvajset let. Opozori, da je veliko odvisno od uporabnikov, kako kavč uporabljajo, kako ga vzdržujejo, negujejo ...

Družinsko pohištvo vključuje veliko sedežno garnituro. Pohištvo mora biti vedno izbrano tako, da ustreza potrebam vseh družinskih članov. Za gospodinjstva z več otroki je primeren vogalni kavč z neobčutljivo tkanino.
Djd/Henders & Hazel

Prilagodimo jo prostoru

Pri obliki sedežne garniture je pomembno, da jo prilagodimo zasnovi prostora, svetuje Irena Žakelj Gašperin. "Za moderno zasnovane prostore imamo pri izbiri oblike bolj proste roke, saj je sedaj na trgu več modernih in sodobnih modelov sedežnih garnitur. Za klasično opremljene prostore lahko prav tako izberemo sodobnejšo obliko sedežne garniture, vendar raje na posegajmo po izrazito futurističnih." Tudi velikost je odvisna od prostora, kjer se bo sedežna garnitura nahajala. Načeloma je tako, pravi sogovornica, da so hiše večje in prostornejše in ni potrebe po shranjevalnem prostoru, medtem ko v manjših stanovanjih vsak shranjevalni prostor pride prav, kar pomeni, da so dobra izbira sedežne garniture s predali, najboljše dvižnimi.

Kavč na dovolj visokih nožicah nam omogoča, da s sesalnikom ali krpo zlahka dosežemo zaprašeno talno površino brez premikanja pohištva.
Shutterstock

Tudi barva sedežne garniture ni zanemarljiva, saj ta predstavlja osrednji del prostora in je najbolj opažen element. Pri večjih prostorih z veliko naravne svetlobe imamo več možnosti izbire barve. Lahko se odločimo za močnejše ali temnejše odtenke, kajti ni bojazni, da bi s temnejšo barvo prostor zastrli. Pri manjših prostorih z manj naravne svetlobe raje posezimo po svetlejših odtenkih, s čimer bomo prostor posvetlili in ga optično povečali.

Ležalnik, spalna funkcija, nogice ...

Žakelj Gašperinova doda, da so sodobne sedežne garniture izdelane tako, da uporabnikom zagotavljajo maksimalno ugodje.Ker mnogi danes od sedežne garniture pričakujejo veliko več kot samo sedenje, po navadi izbirajo med takimi, ki imajo možnost, da na njih tudi ležimo. Zadnje čase so po besedah sogovornice vse bolj priljubljene garniture z ležalniki, ki so nekoliko širši in omogočajo udobno ležanje. Takšne sedežne garniture imajo na eni strani dvosed za normalno sedenje in na drugi strani ležalnik. Odlična rešitev za manjša stanovanja, sobo za goste in mladinsko sobo se zdijo vsestranske sedežne garniture z ležiščem. Niso namenjene samo sedenju, temveč tudi poležavanju pred televizijskim sprejemnikom in ne nazadnje spanju. Da je prav za multifunkcionalne sedežne garniture veliko zanimanje, pravijo v podjetju Feydom: "Sodobne sedežne garniture so prilagodljive, saj se lahko iz kotne postavitve v le nekaj sekundah prelevijo v udobna ležišča različnih dimenzij ali pa se razstavijo na več samostojnih elementov, ki naredijo druženja še enostavnejša in zabavnejša, branje pa udobnejše." Trendu modularnosti, kot pravijo v Feydomu, vztrajno sledi trend snemljivih, pralnih prevlek. Te so odlična rešitev za tiste, ki si želijo več svobode pri izbiri barv in možnost nadaljnje menjave prevlek. Uporabnike danes pritegne še funkcionalnost. Irena Žakelj Gašperin poudari, da vse več kupcev povprašuje po kavčih, ki stojijo na visokih nogicah, kar pomeni, da so dvignjeni od tal, ravno dovolj, da lahko svoje delo nemoteno opravi robotski sesalnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta