Za varen in trden korak: Tla, na katerih boste z veseljem tudi zaplesali

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
04.10.2020 02:00

Še tako kakovostna talna obloga po določenem času dotraja in jo je najbolje zamenjati. Toda kako in s čim, da bomo spet nekaj desetletij zadovoljni in brez skrbi?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Parket vam škripa pod nogami, v fugah med deščicami se nabira prah, težki predmeti, ki so po nerodnosti padli na tla, so vanje naredili luknje, sonce je posvetlilo dele pod okni ... Vam zveni znano? Nič ni večno. Tudi talna obloga slej ko prej potrebuje obnovo, če je v zelo slabi kondiciji ali ste se je naveličali, bo čas, da jo zamenjate s parketom ali s cenejšimi laminatnimi ali vinilnimi oblogami.

Najprej izpraznite prostor

Da bo delo teklo čim bolj gladko in nemoteno, je treba prostor povsem izprazniti, svetujejo v podjetju Alpod. V praznem prostoru najprej odstranimo staro talno oblogo. Če je bil to klasični parket, lepljen na podlago, je treba odstraniti tudi ostanke lepila oziroma grobo obrusiti estrih, da je podlaga čim bolj ravna in gladka. Toda trganje prilepljene talne obloge običajno povzroči v tleh večje ali manjše luknje. Pred polaganjem nove obloge je zato treba površino izravnati z izravnalno maso, pojasnjujejo v Alpodu. "Pri tem je treba paziti, da izvajalec storitve uporabi predpremaz - tako imenovani 'primer' -, ki izboljša oprijemljivost izravnalne mase na podlago. Kjer je bila talna obloga položena plavajoče in se po njeni odstranitvi oceni, da je obstoječa podlaga ustrezna, pa izravnava tal ni potrebna," dodajajo v Alpodu.

Po mnenju mojstrov lahko najboljšo toplotno in zvočno izolacijo zagotovimo s talno oblogo iz plute.
Alpod

Da ne bo slišen vsak korak

Pri prenovi tal lahko izboljšamo tudi zvočno in toplotno izolacijo, če se nam zdi, da prejšnji nista zadoščali. "Toplotna izolacija je normalno narejena v podlagi - estrihu," razlaga Marko Debelec iz podjetja Kemoplast. "Pri prenovi se lahko izolacija naredi naknadno. Na tla se montirajo letve, med katere se položi izolacija, nato se na letve položi in pritrdi še trda plošča, največkrat so to OSB-plošče. Seveda je pri tej izvedbi velika ovira debelina kompletne izvedbe, s katero se zmanjša višina prostora, pojavi se tudi prag." Za zvočno izolacijo se po sogovornikovih besedah pri suhomontažni izvedbi polaganja uporabi ustrezna podloga, ki lahko zagotovi delno zaporo zvoka v spodnji prostor ali zmanjšanje jakosti udarnega zvoka v sam prostor. V Alpodu pa menijo, da najboljšo toplotno in zvočno izolacijo zagotovimo s talno oblogo iz plute.

Nova obloga na stari parket

Delo si zelo olajšamo, če starega parketa ne odstranimo, ampak nov laminat položimo kar čezenj. To lahko naredimo le, če je stari parket zadosti raven in ne odstopa od podlage, pojasnjujejo v Alpodu: "Pod laminat položimo še eno od protihrupnih podlog, na primer XPS-plošče, izolacijsko pluto in podobno."

Za najnižje toplovodno talno ogrevanje potrebujemo vsaj sedem centimetrov višine: dva centimetra za sistem talnega ogrevanja, štiri centimetre za debelino estriha in najmanj centimeter za talno oblogo.
Djd/Vdpm

Dovolj centimetrov za ogrevanje

Pri prenovi stanovanja ali hiše se pogosto zgodi, da želijo investitorji zamenjati tudi vrsto ogrevanja. Če se pri tem odločijo za vgradnjo talnega ogrevanja, je poseg zahtevnejši, kot če bi zgolj menjavali talno oblogo. Zakaj? "Ko odstranimo staro talno oblogo, bodisi keramiko bodisi parket ali kaj drugega, s tem pridobimo največ dva centimetra razpoložljive višine," razlaga Tanja Tuš iz podjetja DTSi. "Za najnižje toplovodno talno ogrevanje potrebujemo vsaj sedem centimetrov višine: dva centimetra meri sistem talnega ogrevanja, štiri centimetre je debel estrih in najmanj en centimeter nova talna obloga. Kak centimeter lahko pridobimo, če sistem talnega ogrevanja zalijemo s samorazlivnimi estrihi. Možnost je sicer vgradnja električnega talnega ogrevanja, kar pa je veliko dražja investicija in tudi obratovalni stroški so potem kar visoki. Ker smo običajno omejeni z razpoložljivo višino zaradi že vgrajenih vhodnih in notranjih vrat, je edina opcija, če želimo toplovodno talno ogrevanje, da odstranimo tudi stari estrih do AB-plošče. Potem imamo na voljo dovolj višine, da lahko vgradimo ustrezen, tehnično pravilen sistem talnega ogrevanja."

Laminat najpogosteje čistimo z omelom in sesalnikom za prah. Ko ga je treba temeljito očistiti, pa uporabimo krpo, ki ne sme biti mokra, temveč vlažna.
Shutterstock

Najprimernejša obloga za talno ogrevanje

Pri talnem ogrevanju tudi ni popolnoma vseeno, katero talno oblogo položimo čezenj. "Pri vsaki vrsti talnega ogrevanja je zagotovo najprimernejša talna obloga keramika ali nekaj temu podobnega, na primer kamen, ker se skozi tak material najhitreje prenaša toplota," pojasnjuje Tanja Tuš. "Vendar to ne pomeni, da nad talno ogrevanje ne moremo položiti parketa ali laminata. Pri izdelavi izračuna talnega ogrevanja je treba le upoštevati, kakšna obloga bo v katerem prostoru, da prilagodimo vhodno temperaturo v sistem in cevne razmake." Marko Debelec dodaja, da so glede prevajanja toplote na površino dobre tudi vinilne plošče in parketi, lepljeni na podlago. "S pravilno izravnano podlago in ustrezno vmesno podlago so primerni tudi laminatni podi in klik parketi," meni sogovornik. V Alpodu pa opozarjajo, da naj bo parket, položen nad talnim ogrevanjem, zaradi stabilnosti večslojen in lepljen na podlago.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta