(FOTO) Zakrpano, pokrpano - prešiti izdelki za navdihujoč dom

Jasna Marin
29.12.2020 03:00
Barvite prešite odejice iz krpic pa različne blazine, igrače, ne nazadnje tudi kosi notranje opreme - vse to je lahko izdelano kot krpanka ali tapecirano s prešitim blagom, ki poživi dom in mu daje drugačen, bolj optimističen značaj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viadurini.it

Šivanje krpank, tem v angleškem jeziku rečejo patchwork, velja za eno prvih zvrsti ljudske umetnosti. Najstarejše prešito pregrinjalo (iz usnja) so našli v grobnici faraonov, izdelano pa naj bi bilo okrog 3400 let pred našim štetjem. Tudi bojevniki v križarskih vojnah so pod viteško opravo nosili prešita oblačila, podobno je bilo zaslediti patchwork na zastavah in šotorih turških vojščakov. Pozneje se je tehnika nizanja koščkov tkanin in njihovega spajanja v več slojev razširila po vsej Evropo, kjer so v severnih krajih šivali prešita oblačila z debelejšo podlago, v toplejših deželah pa so bile tkanine tanjše in z drugačnimi vzorci; tako je kmalu vsaka kultura usvojila posebno tehniko izdelave in razvila svojevrstne vzorce prešitih izdelkov.
{api_embed_photo}618815{/api_embed_photo}
{infobox-gray_full}148593{/infobox-gray_full}

Pohod v Ameriko

Ker na drugi strani velike luže ni bilo tkanin v izobilju, so morale gospodinje premišljeno uporabiti vsak košček blaga, najsi je ta bil ostanek oguljenih oblačil, starih odej ali platna, prav vse so predelale in znova uporabile. Iz koščkov blaga so ustvarile praktične izdelke, kot so odeje, pregrinjala, prti, blazine, oblačila in igrače. Pri svojem ročnem delu so se ženske večkrat družile v skupinah, da so lahko poklepetale in si izmenjale izkušnje. Vzorci in tehnike izdelave so se s časom izpopolnjevali, tako da so patchwork izdelki poleg uporabnega dobili še izjemno dekorativen značaj.
{api_embed_photo}618814{/api_embed_photo}
{infobox-gray_full}148595{/infobox-gray_full}
{api_embed_photo}618767{/api_embed_photo}

Krpanke danes

S pojavom industrializacije je potreba po šivanju krpank šla nekoliko v pozabo, vendar nikoli ni povsem zamrla. Prav v zadnjih letih se znova rojeva želja po spoznavanju starih ustvarjalnosti rokodelcev, nekateri ustvarjalci se povsem oklepajo starih oblik, drugi tradicionalni izdelavi dodajajo inovativne posege na področju tehnologije in oblike, tretji so s sodobnimi pristopi ustvarjanja krpanke ponesli v povsem nove dimenzije in jim dali svež zamah. Postale so edinstven okrasni element za bivalne prostore, prav tako so se nekateri drzni ustvarjalci lotili krašenja notranje opreme s patchworkom.

Krpasto pohištvo in preproge

Z združevanjem tkanin in pohištva se lahko ustvarijo izjemni kosi notranje opreme. Zofa, preoblečena v prešito, s črtami potiskano tkanino, pritegne že z obliko, barve in črte pa naredijo izdelek še bolj sofisticiran. Takšen kos pohištva ima lahko osrednjo vlogo v prostoru, seveda pa moramo poskrbeti za barvno usklajenost z drugimi elementi in barvami stene.
{api_embed_photo}618768{/api_embed_photo}

Kakor živobarvna polja, ki bi jih v pravljični deželi uzrli iz zraka, je lahko videti pisana preproga, sešita iz kosov starih preprog, ki so odslužile svojemu namenu. Stare preproge mojstri razrežejo in iz bolje ohranjenih delov v patchwork tehniki sešijejo novo talno oblogo. Barve in vzorci so skrbno izbrani, da sestavljanka pričara harmoničen vtis v prostoru.
{api_embed_photo}618824{/api_embed_photo}

So vas krpanke pritegnile in že razmišljate, iz katere omare boste potegnili stari tekstil? Ni treba, da stari prti in oblačila romajo med odpadke, iz njih lahko z malo domišljije nastanejo privlačni novi izdelki, ki vas bodo očarali.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta