V tej državi so cene nepremičnin poskočile še bolj kot v Sloveniji

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
21.03.2023 06:00

Nepremičnine se v zadnjih treh letih niso dražile samo pri nas, temveč po vsej Evropi. Najbolj pa so poskočile v eni od baltskih držav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Talin, glavno mesto Estonije
Profimedia

Rast cene stanovanjskih nepremičnin v EU in evroobmočju je bila najbolj očitna v tretjem trimesečju lanskega leta, dokazuje poročilo Eurostata. Na letni ravni so takrat cene blokovskih stanovanj in hiš v EU namreč porasle za 7,4 odstotka, so izračunali statistiki. Večina držav EU, s katerimi podatki so razpolagali pri Eurostatu, so zabeležile rast cen na letni ravni v tretjem trimesečju; izjema je bila denimo Danska, kjer so vrednosti nepremičnin padle za 2,4 odstotka. V obdobju od aprila do junija je bila rast cen v EU v povprečju 9,8-odstotna, navajajo Eurostatovi statistiki.

Opozarjajo, da je posebno skrb potrebno nameniti otrokom in starejšim.
Profimedia

Kvadratni meter dražji za 24 odstotkov

Če ste mislili, da so se cene nepremičnin najbolj dvignile v Sloveniji ali morebiti v Nemčiji, se motite. Največja podražitev bivalnega kvadratnega metra je bila namreč zabeležena v Estoniji. V tej majhni baltski državi v severovzhodni Evropi, ki ima približno 1,3 milijona prebivalcev, so se stanovanja in hiše podražile za neverjetnih 24,2 odstotkov. Estoniji sledita Madžarska in Litva z 21- oziroma 19,3-odstotno rastjo cen. In kje je dvomilijonska Slovenija? V naši državi so se nepremičnine podražile skoraj toliko, kot pri naših južnih sosedih. Na Hrvaškem so bile cene stanovanjskih nepremičnin v tretjem četrtletju za 14,8 odstotka višje kot v enakem obdobju leto prej. V prejšnjem četrtletju so se na letni ravni cene nepremičnin na Hrvaškem denimo zvišale za 13,6 odstotka.

Mesto Zagreb načrtuje zvišanje davka na kratkoročno oddajanje stanovanjskih nepremičnin na največ 200 evrov letno na ležišče. 
Sašo Bizjak

V Nemčiji ravno obratno: nepremičnine so se pocenile

Rast cen pa se na tleh EU vendarle ni zgodila povsod v enakem obdobju. 14-odstotno rast je denimo Slovaška zabeležila nekoliko kasneje kot Estonija, Madžarska, Litva, Slovenija in Hrvaška, in sicer v obdobju od julija do septembra. V omenjenem obdobju so se cene nepremičnin dodatno zvišale v 20 članicah EU: na Cipru denimo za 5,8 odstotka, v Bolgariji in Avstriji pa so zabeležili 4,1- oziroma štiriodstotno rast cen.

So se pa ponekod v EU nepremičninam vrednosti tudi spustile. Poleg že zgoraj omenjene Danske so največji padec cen nepremičnin Eurostatovi statistiki "izmerili" v dveh skandinavskih državah - na Švedskem in Finskem, in sicer za 1,3 odstotka. Sledi jima Romunija z 1,2-odstotnim padcem cen ter Italija in Nemčija, kjer so se kvadratni metri stanovanjskih nepremičnin lani v obdobju od julija do septembra pocenili za en oziroma 0,4 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta