Kje se gradi in kakšne stanovanjske soseske v Mariboru najbolj privlačijo kupce

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
21.11.2022 04:00

Preverili smo, kje v Mariboru se gradi in kje bodo v bližnji prihodnosti na voljo nova stanovanja. Od gradbincev in investitorjev pa smo izvedeli, čemu namenjajo največ pozornosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Cene kvadratnega metra novozgrajenih stanovanj v Sloveniji zadnja leta rastejo. Najbolj opazne pa so bile podražitve zadnji dve leti, ko so se po podatkih statističnega urada cene novogradenj dvignile za več kot 20 odstotkov. Čeravno je rekorderka po visokih cenah Ljubljana, kjer stane kvadratni meter novega stanovanja na bolj elitnih lokacijah v mestu tudi 9000 evrov in več, je tudi Maribor, ki je še pred pandemijo po cenah nepremičnin veljal za najbolj ugodno mesto v Sloveniji, doživel korekcije cen - navzgor, seveda. Tako danes nova stanovanja v Mariboru močno presegajo 2000 evrov in se že približujejo trem tisočakom. Ali se bo trend rasti cen nadaljeval, je vprašanje, pravi Mojca Žižek Mesarec, dobra poznavalka trga nepremičnin v Mariboru in direktorica družbe Galea nepremičnine. Prvič zato, ker je trg nepredvidljiv, kot je nepredvidljivo stanje na njem, drugič pa je tudi vprašanje, ali bo nadaljnje višanje cen mariborski trg sploh še prenesel.

Shutterstock



Shutterstock

V Mariboru manjka 5000 stanovanj

Nekateri nepremičninski strokovnjaki, med njimi Ajda Mrzel Kaluža, vodja družbe Arvio, ki se ukvarja z analizo nepremičninskega trga, že opažajo prve znake umiritev povpraševanja po nepremičninah. Vendar zanimanje za novogradnje še ne pojenja. Slednje je konstantno veliko, tudi zaradi tega, pojasni Mojca Žižek Mesarec, ker novih stanovanj v Mariboru primanjkuje oziroma jih je še vedno relativno malo. "To, da se v Mariboru zadnje leto ali pa kar dve pospešeno gradi, drži. A vse, kar se novega ponudi na trgu, je v trenutku razprodano," opozori sogovornica, ki ocenjuje, da v Mariboru potrebujemo dolgoročno vsaj 5000 novih stanovanjskih enot. "Najemnih, lastniških in socialnih, da se stanje na trgu stabilizira. Ne smemo pa pozabiti, da je poleg gradnje stanovanjskih objektov in naselij treba poskrbeti tudi za ustrezno infrastrukturo v njihovi okolici. Stanovalci potrebujejo otroške vrtce, šole, parkirišča, lekarne ...," našteva Žižek Mesarčeva. V slednje pa vse večjo pozornost usmerjajo tudi investitorji in gradbinci. Novogradnje so po navadi v modernih stanovanjskih soseskah, ki so primerne za bivanje različnih generacij, imajo urejene igralne in sprehajalne poti, predvsem pa so v bližini nujno potrebne infrastrukture.

Shutterstock



Shutterstock

Novogradnje Maribor: gradijo in načrtujejo

Urejene stanovanjske soseske denimo gradi tudi družba Novogradnje Maribor. Zadovoljstva z dobro prodajo in velikim povpraševanjem ne skrivajo. Po njihovih besedah so med kupci stanovanj predvsem tisti, ki nepremičnino kupujejo za lastno bivanje, nekaj je tudi investicijskih nakupov.

Med njihovimi aktualnimi projekti so stanovanja v novozgrajenem stanovanjskem naselju Sončne terase, ki pa so že razprodana, 60 stanovanj bodo kupcem predali do konca leta. Prav tako so začeli gradnjo in prodajo soseske Dravski kristali na Studencih. V prvem sklopu bo 43 stanovanj, prostih je še 24 enot, gradnjo bodo končali aprila 2024. V teku je še en njihov projekt, imenovan Zelena soseska. V novi soseski na Pobrežju bodo oktobra prihodnje leto končali 58 stanovanj, večina je že prodana, na voljo so še štiri večja penthouse stanovanja.

Novogradnje Maribor

Hkrati načrtujejo že nove projekte, na primer sosesko Novi vrtovi II, trenutno so v fazi pridobivanja dovoljenja za gradnjo, gradnjo 86 stanovanj pa bodo začeli v začetku prihodnjega leta. V kratkem bodo gradbeno dovoljenje pridobili tudi za 28 stanovanj v projektu Sončne terase II in za naselje Urbana, kjer bodo zgradili 14 stanovanj in 12 enot v dvojčkih.

Je pa Luka Jurič iz družbe Novogradnje Maribor pojasnil, da dodano vrednost njihovih stanovanj in projektov v gradnji pripisujejo gradnji s kakovostnimi in modernimi materiali, sodobni postavitvi stavb in tlorisov ter individualnim načinom ogrevanja in hlajenja. "Stanovanja s sodobnimi tlorisi na ustrezni površini omogočajo odlično izkoriščenost prostorov, kar pripomore k nižanju stroškov ter ponuja višjo kakovost bivanja. Podzemne garaže pod vsemi našimi stanovanjskimi objekti skrbijo za udobno tranzicijo z dvigali od parkiranega avtomobila do stanovanja, hkrati pa je ves mirujoči promet umaknjen pod stavbe ter skrit, da v okolici stavb zagotovimo čim več zelenih, sprehajalnih ter igralnih površin," pojasnjuje Jurič.

Shutterstock



Shutterstock

Primius gradnje: priprave na gradnjo na Pobrežju

Tudi v gradbenem podjetju Primius ne počivajo: po uspešno zaključeni gradnji stanovanjskih blokov v novozgrajenem stanovanjskem naselju Primius, le streljaj od nakupovalnega središča Supernova na Studencih, ki po besedah direktorja podjetja Primoža Pinterja zadovoljuje zahteve različnih generacij stanovalcev, saj ponuja dovolj zelenja, sprehajalnih poti kot tudi igrišča za otroke, bo tam čez štiri mesece zaključena gradnja 31 vrstnih hiš. Naprodaj, predaja stanovanj bo na ključ, je še polovica enot, velikih od 137 do 200 kvadratnih metrov. Njihove cene pa se gibljejo od 137 do 200 tisoč evrov.

Prav tako načrtujejo nove projekte. Za zdaj se pripravljajo na gradnjo večstanovanjske zgradbe na Pobrežju, v kateri bo 25 stanovanj. Še ta mesec pričakujejo gradbeno dovoljenje, objekt pa naj bi bil končan konec prihodnjega leta.

Primius

SH Global: mirne lokacije z manjšo poseljenostjo

S povpraševanjem po novogradnjah so zadovoljni tudi v podjetju SH Global. Trenutno gradijo v Radvanju pod Pohorjem 40 stanovanj v soseski Rožnodolski gaj. Končana bodo poleti prihodnje leto, za kvadratni meter pa je treba odšteti 3500 evrov. Za parkirišče bo treba odšteti dodatnih 15 tisoč evrov. Kot so pojasnili v podjetju, je več kot polovica stanovanj že prodana. Na voljo pa je še polovica od 12 trojčkov, ki so jih zgradili v omenjenem naselju pod Pohorjem. Hiše niso zgrajene na ključ, ampak do delne pete faze, kar pomeni, da morajo lastniki sami poskrbeti za polaganje talnih oblog. Imajo 140 kvadratnih metrov neto površine, parcele so velike od 180 kvadratnih metrov. Cene hiš se začnejo pri 328 tisoč evrih. Letos spomladi so zgradili na Studencih pod Pekrsko gorco Rezidenco Sunset Global. Od 146 stanovanj v tej soseski je naprodaj še zadnjih deset enot, cena kvadratnega metra pa je od 2700 do 3000 evrov, parkirna mesta stanejo od 15 do 18 tisoč evrov.

SH Global

V SH Globalu v ospredje postavljajo standard premium living, kar pomeni, kot povedo v podjetju, da njihove soseske gradijo na mirnih lokacijah z manjšo poseljenostjo. Stanovanja imajo velike bivalne in steklene površine, ki omogočajo panoramske razglede po okolici, stavbe so zgrajene iz materialov višjega cenovnega razreda, vse stavbno pohištvo je iz aluminija. Stanovanja imajo lastne toplotne črpalke za neodvisno ogrevanje in hlajenje prostorov, lastniki za to letno porabijo okoli deset evrov na kvadratni meter. Prav tako, še pravijo pri SH Global, objekte krasi brezčasna arhitektura, zaradi katere bodo stanovanja oziroma hiše dolgoročno privlačne za nakup in tako kot investicija ohranjajo svojo vrednost. Hkrati opozorijo, da je danes pomemben dejavnik pri novogradnjah tudi pametna inštalacija, saj si uporabniki želijo čim bolj modernizirati in poenostaviti bivanje in življenje.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta