(VIDEO in FOTO) Skrivnosti skandinavskega opremljanja, ki jih zlahka uporabite v domačem stanovanju

Jasna Marin Jasna Marin
02.02.2023 02:55

Skandinavsko opremljanje sega v 30. in 40. leta prejšnjega stoletja, takrat se je v petih nordijskih državah, na Danskem, Finskem, Norveškem, Švedskem in Islandiji, pojavil slog, ki so ga imenoval skandinavski modernizem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sandberg

Ta slog je od vsega začetka osredotočen na minimalizem, funkcionalnost in uporabo naravnih materialov. Skandinavski dizajnerji so želeli ustvariti prostor, ki bi bil enostaven za uporabo, udoben in estetsko privlačen. To se je odražalo v pohištvu z jasnimi linijami in preprostim dizajnom, ki se je dobro ujemalo z naravnimi barvami in materiali, kot so les in kamen.

Sandberg Wallpaper – Add Beauty from Sandberg Wallpaper on Vimeo.

Ustrezne barve in pohištvo iz naravnih materialov

Začnite z osnovami, kot so bela barva, les in sivi toni. Te barve so osnova za skandinavski dizajn in bodo ustvarile umirjeno in enotno podlago za nadaljnje opremljanje.

Izberite pohištvo, ki je preprosto in funkcionalno. Pohištvo naj bo izdelano iz kakovostnih materialov in naj bo čistih linij. Med materiali za pohištvo naj bodo v ospredju les, ratan, kamen in steklo, da povečate občutek narave v vašem domu. V skandinavskem domu so kavči, mize, stoli in knjižne police v osnovi iz lesa. Pogosto se uporabljajo tudi knjižne police, ki so enostavne, funkcionalne in preproste ter omogočajo enostavno shranjevanje knjig.

Villa Collection

Tapete z motivi iz narave

Skandinavci radi uporabljajo preproste in minimalistične tapete. Eden izmed njihovih tipičnih izborov je vzorčasta tapeta z naravnimi motivi, kot so drevesa, listi, cvetlice, divje živali. Pogosto uporabljajo tudi tapete z geometričnimi vzorci, kot so črte, kvadrati in krogi. Te tapete so pogosto v umirjenih tonih, običajno vključujejo belo, sivo, nežno zeleno.

Sandberg

Subtilna svetila

Poskrbite za naravno svetlobo v prostoru, vsekakor pa interjer dopolnite z ustreznimi svetili. Skandinavci radi uporabljajo svetilke z enostavnimi in čistimi linijami, katerih ogrodje je iz lesa in kovine. Svetilke so običajno nežne in subtilne.

Villa Collection

Uporabni dekorativni elementi

Dodajte teksture z uporabo volnenih preprog, volnenih blazin in usnjenih dodatkov.

Z dekoracijo ne pretiravajte, naj bo uporabna, kot denimo kovinski podstavki, keramične posode in steklene vaze. Vaze so pogosto v beli, sivi in črni barvi in se dobro ujemajo z naravnimi barvami in teksturami v prostoru. Obvezen del skandinavskega doma so tudi svečniki in sveče.

Villa Collection


Pogost dodatek v skandinavskem domu so kovinski okrasni predmeti, kot so ure, posodice in skulpture. Ti predmeti so preprosti in funkcionalni, hkrati pa prinašajo nekaj leska v prostor.

Praktičnost in varčnost

Ne pozabite na praktičnost. Skandinavsko opremljanje temelji na funkcionalnosti in praktičnosti, zato poskrbite, da bo vaš prostor enostaven za uporabo in vzdrževanje.

V zadnjih letih Skandinavci vključujejo tudi trajnostni vidik v svoje opremljanje doma. To se kaže v uporabi ekoloških in recikliranih materialov, kot so les in steklo, ki so pridobljeni iz trajnostnih virov, ter v izbiri pohištva in dekoracije, ki so proizvedeni trajnostno. Četudi so lončene peči pogosto obvezen del njihovih prostorov, v zadnjem času veliko pozornost posvečajo zmanjševanju rabe energije v domu z maksimalnim izkoristkom naravne svetlobe in energijsko učinkovitih naprav.

Sandberg
Sandberg
Sandberg
Jacob Jensen
Sandberg Sandberg
Sandberg
Zone Denmark
Zone Denmark
Zone Denmark
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta