(VIDEO) Vam je bramor na vrtu uničil mlade sadike? Tu je rešitev, ki premaga talne škodljivce

Jasna Marin Jasna Marin
06.04.2024 06:00

Ko vse vzbrsti, lahko po dežju in toplem soncu ponekod opazimo uši, drugod polže, v zemlji pa se razbohotijo talni škodljivci, med katerimi je pogost bramor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne le odrasli bramorji, tudi njegove ličinke uničujejo korenine rastlin in sadike.
Shutterstock

Talni škodljivci so zelo pogosti na vrtovih, med najbolj pogostimi so strune, bramor, ogrci (ličinke hroščev) ter sovke (ličinke vešč), našteva Vanes Husić, uni. dipl. inž. agronomije in strokovnjak iz podjetja Metrob. Poškodbe zaradi bramorja so na rastlinah hitro opazne, saj rastlina hitro propade, ker so ji škodljivci požrli korenine. "Težava je v tem, da se talni škodljivci zelo hitro razmnožujejo. Še večja težava pa je ta, da so lahko prisotni v tleh več let," opozarja strokovnjak.

Vanes Husić v videu podrobneje opiše najpogostejše talne škodljivce:

Bramor je nevaren prav vsem rastlinam, tako na vrtu, kot tudi na okrasnih gredah, travnikih ... Pri Metrobu poudarjajo, da se prehranjuje s koreninami, koreni, gomolji, kalčki in tudi z mladimi listi rastlin. Največkrat se zgodi, da bramor rastline popolnoma uniči in jih lahko zgolj še zamenjamo z novimi.

Pazljivo s kompostom in gnojem

O tem, kako talni škodljivci pridejo na vrt, Husić pojasni: "Pogosto sami najdejo pot do našega vrta. Ko so enkrat v zemlji, jih je težko iztrebiti. Nemalokrat pa omenjene škodljivce vnesemo v domači vrt kar sami, ob uporabi domačega komposta ali odležanega hlevskega gnoja. Odrasli osebki škodljivcev bodo jajčeca legli na mesto, ki je mehko, vlažno, toplo in bogato z rastlinskimi ostanki. Zato je bistveno, da kompost ali gnoj pred uporabo presejemo. Prav tako ga zaščitimo s protiinsektno mrežo. Tako kompost kot gnoj uporabljajmo zgolj pri pripravi zemlje pozno jeseni. Tako nam bo tudi zima pomagala pri uničevanju škodljivcev v tleh."

Pogosto se zgodi, da bramor rastline popolnoma uniči in jih lahko zgolj še zamenjamo z novimi.
Shutterstock

Rešitve za odganjanje in odpravljanje škodljivcev

Tako za bramorja, kot tudi druge prej omenjene talne škodljivce velja, da škode ne povzroča samo odrasli osebki, temveč tudi njegove ličinke, zato je bistveno, da se zatiranja lotite tako, da zajamete vse njegove razvojne cikle.

Vanes Husić priporoča, da spomladi pri rahljanju ali prekopavanju vrtnih tal dodate izdelek, ki vsebuje zeolit in rastlinske ekstrakte, ker to odganja talne škodljivce. "Vsem dostopno je tudi moderno biotsko varstvo, nematode. To so živi organizmi, ki jih preprosto dodamo zemlji, in nematode uničijo prej naštete talne škodljivce. Z redno uporabo nematod rešimo težave. In nematode so na voljo vsem vrtnarjem, brez izkaznice za fitosredstva, saj so to povsem naravni, živi organizmi."

Entomopatogene ogorčice ali nematode napadejo ličinke talnih škodljivcev in jih učinkovito uničijo.
Shutterstock


O tem, kaj so nematode in kako ti vrtni pomočniki delujejo v tleh ter kako jih vnesete v tla, boste izvedeli v videu:

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta